Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Σφοδρή επίθεση Βενιζέλου κατά Σαμαρά και Νέας Δημοκρατίας


Μετωπική επίθεση κατά της ΝΔ και του κ. Αντ. Σαμαρά εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλος από του βήματος της Βουλής, εγκαινιάζοντας επί της ουσίας την προεκλογική περίοδο. 

Δίνοντας τον τόνο της πολιτικής αντιπαράθεσης που αναμένεται στην πορεία προς τις «πρωτοφανούς ιστορικής βαρύτητας εκλογές», όπως τις προσδιόρισε, ο κ. Βενιζέλος και με αφορμή όσα είπε ο πρόεδρος της ΝΔ στην συνέντευξή του προς το Mega, τόνισε ότι ο κ. Σαμαράς «θέλει οπωσδήποτε να είναι πρωθυπουργός, θέλει αυτοδυναμία, θέλει παντοδυναμία χωρίς όρους, δηλαδή η ΝΔ μόνη, χωρίς στήριξη, χωρίς συμμαχίες και επίγνωση των κινδύνων, να αναλάβει τις τύχες της χώρας»...

Μάλιστα αμφισβήτησε ευθέως το επιχείρημα του προέδρου της ΝΔ ότι έχει επεξεργαστεί ισοδύναμα μέτρα ύψους 18 δισ. ευρώ, λέγοντας πως όταν η κυβέρνηση Παπαδήμου αναζητούσε τρόπους εξοικονόμησης 325 εκ. ευρώ που απαιτούσε η τρόικα, «ο κ. Σαμαράς κρυβόταν πίσω από μένα», ενώ όταν του ζητήθηκε να προτείνει ισοδύναμα μέτρα, αυτά που πρότεινε αποδείχθηκαν «τζίφος», όπως τα χαρακτήρισε. 
Αυτοκριτική
Επιπλέον, καταλόγισε στον κ. Σαμαρά «παλαιοκομματική στάση» και ότι «δεν βρίσκει να πει τίποτα για την κυβέρνηση Καραμανλή», όταν η Ελλάδα «παραδόθηκε χρεωμένη και διαλυμένη», όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναφερθείς στις ευθύνες του ΠαΣοΚ εμφανίστηκε αυτοκριτικός. Όπως είπε το ΠαΣοΚ «ασκεί οξεία αυτοκριτική και πρέπει να είμαστε πιο θαρραλέοι στην ανάληψη της ατομικής και συλλογικές ευθύνης». Και πρόσθεσε: «Την ευθύνη μας σε σχέση με το χθες την αναλαμβάνουμε ακέραιη. Δεν έχουμε πει ολοκληρωμένα την ιστορία για το πού ήμασταν και πού φτάσαμε και αυτό μας εμποδίζει να πούμε πού βαδίζουμε με ασφάλεια». Είπε μάλιστα για το ΠαΣοΚ ότι «κατέστη ο αμνός ο αίρων τις αμαρτίες δεκαετιών». «Πήραμε μέτρα αντιδημοφιλή που έχουν προκαλέσει την οργή του κόσμου», παραδέχθηκε, επισημαίνοντας πάντως ότι «αν είχαμε κινηθεί νωρίτερα πολλά από τα δύσκολα μέτρα θα τα είχαμε αποφύγει».
Αιχμές
«Από το 2009 έπρεπε να κάνουμε δυστυχώς δύσκολες σταθμίσεις», είπε χαρακτηριστικά, φράση που εξελήφθη ως αιχμή για τους χειρισμούς που έγιναν κατά την πρώτη κρίσιμη φάση διαχείρισης της κρίσης από το ΠαΣοΚ. Ωστόσο, έσπευσε να διερωτηθεί: «Τι διαλέγεις; Το λαό που διαμαρτύρεται ή αυτό που λέγεται έθνος και επόμενες γενιές. Τραγικό δίλημμα όταν έχει να κάνει κάποιος αυτή την επιλογή ανάμεσα στη φωνή και την οργή του λαού και την μοίρα του τόπου». Ενώ συμπλήρωσε ότι «έπρεπε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις και πολλές από αυτές ήταν επιβεβλημένες έξωθεν γιατί είχαμε την ανάγκη να καλύψουμε την δημοσιονομική μας προσαρμογή». Μάλιστα, όπως ανέφερε, «αν ήμασταν μόνοι μας θα το κάναμε σταδιακά χωρίς να προκαλούμε ύφεση και χωρίς περικοπές, αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε ακόμη και τώρα να κάνουμε μόνοι μας την επιλογή της δημοσιονομικής μας προσαρμογής». Ως αιχμή με πολλαπλούς αποδέκτες ερμηνεύθηκε και η δήλωσή του ότι «η αυτοκάθαρση του πολιτικού συστήματος δεν έγινε με τον τρόπο που έπρεπε να γίνει, με πειστικό τρόπο».
«Θα διχάσουμε ή θα ενώσουμε το λαό;»
Παράλληλα, θέτοντας τα βασικά διλήμματα της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ διερωτήθηκε αν «θα διχάσουμε το λαό ή θα ενώσουμε δυνάμεις και θα μιλήσουμε υπεύθυνα, ειλικρινά και αληθινά». «Εναπόκειται στους Έλληνες πολίτες να αποφασίσουν», πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος υπογραμμίζοντας ότι «οι εκλογές δεν πρέπει να γίνουν τμήμα του προβλήματος αλλά τμήμα της λύσης». «Οι εκλογές πρέπει να είναι η αρχή της υπέρβασης και όχι η αρχή του αδιεξόδου», είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι το δίλημμα της επόμενης ημέρας των εκλογών είναι «αν θα προχωρήσουμε σε διαρθρωτικές αλλαγές και μείωση δαπανών ή θα πάμε στην λανθασμένη και άδικη λύση της οριζόντιας περικοπής μισθών και συντάξεων». «Πρέπει να επιμείνουμε στις διαρθρωτικές αλλαγές και στην μείωση των λειτουργικών και άλλων δαπανών, για να δώσουμε μια ανάσα», πρόσθεσε.
Δέσμη πέντε προτεραιοτήτων
Ο κ. Βενιζέλος πρότεινε δέσμη πέντε μέτρων με έμφαση στην διεκδίκηση επέκτασης του προγράμματος στήριξης μέχρις τις 31.12.2015 για «να γίνει πιο ήπια η προσαρμογή», όπως είπε. Επίσης, πρότεινε: την «αξιοποίηση της μεγάλης επιτυχίας του PSI», τον περιορισμό των τελικών αναγκών ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, όπως και να μην παρεμποδίζονται από τις Βρυξέλλες οι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ ή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων οι οποίες, όπως σημείωσε, «μπλοκάρονται» λόγω της γραφειοκρατίας. Τέλος, πρότεινε με έμφαση  την δημιουργία ενός «διχτυού απόλυτης και καθαρής προστασίας, ώστε να μην νιώσει κανείς πολίτης μοναχικός και εγκαταλελειμμένος», όπως είπε. Μάλιστα, απευθυνόμενος προς τους πολίτες σημείωσε ότι στις εκλογές αυτές πρέπει να αποφασίσουν «αν θέλουν να κυβερνηθούν με σταθερότητα, με ασφάλεια και σχέδιο ή αν θα οδηγηθούμε σε άγνωστο και επικίνδυνο δρόμο».
Ευρώ ή χρεοκοπία
Ο κ. Βενιζέλος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «έχουμε διανύσει το μεγαλύτερο μέρος του δρόμου προς την υπέρβαση της κρίσης». «Τα 2/3 της συνολικής απόστασης», όπως είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι «είμαστε ένα βήμα πριν τα πρωτογενή πλεονάσματα», προσδιορίζοντας ότι ο στόχος είναι τα 9 δις το 2015. Ωστόσο, αναγνώρισε ότι όλα όσα έγιναν για την διαχείριση της κρίσης «κρύβονται δυστυχώς πίσω από μια σκληρή πραγματικότητα: ανεργία, ύφεση, περικοπές» κλπ.
Και συμπλήρωσε: «Ο κόσμος φοβάται και διστάζει να πιστέψει ακόμη και να ακούσει. Αλλά πρέπει να ακούσει. Η νέα συμφωνία διασφαλίζει τη θέση της χώρας στο ευρώ ή παρά την συμφωνία η χρεοκοπία είναι αναπόφευκτη; Πολλοί πολίτες το πιστεύουν αυτό». Ενώ διερωτήθηκε αν «πρέπει να κινηθούμε εκτός συμφωνίας και εκτός ευρώ εφ’ όσον η χρεοκοπία είναι αναπόφευκτη ή πρέπει να πάμε σε αναδιαπραγμάτευση με χειριστές τους εκπροσώπους της πιο ανεύθυνης δημαγωγίας;».
Όχι στους νοσταλγούς του ναζισμού
Αίσθηση προκάλεσε η δήλωσή του κατά των ακραίων φωνών που επιχειρούν να εκμεταλλευτούν πολιτικά και εκλογικά την απόγνωση στρωμάτων της κοινωνίας. Όπως τόνισε είναι «ορατός ο κίνδυνος εκφασισμού της κοινωνίας». Και δήλωσε ότι «αυτή η αίθουσα δεν πρέπει να φιλοξενήσει εκπροσώπους του εκφασισμού και νοσταλγούς του ναζισμού»!
Όσον αφορά τον εκλογικό στόχο του ΠαΣοΚ, ο κ. Βενιζέλος είπε: «Θέλουμε νίκη στις εκλογές, δηλαδή την πρώτη θέση και καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις, ώστε να πετύχουμε την συσπείρωση των δυνάμεων της υπευθυνότητας, των μεταρρυθμίσεων και της αλληλεγγύης».

Πηγή  tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου