Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Βόρεια Ελλάδα: Κρύο, βροχές και χιόνια στα ορεινά


Κρύο, βροχές και χιόνια στα ορεινά συνθέτουν το σκηνικό του καιρού στη Βόρεια Ελλάδα. Στη Θεσσαλονίκη ψιχαλίζει κατά διαστήματα με τη θερμοκρασία να μην ξεπερνάει τους 10 βαθμούς Κελσίου. Συννεφιά, με διαστήματα ασθενών βροχοπτώσεων, επικρατεί και σε άλλες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, όπου η θερμοκρασία, στις 4 το απόγευμα, κυμαίνονταν κατά τόπους από 5 έως 11 βαθμούς Κελσίου.
Σε μονοψήφια επίπεδα βρίσκεται το θερμόμετρο στη Δυτική Μακεδονία, μάλιστα, χιόνια έπεσαν στα ορεινά των Γρεβενών, της Κοζάνης και της Φλώρινας....

Τα χιόνια που έπεσαν στα ορεινά των Γρεβενών σε συνδυασμό με τον παγετό καθιστούν υποχρεωτική τη χρήση αντιολισθητικών στους επαρχιακούς δρόμους που οδηγούν προς Μέτσοβο, Σαμαρίνα και Αβδέλλα.
Παράλληλα, η ΕΜΥ προβλέπει βροχές και έντονες καταιγίδες το επόμενο εξάωρο στην Αργολίδα, στην Κορινθία, στην Βοιωτία, στην Φθιώτιδα, στην Φωκίδα, στην Εύβοια, στις Δυτικές Κυκλάδες και κυρίως στην Αττική κι έως το τέλος του εξαώρου στις υπόλοιπες Κυκλάδες, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα. Τα φαινόμενα αυτά θα συνοδεύονται κατά τόπους από θυελλώδεις άνεμους.
Η γενική πρόγνωση της ΕΜΥ για όλη τη χώρα
Μ. Τρίτη 10-04-2012
Καιρός: Στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές. Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες που στα νοτιότερα τμήματα τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Βαθμιαία και από τα βόρεια τα φαινόμενα θα σταματήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αυξηθούν.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 4 με 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση και στα ανατολικά 5 με 7 μποφόρ και στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ με εξασθένηση από το βράδυ.
Θερμοκρασία: Σε μικρή άνοδο στα δυτικά. Στην υπόλοιπη χωρά σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα.

Μ. Τέταρτη 11-04-2012
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και προς το βράδυ στα δυτικά θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
Άνεμοι: Στα δυτικά νότιοι 3 με 5 μποφόρ. Στα ανατολικά βόρειοι 3 με 5 και τοπικά στα Δωδεκάνησα 6 μποφόρ που βαθμιαία θα εξασθενήσουν και θα στραφούν σε νοτίους νοτιοδυτικούς.
Θερμοκρασία: Σε άνοδο.

Μ. Πέμπτη 12-04-2012
Καιρός: Στα δυτικά νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με σποραδικές βροχές και τοπικές καταιγίδες στα βορειοδυτικά. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις που τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν πρόσκαιροι όμβροι στα βόρεια και πιθανόν στα κεντρικά.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ, που βαθμιαία στα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς.
Θερμοκρασία: Σε περαιτέρω άνοδο .

Μ. Παρασκευή 13-04-2012
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και μετά το μεσημέρι στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ και το βραδυ στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Σε κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Μ. Σάββατο 14-04-2012
Καιρός: Άστατος καιρός κατά περιόδους νεφελώδης με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως τις απογευματινές ώρες στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ και πιθανόν στα πελάγη τοπικά 8 μποφόρ. Από το απόγευμα στα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς.
Θερμοκρασία: Μικρή πτώση στα δυτικά.

Κυριακή (Πάσχα) 15-04-2012
Καιρός: Στα δυτικά αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες . Στα υπόλοιπα πιθανότητα για πρόσκαιρους όμβρους στα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο τις απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 τοπικά στα νοτιά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εφιστά την προσοχή των πολιτών και τους συστήνει:
1.    Να ενημερωθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τα ΜΜΕ για την επικρατούσα κατάσταση σχετικά με τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου και να λάβουν υπ’ όψιν, ανάλογα µε τον προορισµό τους, το είδος των καιρικών φαινομένων που ενδέχεται να συναντήσουν (χιόνι, παγετός, χαλάζι, βροχόπτωση, κλπ.).
2.    Να προγραμματίζουν τη μετακίνηση τους έτσι, ώστε να µη συµπίπτει µε την αιχµή των καιρικών φαινομένων.
3.    Εάν είναι απαραίτητο να μετακινηθούν πεζοί, να φορούν τα κατάλληλα ρούχα και παπούτσια.
4.    Να ελέγχουν την κατάσταση του αυτοκινήτου τους, προτού επιχειρήσουν οποιαδήποτε μετακίνηση.
5.    Όταν είναι απαραίτητο να μετακινούνται με αυτοκίνητο, οφείλουν να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες. Να ταξιδεύουν κατά προτίμηση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Να προτιμούν τους κεντρικούς δρόμους και να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που θα κάνουν. Εάν μετακινούνται στην πόλη να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
6.    Να μην εγκαταλείπονται τα οχήματα, σε καμιά άλλη περίπτωση εκτός από αυτήν όπου τούτο ζητείται από τους εκπροσώπους των αρμόδιων κρατικών φορέων που έχουν την ευθύνη της διάσωσης.
7.    Σε καμιά περίπτωση να μην αγγίζονται ηλεκτρικά καλώδια που έχουν πέσει στο έδαφος.
8.    Να προστατεύονται οι σωληνώσεις του νερού απέναντι στον παγετό.


Πηγή  agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου