Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

"Travelling" Ανδρόνογλου από τη Legend Classics


 Συνέντευξη στην Έλενα Τζήκα

Η τέχνη είναι Καταφύγιο, η μουσική ταξίδι ονείρου. Και εμείς οι ΄Ελληνες λατρεύουμε και τα δυο καθώς η ευλογημένη τούτη Γη, του ήλιου και του γαλάζιου, που ταλαιπωρείται και την ταλαιπωρούν… αιώνες τώρα, διαθέτει σπουδαία Ιστορία και σημαντικούς καλλιτέχνες.

΄Ενας από αυτούς, ο διεθνούς φήμης κιθαρίστας Γιάννης Ανδρόνογλου που σε κάθε του εμφάνιση σε Ελλάδα και εξωτερικό, μας κάνει υπερήφανους, καθώς η εξαιρετική πορεία και έργο του αποτελούν απάντηση στους “αχάριστους- πολέμιους’’ του Πολιτισμού μας, που μιλάνε για υποτιμημένη πλέον αξία!
Πάνε σχεδόν δυο χρόνια που ο νεαρός καλλιτέχνης, από τα Γιαννιτσά Πέλλας, κυκλοφόρησε το πρώτο του cd με τίτλο "Travelling"...

... σε εκτέλεση και συνθέσεις του ίδιου, από τη Legend Classics και το ευρύ φιλόμουσο κοινό το λάτρεψε.
«…ήταν ευχαρίστηση μας να σας έχουμε στο Guitar Foundation of America Convention 2011 στο Columbus της Georgia. Η ερμηνεία σας έγινε δεκτή με θέρμη και εξαιρετικό ενδιαφέρον από το κοινό μας…», σημείωσε μεταξύ άλλων για τον Γιάννη Ανδρόνογλου, η Πρόεδρος του Guitar Foundation of America, Martha Masters, ενώ ο έγκριτος μουσικοκριτικός Θωμάς Ταμβάκος στο περιοδικό "Jazz and Τζάζ" (Απρίλιος 2012) στη κριτική του για το cd "Travelling" αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Από τις διαρκείς ακροάσεις εμπεδώθηκε εντός μου η άποψη πως πρόκειται για ένα άψογο ηχητικό κατασκεύασμα, ένα σύγχρονο κιθαριστικό αριστούργημα. Αν και πρωτόλεια η μουσική εργασία του χαρισματικού δημιουργού μεταφέρει εν γένει την πείρα των μεγάλων μας κιθαριστών (Φάμπας, Μηλιαρέσης, Εκμετσόγλου), αλλά και την παράδοση της κιθαριστικής Μεσογείου…»
Μουσικό ταξίδι, αύρα ελληνική αλλά και μεσογειακή, με έντονα στοιχεία της παράδοσης μας, που το μόνο βέβαιο είναι πως δεν θα μπορούσε να λείπει από καμία μουσική δισκοθήκη.

Το BW ήρθε σε επαφή με τον σπουδαίο μας καλλιτέχνη και σας παρουσιάζει μια μίνι συνέντευξη, στην οποία ο Γιάννης Ανδρόνογλου μιλά για το πρώτο του cd, τη πηγή έμπνευσης, αλλά και τα μελλοντικά του σχέδια.

BW: Κύριε Ανδρόνογλου πείτε μας δυο λόγια για το cd ‘’Travelling’’ αλλά και τη πηγή έμπνευσης σας.
Γ.Α.: Το cd ‘’ Travelling’’ κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2010 από την Legend Classics. Περιλαμβάνει πέντε έργα (εννέα tracks), από τα οποία, τα δύο αποτελούν αποκλειστικά δικές μου συνθέσεις (Travelling και Travelling goes on) και τα υπόλοιπα αποτελούν διασκευές μου για κλασσική κιθάρα πάνω σε θέματα από την Ελληνική παραδοσιακή μουσική και ειδικότερα από την μουσική Παράδοση της Θράκης.

BW: Δικές σας συνθέσεις….Πόσο καιρό διήρκησε η όλη προετοιμασία;
Γ.Α.: Η προετοιμασία ξεκίνησε εν είδει προσωπικών μουσικών πειραματισμών πάνω στην κιθάρα περίπου το 2006. Από τη στιγμή που η εταιρεία ενέκρινε το demonstration cd, το 2008, ξεκίνησα την διαδικασία προσθαφαίρεσης στα κομμάτια έως ότου το 2010 μπήκα στο studio και ηχογράφησα το cd.
BW: Κύριε Ανδρόνογλου τι είναι για σας το ‘’Travelling’’ και τι διαφορετικό πιστεύετε ότι δώσατε στο ευρύ φιλόμουσο κοινό;
Γ.Α.: Το ‘’Travelling’’ αποτελεί για μένα κατάθεση της δικής μου μουσικής οπτικής για την Ελληνική Μουσική Παράδοση πάνω στην κλασσική κιθάρα καθώς και προσωπικών μου, μουσικών στιγμών. Αυτό ακριβώς ήθελα να μοιραστώ με το φιλόμουσο ακροατήριο και σ’ αυτό με βοήθησε η εταιρεία Legend Classics. Σκοπό μου δεν αποτέλεσε, κατ’ ανάγκη η διαφορετικότητα του δίσκου από τα ήδη υπάρχοντα μουσικά ρεύματα, αλλά, απλώς η μουσική αποτύπωση των σκέψεων μου. Επίσης, θεωρώ πως ο κάθε ακροατής εκλαμβάνει διαφορετικά την μουσική μου και την ερμηνεία μου ανάλογα με τα προσωπικά του μουσικά ερεθίσματα.

BW: Κυκλοφορεί ακόμη ως συλλεκτικό ή έχει εξαντληθεί;
Γ.Α.: Απ’ όσων γνωρίζω, μέσω της εταιρείας, το cd έχει εξαντληθεί. Το γεγονός αυτό φυσικά, με χαροποιεί ιδιαίτερα, διότι το φιλόμουσο ακροατήριο, αγκάλιασε την πρώτη μου δισκογραφική δουλειά. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το ‘’travelling’’ περιλαμβάνει κομμάτια για solo κιθάρα, το οποίο από μόνο του σημαίνει ότι ο δίσκος φαινομενικά απευθύνεται σε ένα περιορισμένο κοινό κιθαριστών. Ωστόσο ο ουσιαστικός σκοπός μου, ήταν να απευθυνθώ στο ευρύτερο φιλόμουσο κοινό και όχι μόνο στους κιθαριστές. Θεωρώ, μετά από δύο χρόνια από την κυκλοφορία και την προώθηση του δίσκου μέσω συναυλιών πως ο ουσιαστικός, επαναλαμβάνω σκοπός, έχει επιτευχθεί.

BW: Κλείνοντας τη σύντομη κουβέντα μας, πείτε μας δυο λόγια για τα μελλοντικά σας σχέδια και αν θα έχουμε την ευκαιρία στο μέλλον να απολαύσουμε και άλλο εξαίσιο ταξίδι, μέσω ενός νέου cd.
Γ.Α.: Από την κυκλοφορία του μέχρι και φέτος, έδωσα πάνω από εικοσιπέντε ρεσιτάλ για την προώθηση του δίσκου, σε Ελλάδα και εξωτερικό, καθώς και συναυλίες ως σολίστ με συμφωνικές ορχήστρες (Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης). Σταθμό στην καριέρα μου αποτέλεσε η συμμετοχή μου ως σολίστ στο Guitar Foundation of America 2011, που διεξήχθη στο Columbus της Georgia. Αυτή τη στιγμή, έχω κάποιες προγραμματισμένες συναυλίες σε Ελλάδα και Ιταλία, αλλά, αποτελεί μέρος των μελλοντικών μου σχεδίων, η δημιουργία νέου δίσκου.

*Τον ευχαριστούμε θερμά, του ευχόμαστε καλή συνέχεια και φυσικά αναμένουμε με περιέργεια και φυσικά θαυμασμό, το νέο του άλμπουμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου