Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Στα θρανία για τον αγώνα της ζωής


Η αβεβαιότητα για το αύριο οδήγησε μία 50χρονη υπάλληλο στα θρανία και στην απόφασή της να «ριχτεί» στη μάχη των φετινών πανελλήνιων εξετάσεων.
 Η καθημερινότητα της Μαρίας Πένογλου ήταν ένας διαρκής αγώνας τον τελευταίο χρόνο. Με ένα βιβλίο στο... χέρι ταξίδευε καθημερινά με το ΚΤΕΛ από τα Γιαννιτσά στη Θεσσαλονίκη, προσπαθώντας να συνδυάσει τη δουλειά, το νυχτερινό σχολείο και την προετοιμασία για τις εξετάσεις.

Μόλις τελείωσαν οι υποχρεώσεις των παιδιών της με τις σπουδές και το στρατό, η Μαρία Πένογλου ένιωσε ότι ήρθε η δική της σειρά...

... και αποφάσισε να εγγραφεί στο 6ο Εσπερινό Επαγγελματικό Λύκειο του «Ευκλείδη», καθώς πριν από μερικές δεκαετίες είχε εγκαταλείψει το σχολείο στη Β' Γυμνασίου για οικογενειακούς και οικονομικούς λόγους. «Επειδή ακούγεται καθημερινά ότι θα γίνουν απολύσεις δημόσιων υπαλλήλων και επειδή είμαι μονογονεϊκή οικογένεια, ήθελα να ενισχύσω τη θέση μου στο Δημόσιο. Υπάρχει ανασφάλεια και ο μισθός μειώθηκε», αναφέρει στον «ΑτΚ» η κ. Πένογλου, η οποία έχασε το σύζυγό της σε ηλικία 37 ετών.
Με το βιβλίο στα ΚΤΕΛ
Στο καθημερινό πρόγραμμά της προσπάθησε να τα χωρέσει όλα τον τελευταίο χρόνο: δουλειά - νυχτερινό σχολείο - μελέτη για τις πανελλήνιες. Αναχωρούσε από το σπίτι της, στα Γιαννιτσά, στις 8 το πρωί με το ΚΤΕΛ και επέστρεφε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα. Εκμεταλλευόταν κάθε στιγμή της ημέρας για να μπορέσει να είναι συνεπής στις... μαθητικές υποχρεώσεις της. «Φέτος διάβασα πολύ. Εχω χάσει τους φίλους και τους συγγενείς λόγω του διαβάσματος. Ακόμη και στη δουλειά, την ώρα του διαλείμματος, έμπαινα σε ένα γραφείο και μελετούσα», επισημαίνει η 50χρονη υποψήφια, η οποία κρατούσε το βιβλίο στο χέρι ακόμη και όταν ταξίδευε με το λεωφορείο από και προς τα Γιαννιτσά. Αυτές τις μέρες δίνει το δικό της αγώνα για μία θέση στο πανεπιστήμιο, έχοντας ως στόχο να δηλώσει στις πρώτες θέσεις του μηχανογραφικού τις Οικονομικές Επιστήμες και τη Γεωπονία.
«Δούλεψα όλα τα θέματα των τελευταίων δέκα ετών, στα οποία διαγωνίστηκαν οι υποψήφιοι των εσπερινών. Τα φετινά θέματα, πάντως, είναι απαιτητικά και έχουν υψηλό βαθμό δυσκολίας», τονίζει η κ. Πένογλου, η οποία δεν χάνει την ελπίδα της, θεωρώντας πιθανή την εισαγωγή της στην ανώτατη εκπαίδευση. Η ίδια δεν ξεχνά, όμως, και τους καθηγητές του σχολείου, που τη στήριξαν, δεδομένου ότι δεν παρακολούθησε μαθήματα σε ιδιωτικό φροντιστήριο κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους. «Ορισμένοι εκπαιδευτικοί του 6ου Εσπερινού ΕΠΑΛ μάς βοήθησαν με ενισχυτική διδασκαλία με μόνη ανταμοιβή την επιτυχία στις εξετάσεις. Δεν προχωρούσαν στο επόμενο κεφάλαιο, εάν δεν γινόταν κατανοητό το προηγούμενο», υποστηρίζει.
Οταν καλείται να στείλει ένα μήνυμα στους νεότερους υποψηφίους, η κ. Πένογλου τονίζει την ανάγκη να συνεχίσουν να αγωνίζονται, όποιες δυσκολίες και αν συναντούν, διότι κανείς δεν ξέρει τι θα φέρει το αύριο.

Πηγή  agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου