Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Reuters: Νέο κούρεμα 30% στο ελληνικό χρέος


Νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους της τάξης του 30% επεξεργάζονται Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Στο νέο κούρεμα θα συμμετάσχει ο επίσημος τομέας και συγκεκριμένα η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης. Στόχος, θα είναι η μείωση του ελλείμματος κατά 70 με 100 δισ. ευρώ ώστε να φτάσει στο 100% του ΑΕΠ της χώρας...


Ωστόσο, αυτό συνεπάγεται ότι η ΕΚΤ και οι άλλες κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να δεχθούν ζημίες στο χαρτοφυλάκιο των ομολόγων που κατέχουν, ενώ πιθανή είναι και η εμπλοκή των κρατών.

Κάτι τέτοιο όμως ίσως συνεπάγεται πως τόσο η ΕΚΤ όσο και ορισμένες κεντρικές τράπεζες θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση.

Ο σχεδιασμός είναι σε αρχικό στάδιο και δεν έχουν λάβει χώρα επίσημες συζητήσεις, όμως είναι γνωστό ότι το πρόγραμμα της Ελλάδας είναι εκτός τροχιάς, τονίζεται στο δημοσίευμα.

Αξιωματούχοι περιγράφουν το νέο πιθανό κούρεμα ως την τελευταία ελπίδα της Ελλάδας να καταστεί φερέγγυα καθώς ο αρχικός στόχος το χρέος να μειωθεί στο 120% του ΑΕΠ το 2020 είναι ήδη μακρινός.

Μία από τις επιλογές που εξετάζονται εμπλέκει την ΕΚΤ και τις εθνικές κεντρικές τράπεζες στο ευρωσύστημα. Θα κουρέψουν (write down) την αξία των ομολόγων που κατέχουν σε ποσοστό έως 30%.

Πηγή  nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου