Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

30 εκατ. ευρώ για καινοτόμα σχέδια


Οι ενισχύσεις αφορούν το πρόγραμμα «Νέα – Καινοτομική Επιχειρηματικότητα» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα (ΕΠΑΝ ΙΙ) του ΕΣΠΑ 2007-2013, το οποίο αποσκοπεί στη δημιουργία, ενθάρρυνση και την ενίσχυση της καινοτομικής επιχειρηματικότητας ως απόλυτης προτεραιότητας για την παραγωγική αναβάθμιση της χώρας προς αγαθά και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας, με ενσωμάτωση γνώσης, ποιότητα και περιβαλλοντική ευαισθησία.
«Είναι η πρώτη φορά που προκηρύσσεται ένα πρόγραμμα το οποίο δίνει έμφαση στην επιχειρηματική καινοτομία ως απαραίτητο εργαλείο για την επίτευξη της ανταγωνιστικότητας και τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας για την επιχείρηση», σχολίασε στον «ΑτΚ» το στέλεχος του ΚΕΠΑ–ΑΝΕΜ (σ.σ. εταίρος του ΕΦΕΠΑΕ, που έχει την ευθύνη διαχείρισης του προγράμματος στις περιφέρειες Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας) και υπεύθυνος του προγράμματος, Γιάννης Τσιτσόπουλος, σημειώνοντας ότι βασικό σημείο αναφοράς του προγράμματος αποτελεί η ενίσχυση νέων επιχειρηματιών και επιχειρήσεων, καλύπτοντας ένα σημαντικό κενό στήριξης, προωθώντας τα startups.
Ετσι, μέσω του προγράμματος, δίνεται η δυνατότητα χρηματοδότησης:

α) υπό σύσταση επιχειρήσεων, β) νεοσύστατων επιχειρήσεων (επιχειρήσεις που δεν έχουν κλείσει μία διαχειριστική χρήση από την ημερομηνία σύστασής τους) και γ) νέων επιχειρήσεων (επιχειρήσεις που έχουν κλείσει από μία έως και πέντε διαχειριστικές χρήσεις από την ημερομηνία σύστασής τους) οι οποίες επιδιώκουν να μετατρέψουν μία καινοτόμο ιδέα ή/και μία καταγεγραμμένη / κατοχυρωμένη, αλλά μη εισέτι εμπορικά αξιοποιημένη τεχνογνωσία, σε επιχειρηματική καινοτομία και να προχωρήσουν στην εμπορική αξιοποίηση καινοτομικών ιδεών υπό τη μορφή της εμπορικής διάθεσης νέων προϊόντων ή υπηρεσιών ή την επέκταση/διαφοροποίηση των προϊόντων/υπηρεσιών τους ή τη βελτίωση της παραγωγικής διαδικασίας ή της διαδικασίας παροχής υπηρεσιών που χρησιμοποιούν.
Στις υπό σύσταση επιχειρήσεις δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν όλα τα φυσικά πρόσωπα ανεξαρτήτως φύλου που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους κατά την ημερομηνία υποβολής της επενδυτικής πρότασης, τα οποία θα κατέχουν κατ' ελάχιστο το 51% της επιχείρησης και της αποκλειστικής διαχείρισης, και τα οποία είναι άνεργα ή μισθωτοί ή ελεύθεροι επαγγελματίες, που δεν ασκούσαν επιχειρηματική δραστηριότητα από την 1η Ιανουαρίου 2010 μέχρι και την ημερομηνία προκήρυξης του προγράμματος (για τον α' κύκλο προκήρυξης).
Ο προϋπολογισμός
Ειδικότερα, ενισχύονται έργα ύψους επένδυσης:
• 30.000 έως 300.000 ευρώ για επενδυτικά σχέδια μεταποιητικού χαρακτήρα, καθώς και για τα επενδυτικά σχέδια που δραστηριοποιούνται σε συγκεκριμένους τομείς-κλάδους και
• 20.000 έως 200.000 ευρώ για τα επενδυτικά σχέδια που δραστηριοποιούνται σε όλους τους υπόλοιπους επιλέξιμους κλάδους οικονομικών δραστηριοτήτων που αναφέρονται στον οδηγό του προγράμματος.
Ο συνολικός προϋπολογισμός της δημόσιας δαπάνης του προγράμματος ανέρχεται σε 30 εκατ. ευρώ, με συγκεκριμένη περιφερειακή κατανομή (σ.σ. 8 εκατ. ευρώ αφορούν την Κεντρική Μακεδονία και 1 εκατ. τη δυτική).

Τα «συν» του προγράμματος
Τα πλεονεκτήματα του νέου προγράμματος είναι πολλά και τα κωδικοποιεί ο κ. Τσιτσόπουλος ως ακολούθως:
1. Το εύρος των οικονομικών δραστηριοτήτων που μπορούν να ενισχυθούν είναι μεγάλο και περιλαμβάνει τους κλάδους της μεταποίησης, της «πράσινης» οικονομίας και πολλούς από τους κλάδους της παροχής υπηρεσιών με εν δυνάμει καινοτομικά χαρακτηριστικά.
2. Παρέχεται ένα ευρύτατο πεδίο επιλέξιμων κατηγοριών δαπανών (π.χ κτιριακά, αγορά εξοπλισμού, αγορά λογισμικού, πατέντες, συστήματα διασφάλισης ποιότητες, δαπάνες προβολής, πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού, ανάπτυξη πρωτοτύπων),
ενώ ειδικά οι υπό σύσταση και νεοσύστατες επιχειρήσεις επιχορηγούνται και για λειτουργικές δαπάνες. Με τη σωστή χρήση αυτής της δυνατότητας ο επιχειρηματίας μπορεί να πετύχει τη συνολική υποστήριξη ενός εγχειρήματος σε όλα τα στάδια της ανάπτυξής του, από την ιδέα έως την πλήρη εμπορευματοποίησή της.
3. Δε δίνεται έμφαση στο τι κάνει μια επιχείρηση, αλλά στο τι θέλει να κάνει. Η λογική από την οποία διακατέχεται το πρόγραμμα είναι ότι «μια καλή επιχειρηματική ιδέα μπορεί να προέρχεται από οπουδήποτε», δίνοντας έτσι ελευθερία και ευελιξία για τη στήριξη νέων επενδυτικών σχεδίων απ' όπου κι αν προέρχονται.
4. Το πρόγραμμα έχει διαρκή και μόνιμο χαρακτήρα, δηλαδή δε σταματά στον πρώτο κύκλο υποβολής προτάσεων, αλλά υλοποιείται σε ετήσια βάση, παρέχοντας ένα διαρκές εργαλείο στήριξης της αγοράς.
5. Το ποσοστό επιχορήγησης ανέρχεται σε 60% σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.
6. Εισάγεται ένα νέο σύστημα αξιολόγησης της καινοτομίας, που επιτρέπει τη συστημική αντιμετώπιση και αξιολόγηση των επενδυτικών προτάσεων, πάνω στην αρχή: «ιδέα – σχεδιασμός υλοποίησης – υλοποίηση – αγορά».
7. Στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης και αντικειμενικής αξιολόγησης, εφόσον καταστεί αναγκαίο, η Επιτροπή Αξιολόγησης του προγράμματος μπορεί να καλεί τον υποψήφιο επενδυτή να παρουσιάσει «διά ζώσης» το επιχειρηματικό σχέδιο στα μέλη της.
8. Δεν απαιτείται, ως προϋπόθεση συμμετοχής, η τεκμηρίωση της ιδίας συμμετοχής, καθώς και η υποχρεωτική κάλυψή της με αύξηση του μετοχικού/ εταιρικού κεφαλαίου της επιχείρησης.
9. Διασφαλίζεται η συνεχής χρηματορροή με τη χρήση «κυλιόμενης» εγγυητικής επιστολής.
10. Διασφαλίζεται η άμεση καταβολή δημόσιας χρηματοδότησης μετά την πιστοποίηση του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου.
12. Υπάρχει πρόβλεψη για δυνατότητα συμμετοχής σε σύγχρονα εργαλεία χρηματοδότησης, εάν επιτευχθούν θετικά αποτελέσματα και ικανοποιηθούν οι στόχοι που περιγράφονται στο επενδυτικό σχέδιο της επιχείρησης.
agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου