Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Εξέταση Τεστ Παπανικολάου στο Κέντρο Υγείας Αριδαίας


Ελπίδα ζωής για όλες τις γυναίκες 

Στα πλαίσια της αποστολής του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την προαγωγή και προστασία της υγείας του Ελληνικού πληθυσμού, η Γενική Γραμματεία Δημόσιας έχει ολοκληρώσει το σχεδιασμό για την ανάπτυξη προγραμμάτων πρωτογενούς και δευτερογενούς (έγκαιρης διάγνωσης) των κυριότερων μορφών του καρκίνου...

Το Κέντρο Υγείας Αριδαίας έχει επιλεγεί μεταξύ των Κέντρων Υγείας της χώρας, στα οποία θα υλοποιηθεί η πρώτη φάση του προγράμματος πληθυσμιακού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Στα πλαίσια του προγράμματος προβλέπεται η εξέταση κατά Παπανικολάου (Τεστ Παπανικολάου) των γυναικών μεταξύ 25 και 65 ετών από το Κέντρο υγείας κάθε ένα έτος.
 
Το Τεστ Παπανικολάου περιλαμβάνει τον κυτταρολογικό έλεγχο των επιχρισμάτων του τραχήλου σε ασυμπτωματικό στάδιο. Ο έλεγχος αυτός δεν αποτελεί διαγνωστική αλλά ανιχνευτική μέθοδο.
 
Το Τεστ Παπανικολάου πρέπει να αρχίζει να εκτελείται από τότε που αρχίζει και η σεξουαλική δραστηριότητα της γυναίκας και να σταματάει στην ηλικία των 65 ετών, όταν μέσα στα 3 προηγούμενα χρόνια έβγαινε αρνητικός. Ο τακτικός έλεγχος (ανά 6μηνο ή ανά έτος) των γυναικών που πέρασαν τα 20 και ιδιαίτερα όσων παντρεύτηκαν μικρές ή είχαν πρόωρη σεξουαλική δραστηριότητα είναι απαραίτητη. Ο έλεγχος αυτός στις μέρες μας κατέβασε αισθητά τη συχνότητα εκτέλεσης μεγάλων εγχειρήσεων και ανέβασε το ποσοστό επιβίωσης.
 
Η συμβολή του αείμνηστου συμπατριώτη μας Γ. Παπανικολάου του θεμελιωτή της αποφολιδωτικής κυτταρολογίας του καρκίνου σε στάδια που εξασφαλίζουν ίαση, υπήρξε μεγάλη.
 
Σε όλα τα μέρη του κόσμου υπάρχουν κέντρα αποφολιδωτικής κυτταρολογίας και στην χώρα μας ένας κυτταρολογικός έλεγχος είναι εύκολος και προσιτός. Απομένει η διαφώτιση του κοινού στη σημασία της προληπτικής εξέτασης. Και αυτό δεν είναι μόνο χρέος του γιατρού, της μαίας, της επισκέπτριας υγείας, της νοσηλεύτριας είναι χρέος και των αρμόδιων υπηρεσιών του κράτους. «κάθε καρκίνος που αφήνεται να επεκταθεί και να σκοτώσει την άρρωστη, πρέπει να θεωρείται ως αποτυχία των υπευθύνων και μομφή για το επίπεδο του πολιτισμού» αναφέρει ο Fegerl.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλες της γυναίκες που ανήκουν στην περιοχή ευθύνης του Κέντρου Υγείας (Δήμος Αλμωπίας).

Υπεύθυνοι για την υλοποίηση του προγράμματος
1) Φωτοπούλου Στέλλα, Γενική ιατρός
2) Γκιώση Ιωάννα, μαία

Υπεύθυνοι για τον προγραμματισμό των επισκέψεων των γυναικών:
1) Πούλου Αικατερίνη, Επισκέπτρια υγείας
2) Τζάτζης Δημοσθένης, Διοικητικός Υπάλληλος

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν από 23/8/11 με τους υπεύθυνους προγραμματισμού των επισκέψεων για την δήλωση των στοιχείων τους.

Τηλέφωνο: 2384350028 και 2384350000
Ημέρες επικοινωνίας: Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη
Ώρες επικοινωνίας: 12:00 έως 13:30 μ.μ.

Βεβαιωθείτε πριν προγραμματίσετε το ραντεβού σας για Τεστ Παπανικολάου ότι η ημερομηνία που επιθυμείτε να εξεταστείτε απέχει ημερολογιακά τουλάχιστον 5 ημέρες πριν την έναρξη ή 5 ημέρες μετά το τέλος της εμμήνου ρύσεως.
 
Παρακαλούμε να έχετε μαζί σας όταν προσέλθετε για το Τεστ Παπανικολάου τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.) και το βιβλιάριο υγείας σας. Μετά την εξέταση σας, φροντίστε να ενημερωθείτε για τα αποτελέσματα και να φυλάξετε τα στοιχεία στο προσωπικό σας αρχείο.
 
Όλα τα αποτελέσματα συμπεριλαμβανομένων και εκείνων με φυσιολογικά ευρήματα, θα αρχειοθετηθούν στο Εθνικό Αρχείο Νεοπλασιών, κατόπιν σχετικής εγκρίσεως της αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Η διαχείριση των προσωπικών δεδομένων γίνεται με απόλυτο σεβασμό στη διαφύλαξη του απορρήτου ωστόσο εάν επιθυμείτε κατά την αρχειοθέτηση των στοιχείων σας στην περίπτωση φυσιολογικών ευρημάτων να μη καταγράφεται το ονοματεπώνυμο και η ημερομηνία γέννησης σας ,παρακαλούμε να το δηλώσετε.

ΑΡΙΔΑΙΑ, 16/08/2011 
Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΑΡΙΔΑΙΑΣ
ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΕΛΛΑ
ΓΕΝΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΙΑΤΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου