Δευτέρα 15 Αυγούστου 2011

«Βροχή» καταγγελιών για παράνομα προνοιακά επιδόματα


Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι καταγγελίες στο υπουργείο Υγείας  σχετικά με προνοιακά επιδόματα  που χορηγούνταν παρανόμως σε πολίτες. Όπως ανέφερε την Πέμπτη ο υφυπουργός Υγείας, κ. Μάρκος Μπόλαρης, «λαμβάνουμε καθημερινά δεκάδες καταγγελίες που αφορούν σε περιπτώσεις χορήγησης επιδομάτων και βοηθημάτων από την πρόνοια σε άτομα που δεν τα δικαιούνταν». Ενδεικτικά ανέφερε ότι...

... έχουν εντοπιστεί «δικαιούχοι» οι οποίοι λάμβαναν επιδόματα από διαφορετικούς νομούς της χώρας, ακόμη και διαφορετικά επιδόματα από μία Νομαρχία.

Επίδομα άσθματος (!)


Σύμφωνα με τον κ. Μπόλαρη, οι ελεγκτές του υπουργείου Υγείας και του Σώματος Δημόσιας Διοίκησης εντόπισαν πρόσφατα στην περιοχή της Βοιωτίας «επιδημία» προνοιακών επιδόματων ανάλογη με εκείνη της Ζακύνθου. «Δεκάδες άτομα φέρεται να λαμβάνουν επίδομα λόγω χρονίου βρογχικού άσθματος» είπε ο υφυπουργός, συμπληρώνοντας ότι «σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις οι δικαιούχοι είναι δημοτικοί υπάλληλοι οι οποίοι ελάμβαναν κανονικά το βοήθημα παράλληλα με την άσκηση της εργασίας τους!».

Οι έλεγχοι συνεχίζονται σε τουλάχιστον 12 νομούς της χώρας. Μάλιστα, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας κατέστησε σαφές ότι «θα αποδοθούν πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες για όλους όσοι εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία λήψης παράνομου επιδόματος» διευκρινίζοντας ότι «αυτό είναι μονόδρομος από τη στιγμή που τα επιδόματα είναι χρήματα του ελληνικού λαού».

 «Όσοι δικαιούνταν τα προνοιακά επιδόματα, θα κληθούν να τα επιστρέψουν. Θα κινηθούν οι νομικές διαδικασίες για την επιστροφή χρημάτων αδικαιολογήτως καταβληθέντων» είπε ο κ. Μπόλαρης, ενώ σε ό,τι αφορά όλους όσοι συμμετείχαν σε επιτροπές χορήγησης παράνομων επιδομάτων τόνισε ότι «πρέπει να αντιμετωπίσουν το νόμο». Διευκρίνισε ωστόσο ότι η επιστροφή των χρημάτων θα γίνει κατά περίπτωση δεδομένου ότι «σε πολλές περιπτώσεις οι δικαιούχοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες».

Εθνικό Μητρώο Δικαιούχων


Από τη δημιουργία του Ενιαίου Μητρώου Δικαιούχων Επιδομάτων Πρόνοιας, που θα ξεκινήσει τον ερχόμενο μήνα, εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν 250 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο έτος. Η καταγραφή των δικαιούχων η οποία θα γίνει μέσω των ΚΕΠ θα ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Όπως εξήγησε ο κ. Μπόλαρης, η καταγραφή θα γίνει στο πρότυπο εκείνης που ολοκληρώθηκε για τους δημοσίους υπαλλήλους. Θα κληθούν δηλαδή οι ενδιαφερόμενοι να προσέλθουν στα ΚΕΠ με συγκεκριμένα δικαιολογητικά έγγραφα εντός ορισμένων προθεσμιών. Όσοι δεν καταγραφούν, δεν θα λάβουν το επίδομα στον τραπεζικό λογαριασμό που θα τους ζητηθεί.

Πηγή  protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου