Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Επιτυχής η συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες, 9/4, το εαρινό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας και η Ημερίδα για την πρόληψη από τις δασικές πυρκαγιές στην αίθουσα συνεδριάσεων της Π.Ε. Πέλλας. Τις εργασίες της σύσκεψης και της Ημερίδας συντόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης κ. Κωνσταντίνος Κοκκολάκης...

... ο Διευθυντής της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας κ. Ηλίας Τσαϊρίδης, ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Θεσσαλονίκης κ. Νίκος Ψαλτόπουλος, ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Πέλλας κ. Χρήστος Μπιμπίτσος, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κεντρικής Μακεδονίας Στρατηγός Δημήτριος Ζάχος, ο Διοικητής  Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πέλλας κ. Γεώργιος Νταουτάς, ο Διευθυντής Δασών κ. Αθανάσιος Σαμαράς και η Δασάρχης Έδεσσας κα. Άννα Βλαχάκη, εκπρόσωποι της Αστυνομίας, της ΙΙας Μηχανοκίνητης Μεραρχίας, της ΔΕΗ, οι Προϊστάμενοι Πολιτικής Προστασίας των Δήμων, εκπρόσωποι άλλων τοπικών υπηρεσιών και φορέων που εμπλέκονται στο σχεδιασμό και εφαρμογή της πολιτικής προστασίας, εκπρόσωποι εθελοντικών οργανώσεων (ΕΔΟΜΑΚ Σκύδρας, Ραδιοερασιτέχνες, κ.ά.) και πολλοί ενδιαφερόμενοι πολίτες.

Η συνάντηση ξεκίνησε με συνοπτική παρουσίαση από τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεόδωρο Θεοδωρίδη του απολογισμού δράσης της πολιτικής προστασίας των προηγούμενων μηνών (επιτυχής αντιμετώπιση πυρκαγιών, έντονων χιονοπτώσεων και πλημμυρών). Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης προχώρησε σε εμπεριστατωμένη παρουσίαση του  επιχειρησιακού σχεδιασμού της υπηρεσίας ενόψει της θερινής περιόδου και, ειδικότερα, του ενδεχόμενου αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών.


Ακολούθησαν οι παρουσιάσεις των προσκεκλημένων ομιλητών της Ημερίδας. Συγκεκριμένα, ο Διευθυντής Δασών κ. Αθανάσιος Σαμαράς και το στέλεχος της Διεύθυνσης κα. Περσεφόνη Σέξτου παρουσίασαν στοιχεία αναφορικά με το δασικό πλούτο της περιοχής και στατιστικά στοιχεία για τις δασικές πυρκαγιές και τις καείσες εκτάσεις των προηγούμενων χρόνων. Ακολούθησε η παρουσίαση της κας Ειρήνης Σκούλη, μέλους της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας και υπεύθυνη του Κέντρου Ενημέρωσης του υγροτόπου Άγρα-Βρυττών-Νησίου, για την ορνιθοπανίδα, τα προγράμματα προστασίας και ανάδειξης του υγροτόπου, αλλά και για την αντιμετώπιση πυρκαγιών στο εσωτερικό και περιμετρικά του οικοσυστήματος. Οι παρουσιάσεις της Ημερίδας ολοκληρώθηκαν με την εισήγηση του Δρ. Νίκου Γρηγοριάδη, ερευνητή του ΕΘΙΑΓΕ, ο οποίος αναφέρθηκε στις επιπτώσεις των δασικών πυρκαγιών στα δασικά οικοσυστήματα, στις στρατηγικές προσαρμογής τους και στα αναγκαία μέτρα διαχείρισης με στόχο τον περιορισμό των επιπτώσεων και την αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.

Στο δεύτερο μέρος της συνάντησης οι παραβρισκόμενοι παρουσίασαν τον επιχειρησιακό σχεδιασμό των υπηρεσιών τους και ακολούθησε συζήτηση για τον καλύτερο δυνατό συντονισμό των δράσεων πρόληψης και αντιμετώπισης ενδεχόμενων δασικών πυρκαγιών στην Π.Ε. Πέλλας. Σημαντικά θέματα που συζητήθηκαν ήταν η χρηματοδότηση των δράσεων πολιτικής προστασίας, η επικοινωνία, οι υποδομές και τα μέσα για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης πυρκαγιάς, η διενέργεια ελέγχων σε χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων, οι περιπολίες την θερινή περίοδο, η αξιοποίηση των εθελοντών, η ενεργοποίηση των πολιτών, κ.ά.

Ιδιαίτερα θέματα που απασχόλησαν το Συντονιστικό όργανο ήταν:
·        Η αύξηση των περιστατικών λαθροϋλοτομίας
·        Ο καθαρισμός των χώρων ανεξέλεγκτης απόρριψης απορριμμάτων και
·        Ο περιορισμός ανθρώπινων αιτιών έναρξης πυρκαγιών (π.χ. λήψη μέτρων πρόληψης στις εμπορικές αμαξοστοιχίες).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου