Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Ψηφίστηκε η τροπολογία για τη χρηματοδότηση των κομμάτων


Ψηφίστηκε με 155 ψήφους η τροπολογία για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, η οποία έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις εκτός αλλά και εντός κυβέρνησης. Σε σύνολο 214 ψηφισάντων, 56 βουλευτές καταψήφισαν την τροπολογία, ενώ 86 απείχαν.
Η τροπολογία, εν όψει της διενέργειας εκλογών, προβλέπει την αποδέσμευση της τελευταίας δόσης του 2011 και των δύο δόσεων του 2012 της τακτικής κρατικής επιχορήγησης των κομμάτων, ορίζοντας πως οι δόσεις αυτές είναι ανεκχώρητες και ακατάσχετες....
Οι επόμενες δόσεις του 2012 και εφ' εξής θα διέπονται από τους περιορισμούς και τις δεσμεύσεις που έχουν συνομολογήσει τα πολιτικά κόμματα με τις τράπεζες με τις οποίες έχουν συνάψει δάνεια.
Από την ονομαστική ψηφοφορία, την οποία είχε ζητήσει ο ΛΑΟΣ, απουσίαζαν ο υπουργός Αμυνας Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος είχε εκφράσει την έντονη διαφωνία του με τις ρυθμίσεις, θέτοντας μάλιστα στη διάθεση του Πρωθυπουργού την παραίτησή του. Απόντες ήταν επίσης ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Σωκράτης Ξυνίδης και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος.
Την τροπολογία δεν ψήφισαν τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ η Αννα Νταλάρα, η Όλγα Ρενταρή Τέντε και ο Γ. Χαραλαμπόπουλος, ο οποίος αιτιολογώντας τη στάση του δήλωσε: «Πώς να ψηφίσω το ακατάσχετο των επιχορηγήσεων των κομμάτων την ίδια στιγμή που χιλιάδες δανειολήπτες, μισθωτοί, άνεργοι και μικροσυνταξιούχοι έρχονται αντιμέτωποι με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς;».
Από την ψηφοφορία απουσίαζαν ακόμη τρεις βουλευτές της ΝΔ (Κυριάκος Μητσοτάκης, Αρης Σπηλιωτόπουλος, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Πάνος Παναγιωτόπουλος, Όλγα Κεφαλογιάννη, Φωτεινή Πιπιλή). Την τροπολογία καταψήφισαν οι βουλευτές του ΛΑΟΣ, του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων, της Δημοκρατικής Αριστεράς, της Κοινωνικής Συμφωνίας και της Δημοκρατικής Συμμαχίας, ενώ «παρών» δήλωσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής και Ιωάννης Ζιώγας.
Αιτήματα για απόσυρση και ψηφοφορίας για τη συνταγματικότητα
Πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας, Γιώργος Καρατζαφέρης, Ντόρα Μπακογιάννη και Πάνος Καμμένος ζήτησαν την απόσυρση της τροπολογίας, με την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας να θέτει θέμα αντισυνταγματικότητας, στο οποίο συνηγόρησαν οι κ.κ. Καρατζαφέρης και Καμμένος. Αιτιολογώντας το ζήτημα αντισυνταγματικότητας που έθεσε η κ. Μπακογιάννη, υποστήριξε πως «καταργούνται αστικά δικαιώματα και εν προκειμένω τα δικαιώματα των τραπεζών στα οποία έχει εκχωρηθεί κρατική επιχορήγηση ως εγγύηση», καθώς η τροπολογία θεσπίζει το ανεκχώρητο των δόσεων της κρατικής επιχορήγησης που αποδεσμεύεται. Μάλιστα, προέβλεψε ότι «οι διοικούντες τις τράπεζες στις οποίες οφείλουν τα κόμματα θα προσφύγουν στο ΣτΕ για να απαγορευτεί η εκταμίευση της δόσης διότι διαφορετικά θα είναι σα να διαπράττουν απιστία και παράβαση καθήκοντος λόγω του ύψους του ποσού».
Απαντώντας από πλευράς ΝΔ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Νίκος Δένδιας υπαινίχθηκε ότι η πρόταση της αντισυνταγματικότητας τέθηκε από την κυρία Μπακογιάννη «όχι για λόγους ουσίας αλλά επί τη βάσει των δημοσκοπήσεων του Σαββατοκύριακου». Εκανε ακόμη λόγο για πρόδηλη υπεράσπιση των συμφερόντων των τραπεζών. Η θέση του ερμηνεύτηκε μάλιστα από τον κ. Καρατζαφέρη και την κ. Μπακογιάννη απόδειξη ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ «θα συγκυβερνήσουν και μετά τις εκλογές».
Το αίτημα ψηφοφορίας επί της συνταγματικότητας της τροπολογίας απορρίφθηκε από τον Πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο και τον αντιπρόεδρο του Σώματος Τάσο Κουράκη με το σκεπτικό ότι ο Κανονισμός της Βουλής επιτάσσει το αίτημα αντισυνταγματικότητας να υποβληθεί στην συζήτηση επί της αρχής του νομοσχεδίου, δηλαδή, από την περασμένη Παρασκευή.
Στην αντεπίθεση ο Τ. Γιαννίτσης
Κατά την ομιλία του στη Βουλή, ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Γιαννίτσης πέρασε στην αντεπίθεση καταγγέλλοντας αντιφάσεις από την πλευρά των επικριτών του σε ό,τι αφορά την τροπολογία.
«Δεν είχα καμία πρεμούρα να καταθέσω τροπολογία για την επιχορήγηση των κομμάτων, σκέφτηκα όμως την πολιτική ανωμαλία που θα δημιουργούσε η μη υπογραφή της» σημείωσε μιλώντας στη Βουλή. Απαντώντας συγκεκριμένα στην επίθεση που εξαπέλυσε νωρίτερα σε βάρος του ο κ. Πάνος Καμμένος, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως ο κ. Γιαννίτσης δεν είναι εκλεγμένος υπουργός, ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε: «'Ακουσα το μη εκλεγμένος υπουργός. Σας παρακαλώ να σεβαστείτε το Σύνταγμα γιατί εγώ σέβομαι το Σύνταγμα», επισημαίνοντας ότι το υπουργείο Οικονομικών ήταν το επισπεύδον υπουργείο για την προώθηση της τροπολογίας, εκείνος τη συνυπόγραψε και βεβαίως αναλαμβάνει και την ευθύνη του συνυπογράφοντος.
«Ακούστηκε ότι αν ψηφιστεί η τροπολογία δεν θα αγοραστούν λαμπάδες, αυγά, παντόφλες και πουλάκια το Πάσχα. Δεν διευκρινίστηκε όμως ότι τα χρήματα αυτά δεν είναι πρόσθετη επιχορήγηση» πρόσθεσε ο υπουργός Εσωτερικών. Έσπευσε όμως ταυτόχρονα να σημειώσει την ανάγκη τα κόμματα να ξεπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. «Θέλω να πιστεύω ότι τα κόμματα με τα χρήματα αυτά θα τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους προς τους υπαλλήλους τους, τη ΔΕΗ [DEHr.AT] Σχετικά άρθρα το ΙΚΑ ανεξάρτητα αν η τροπολογία προβλέπει το ανεκχώρητο» ανέφερε.
Ο κ. Γιαννίτσης αναρωτήθηκε επίσης ποιοι από τους σημερινούς επικριτές της τροπολογίας συμφώνησαν να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, σχέδιο που παρουσίασε στην Επιτροπή Θεσμών πριν από λίγο καιρό και, μεταξύ άλλων, προέβλεπε μείωση της επιχορήγησης κατά 25%, περιορισμό της επιχορήγησης σε μια φορά μέσα στην τετραετία και επίσης να μην αναληφθούν από το δημόσιο τα χρέη των κομμάτων στις τράπεζες. Όπως όμως σημείωσε ο κ. Γιαννίτσης δεν πείστηκαν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων να πάει στη Βουλή αυτό το σχέδιο νόμου. «Ποιοι αλήθεια όμως ψήφισαν το καθεστώς χρηματοδότησης των κομμάτων; Μήπως η κυβέρνηση Παπαδήμου; Μπορούμε να δούμε αν όσοι σήμερα επικρίνουν είπαν τίποτε στο παρελθόν για το καθεστώς της χρηματοδότησης όταν ήταν υπουργοί ή συμμετείχαν σε άλλα κόμματα;» αναρωτήθηκε ο κ. Γιαννίτσης, ο οποίος αναφέρθηκε εμμέσως και στον κ. Ραγκούση, λέγοντας ότι είχε ετοιμαστεί ένα άλλο σχέδιο για τη χρηματοδότηση των κομμάτων την περασμένη άνοιξη αλλά - άγνωστο γιατί - δεν προχώρησε ποτέ. Κάλεσε μάλιστα τα κόμματα να δεχθούν να μπει έστω και τώρα σε συζήτηση και ψήφιση το δικό του σχέδιο για να ψηφιστεί όπως γρήγορα ψηφίστηκαν και άλλα νομοσχέδια από την παρούσα Βουλή.
Γ. Ραγκούσης: Αποσπασματική και αδικαιολόγητη η τροπολογία
Νωρίτερα, ο υπουργός Αμυνας Γιάννης Ραγκούσης εξέφρασε την αντίθεσή του στην προωθούμενη τροπολογία για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, η οποία αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα στη Βουλή. Σημείωσε μάλιστα ότι η παραίτησή του είναι ανά πάσα στιγμή στη διάθεση του Πρωθυπουργού.
Ειδικότερα, ο κ. Ραγκούσης τόνισε ότι η επιχειρούμενη τροπολογία της τελευταίας στιγμής είναι ακατανόητα αποσπασματική και αδικαιολόγητη και υπογραμμίζει ότι δεν εγκρίθηκε από κανένα κυβερνητικό όργανο, ώστε να συνιστά δεσμευτική κυβερνητική πολιτική. Ανέφερε επίσης ότι «η αποσπασματική ρύθμιση που επιχειρείται, εμφανίζεται μοιραία ως χαριστική, υπονομεύει όση εμπιστοσύνη των πολιτών έχει απομείνει για τα κόμματα, δίνοντας τη χαριστική βολή στον αναντικατάστατο αυτό πυλώνα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας».
Ο κ. Ραγκούσης εκτίμησε, αντίθετα, ότι μια συνολική παρέμβαση που θα αποκαθιστά την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος είναι όσο ποτέ αναγκαία και ακόμα και τώρα εφικτή. Επανέλαβε ότι υπάρχει έτοιμο νομοσχέδιο ήδη εδώ και έναν χρόνο, που περιλαμβάνει 75 ριζικές αλλαγές, μεταξύ των οποίων την ανεξαρτητοποίηση των επιτροπών ελέγχου, την κατάργηση των ανώνυμων πηγών χρηματοδότησης και την υποχρεωτική ανάρτηση όλων των στοιχείων στο διαδίκτυο. Σημείωσε μάλιστα ότι το παραπάνω πλαίσιο έχει ήδη θεσμοθετηθεί και εφαρμοστεί (Ν. 3870) στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010, γεγονός που πολιτικά καθιστά ακόμα πιο προβληματική την πραγματοποίηση εθνικών εκλογών με ένα καθεστώς το οποίο πια δεν ισχύει ούτε στις εκλογές για περιφέρειες και δήμους. Σύμφωνα με τον κ. Ραγκούση, το νέο αυτό πλαίσιο μπορεί άμεσα να υιοθετηθεί και για τις εθνικές, μαζί με μέτρα δραστικού περιορισμού των δαπανών, όπως η απαγόρευση της κομματικά χρηματοδοτούμενης μετακίνησης των ετεροδημοτών ή η αντικατάσταση της πανάκριβης διακίνησης ατομικών φυλλαδίων που έχει επικρατήσει, με φυλλάδια που από κοινού θα εκδώσουν οι υποψήφιοι.
«Όποιος πριονίζει το αξιακό σύστημα στο οποίο στηρίζεται, είναι σα να πριονίζει το κλαδί στο οποίο κάθεται», προειδοποίησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου.
ΝΔ: Όχι στις υποκριτικές φωνές
Πριν από τη διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας, πήραν το λόγο και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων με τον Νίκο Δένδια (ΝΔ) να δηλώνει σύμφωνος με όσα είπε στη συζήτηση το υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης και να επισημαίνει ότι «η χώρα είναι σε δύσκολη περίοδο και το τελευταίο που χρειάζεται είναι οι υποκριτικές φωνές από πρόσωπα που παριστάνουν ότι προήλθαν από παρθενογένεση».
ΚΚΕ: Εχουμε ρυθμίσει τις δανειακές μας υποχρεώσεις
Η συγκεκριμένη τροπολογία δεν αφορά το ΚΚΕ ξεκαθάρισε ο Σπύρος Χαλβατζής διευκρινίζοντας ότι το ΚΚΕ έχει ρυθμίσει τις δανειακές του υποχρεώσεις ακόμη και με την παραχώρηση υποθήκης. Κατήγγειλε όμως όσους επικρίνουν σήμερα την κρατική επιχορήγηση ότι δεν λένε λέξη για τις παροχές στο μεγάλο κεφάλαιο.
«Όχι» και από τον ΛΑΟΣ
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ ότι «απέτυχαν στη διαχείριση των οικονομικών τους και τώρα ζητάνε να βάλουν και πάλι χέρι στα κρατικά ταμεία και να βάλει πάλι το χέρι στην τσέπη ο φορολογούμενος, για να πληρώσουν τα κόμματα κάποια κανάλια, ανώνυμα blogs και μαϊμού δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών».
Πριν τη διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Αλέκος Χρυσανθακόπουλος τόνισε: «Ο Γιώργος Καρατζαφέρης ζήτησε μείωση της επιχορήγησης αλλά δεν εισακούστηκε. Ευελπιστούμε ότι θα υπάρξουν και άλλοι που θα διαφοροποιηθούν, πλην του κ. Ραγκούση».
Κατηγορηματικό «όχι» και από το ΣΥΡΙΖΑ
Ξεκάθαρο «όχι» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας παρατηρώντας ότι η Βουλή ψηφίζει τροπολογία για το ανεκχώρητο της κρατικής επιχορήγησης των κομμάτων αλλά δεν κάνει το ίδιο για τους δανειολήπτες.
Αντίθετη η ΔΗΜΑΡ
Αντίθετος με την τροπολογία δήλωσε και ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης. Όπως ανέφερε, έχουμε ένα τεράστιο κόστος για τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος γι' αυτό θα πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες ρυθμίσεις: «Πρώτη ρύθμιση, η μείωση στο ελάχιστο της κρατικής επιχορήγησης των κομμάτων, όχι ειδικό προνομιακό καθεστώς σαν αυτό που επαναφέρεται με τη σημερινή τροπολογία. Όχι μόνο θα την καταψηφίσει η κοινοβουλευτική ομάδα της ΔΗΜΑΡ, αλλά θα αγωνιστεί να μην περάσει». Ο κ. Κουβέλης πρότεινε ακόμη τη γενναία μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης, «σε πλήρη αντιστοίχηση με αυτό που συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία και βρίσκεται συσσωρευμένο στις πλάτες των πολιτών», καθώς και την κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης και τη συνταξιοδότηση του κάθε βουλευτή από τον επαγγελματικό και ασφαλιστικό του τομέα. Όπως ανέφερε, πρέπει, επίσης, στο πλαίσιο αυτών των ρυθμίσεων να αντιμετωπιστεί το ζήτημα του μεγάλου στρατού, όπως ανέφερε, που συγκροτούν το επιτελείο κεντρικής κυβέρνησης: «Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν τόσοι πολλοί σύμβουλοι, "παρασύμβουλοι", παρατρεχάμενοι, ειδικοί γραμματείς, γενικοί γραμματείς και μάλιστα μακριά από την άσκηση των καθηκόντων της κεντρικής κυβέρνησης να βρίσκεται η δομή της δημόσιας διοίκησης».
Ντόρα Μπακογιάννη: Αντισυνταγματική η τροπολογία
Αντισυνταγματική χαρακτήρισε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη την τροπολογία για τη ρύθμιση των χρεών των κομμάτων και διεμήνυσε πως ακόμα και αν περάσει, θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη, υποβάλλοντας αίτηση ασφαλιστικών μέτρων. Όπως είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, υποχρέωση να προσφύγουν κατά της απόφασης αυτής έχουν και οι διοικήσεις των τραπεζών που εμπλέκονται, καθώς διαφορετικά θα διαπράξουν απιστία σε σε βαθμό κακουργήματος.
«Οι κ.κ. Βενιζέλος και Σαμαράς προωθούν μια ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα στα κόμματά τους να ανοίξουν το συρτάρι του δημόσιου ταμείου και να πάρουν όσα χρήματα χρειάζονται για τις εκλογές», παρατήρησε και μάλιστα προσδιόρισε το σχετικό ποσό στα 30 εκατ. ευρώ. Και όλα αυτά, πρόσθεσε, συμβαίνουν ενώ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αρνούνται να βρουν λύσεις για τις υποχρεώσεις του κράτους προς τους ιδιώτες που φτάνουν τα 7 δισ. ευρώ και αρνούνται να αντιμετωπίσουν με ρεαλισμό τα δάνεια του ιδιωτικού τομέα [Βλέπε άρθρο] .
Σχολιάζοντας μάλιστα δήλωση του υπουργού Οικονομίας Φίλιππου Σαχινίδη ότι δεν πρόκειται να γίνει "κούρεμα" των ιδιωτικών δανείων, τον κατηγόρησε ότι «αντίθετα δεν είχε αντίρρηση να "κουρέψει" τα κομματικά δάνεια». Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, η πρόεδρος της ΔΗΣΥ σημείωσε εξάλλου ότι θα υπάρχουν και βίντεο στο youtube όπου θα φαίνεται ποιοι βουλευτές ψήφισαν να ρυθμιστούν τα χρέη των κομμάτων τους.
Απόσυρση ζήτησαν και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες
Την απόσυρση της τροπολογίας ζήτησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Χρήστος Ζώης και να ψηφιστούν με επείγουσες διαδικασίες οι προτάσεις που είχε κάνει ο κ. Γιαννίτσης για την αλλαγή του καθεστώτος χρηματοδότησης των κομμάτων.
Αρμα Πολιτών: Προκαλούν και πάλι
«Την ώρα που έχουν οδηγήσει τον ελληνικό λαό στο έσχατο σημείο εξαθλίωσης, η Κυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν, τολμούν να προκαλέσουν και πάλι με την τροπολογία για την προεκλογική χρηματοδότηση των κομμάτων, είναι σαφές ότι, έχουν απολέσει ακόμα και το αίσθημα της ντροπής» σχολίασε το Πανελλήνιο Αρμα Πολιτών.
Κοινωνική Συμφωνία: Αδιανόητο εν μέσω ζοφερής οικονομικής κρίσης
Την ενίσχυση των κοινωνικών ομάδων, οι οποίες βρίσκονται σε απόλυτη ανάγκη, προτείνει η «Κοινωνική Συμφωνία» με τα χρήματα της εκλογικής χρηματοδότησης των κομμάτων. Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Χάρης Καστανίδης εξέφρασε την αντίθεσή του με την ψήφιση της τροπολογίας δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Είναι αδιανόητο εν μέσω ζοφερής οικονομικής κρίσης να δοθεί εκλογική χρηματοδότηση στα πολιτικά κόμματα. Η Κοινωνική Συμφωνία προτείνει, τα χρήματα αυτά να δοθούν, για την ενίσχυση του εισοδήματος κοινωνικών ομάδων που έχουν απόλυτη προτεραιότητα και ανάγκη».
Δράση: Αισχρή τροπολογία του καρτέλ ΠΑΣΟΚ - ΝΔ
Την τροπολογία που ψηφίστηκε κατήγγειλε με ανακοίνωσή της η Δράση. Μάλιστα, σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, καλεί τη διοίκηση της κρατικής Αγροτικής Τράπεζας «να προσφύγει αμέσως κατά της σκανδαλώδους αντισυνταγματικής ρύθμισης, ζητώντας να ληφθούν ασφαλιστικά μέτρα και να κατασχεθούν συντηρητικά τα ποσά της κρατικής επιχορήγησης που συμβατικά της ανήκουν, πριν δοθούν στα κόμματα και εξανεμιστούν». Ο ίδιος ο πρόεδρος της Δράσης Στέφανος Μάνος συνεχάρη τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που καταψήφισαν «την αισχρή τροπολογία του κομματικού καρτέλ ΠΑΣΟΚ-ΝΔ».

Πηγή  naftemporiki.gr

3 σχόλια:

  1. Σ'αυτό το δημοσίευμα δεν βλέπω σχόλια!!! 24 είχε το θέμα Σταμενίτη!!! Το θέμα της τροπολογίας δεν το καταλάβαμε ή ασχολούμαστε απλά και μόνο ως κουτσομπόληδες με τον Σταμενίτη και τον κάθε έναν απ'αυτούς που θέλουν να μας πείσουν ότι θα μας σώσουν κι αυτοί όπως και οι προηγούμενοι!!!! Ελεος, παιδιά, ας αφήσουμε στην άκρη κόμματα, χρώματα και πολιτικάντηδες κι ας σκεφτούμε επιτέλους, πώς μπορούμε να επιβιώσουμε αξιοπρεπώς κι όχι ως ζητιάνοι... Σήμερα επαιτούν και πεινούν οι γείτονες μας, αύριο θα 'μαστε εμείς!!! Ας σκεφτούμε, έστω για μια φορά, τι πρέπει να ψηφίσουμε χωρίς ν'ακούμε τις μεγαλοστομίες του ενός και του άλλου που δεν μπορούν να διανοηθούν τον εαυτό τους χωρίς "καρέκλα".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου.

      Διαγραφή
    2. ΣΥΜΦΩΝΩ ΦΙΛΕ ΜΕ ΟΣΑ ΛΕΣ! ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΟΤΙ ΚΑΙ ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΘΑ ΦΤΑΙΜΕ ΕΜΕΙΣ....ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ....ΓΙΑΤΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΥΤΗ, ΘΑ ΤΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΨΗΦΙΣΕΙ ΕΜΕΙΣ!!!!!!!!!!!ΚΟΣΜΕ ΞΥΠΝΑ!!!!!!!!!

      Διαγραφή