Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Τα εμιράτα της Μυκόνου Η επιδρομή των Αράβων κροίσων



Είναι δεδομένο ότι η Μύκονος δεν είναι πλέον αυτό που ήταν πριν από μερικά χρόνια. Στο κυκλαδίτικο νησί της Ελλάδας του μνημονίου σπάνια ακούς ελληνικά κι ακόμη πιο σπάνια απευθύνεσαι στον διπλανό σου στη δική σου γλώσσα: «Τους Ελληνες τους ψάχνουμε με το κιάλι», αποκαλύπτει ντόπιος και συνεχίζει: «Οι περισσότεροι που κάποτε έκαναν show off, τώρα διαθέτουν την ψυχολογία του άρθρου 99 και έχουν εγκαταλείψει το νησί. Οι υπόλοιποι που δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα προτιμούν να βρίσκονται κλεισμένοι στα σπίτια και τα σκάφη τους προκειμένου να περνούν απαρατήρητοι και να μην προκαλούν». Ωστόσο, στη Μύκονο του 2012, το αραβικό στοιχείο ζει και βασιλεύει. Τα λίαρ τζετ που καταφτάνουν
καθημερινά στο νησί, οι κουστωδίες δεκάδων υποτακτικών, τα χαβιάρια και η υπερκατανάλωση αστακών και δωδεκάλιτρων Cristal κάνουν εμφανές ότι ο upper class τουρισμός που καταφτάνει στο νησί διαθέτει χρήμα με ουρά και τρελή καταναλωτική διάθεση. «Σαουδάραβες, Λιβανέζοι και πλούσιοι Τούρκοι δεν φείδονται ορέξεως, ούτε cash flow», αποκαλύπτει ιδιοκτήτης νυχτερινού κέντρου της Μυκόνου: «Κάποιο βράδυ ήρθε μια παρέα ευγενών γόνων από το Κατάρ και μας ρώτησε πόσες σαμπάνιες έχει η κάβα μας. Οταν τους είπαμε 30, μας ζήτησαν να βρούμε άλλες 70 για να γίνουν 100. Οταν ο μετρ τούς κοίταξε περίεργα κάποιος από τη συνοδεία τους του έβαλε στην τσέπη, εν είδει φιλοδωρήματος, 500 ευρώ. Τελικά τις εξασφαλίσαμε από διάφορα μαγαζιά του νησιού». Στη μνημονιακή Ελλάδα πάντως εκείνοι που τρίβουν τα χέρια τους είναι οι εταιρείες ποτών, για τις καθημερινές αποστολές των πανάκριβων προϊόντων τους στο Νησί των Ανέμων. Στον κατάλογο του γνωστού «Nammos» περιλαμβάνεται μάλιστα εξηντάλιτρη σαμπάνια που αποτιμάται στο μυθικό νούμερο... των 100.000 ευρώ το μπουκάλι!

Η Μύκονος έγινε λιβανέζικη μανία!

Τα πιο ευφάνταστα πάρτι που δίνονται στο Νησί των Ανέμων έχουν το τελευταίο διάστημα ως οικοδεσπότες τους Λιβανέζους. Μόλις πριν από έναν μήνα όλο το νησί παραμιλούσε από το κάλεσμα της Ράνα και του Ριάντ Ζέιν, της εταιρείας Naftomar, καθώς κι από εκείνο του γνωστού στους επιχειρηματικούς κύκλους Χούρι, ενώ στις 7 Ιουλίου έγινε ο γάμος της Νάγια Φαντ Αλάχ με καλεσμένους billionaires που έφτασαν με ιδιωτικά airbuses. Το γλέντι έγινε κεκλεισμένων των θυρών σε βίλα στο Καλό Λιβάδι προκειμένου να αποφευχθούν τα φλας και η δημοσιότητα, πρακτική που τηρήθηκε αναλόγως και στον γάμο της Λιβανέζας Kάρολ Κομ. Στο τελευταίο event μάλιστα λέγεται ότι η κατανάλωση αστακών ήταν τόση που κινδύνεψε να αφανιστεί το εν λόγω είδος απ’ όλες τις Κυκλάδες. «Η Μύκονος ήταν ανέκαθεν αγαπητή στους Λιβανέζους, έγινε όμως μόδα τα δύο τελευταία χρόνια», θα πει η Λιβανέζα καλλονή Nουρ Ατάσι, η οποία προτιμά για τις διακοπές της το πεντάστερο ξενοδοχείο «Cavo Tagoo». «Μετά τον πόλεμο πολλοί Λιβανέζοι αναζήτησαν καταφύγιο σε διάφορα μέρη του κόσμου. Η Ελλάδα ήταν ένα από αυτά. Απέκτησαν σπίτια στα βόρεια προάστια και εξοχικά στη Μύκονο.

Περνώντας τα χρόνια ο ένας τραβούσε τον άλλον. Σήμερα η Μύκονος είναι για τους Λιβανέζους το απόλυτο trend. Δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχουν απευθείας πτήσεις από Βηρυτό για Μύκονο κάθε Τετάρτη και Κυριακή», καταλήγει. Ανάλογη άποψη για το νησί έχει και ο Λιβανέζος επιχειρηματίας Χάμαντ Ατάσι: «Η Μύκονος μας βολεύει γιατί προσφέρει ειδυλλιακό τοπίο και δεν προϋποθέτει πολύωρη πτήση ούτε από τον Λίβανο, ούτε από άλλα ευρωπαϊκά κράτη από τα οποία έρχονται συνήθως οι καλεσμένοι στους γάμους. Αυτό το μέρος διαθέτει μοναδική ενέργεια. Λατρεύουμε το “Cavo Tagoo”, επιλέγοντας κάθε χρόνο το ίδιο δωμάτιο, το “Caprice”, το “Nammos” και την περατζάδα μπροστά από το “Αρωμα”».

Εξίσου δημοφιλείς στους Λιβανέζους είναι και οι «Berjaoui Villas» στον Αϊ-Γιάννη, πολυτελείς επαύλεις 600 τ.μ. Η δυναμική ιδιοκτήτριά τους Αντιγόνη μπορεί να είναι Ελληνίδα, ο σύζυγός της όμως που είναι Λιβανέζος έχει τραβήξει κοντά του πολλούς συμπατριώτες του. Μέσα στον Αύγουστο μάλιστα όλες οι βίλες της οικογένειας Μπερζάουι είναι reserve, αφού ο μεγαλύτερος γάμος συμπατριωτών τους, το φετινό καλοκαίρι, θα πραγματοποιηθεί εκεί.
Τα πάρτι και οι γκλάμορους κοινωνικές εκδηλώσεις των Λιβανέζων στο Νησί των Ανέμων δεν έχουν τέλος. Το προηγούμενο Σάββατο ο Χάμετ Αλ Σιάτι, ιδιοκτήτης ξενοδοχείων στη Γερμανία, έκανε κάλεσμα στο πολυτελές σκάφος του «Adora». Εκεί βρέθηκαν οι πάντες: από τον Αιγύπτιο επιχειρηματία Σαούρι, που είναι προσωπικός φίλος του, έως τον Νίκο Βαρβέρη, ο οποίος εξοπλίζει με moda bagno τη βίλα που χτίζει εσχάτως ο Σιάτι στη Μύκονο.
Μπάνιο με σαμπάνια και πόλεμος με Chanel
Protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου