Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Ποιός είναι ο δικαστής που έριξε τα ισόβια στον Παπαγεωργόπουλο



Ο Γεώργιος Στ. Αποστολάκης γεννήθηκε το 1954 στην Ερέτρια Λάρισας, αλλά έχει «πολιτογραφηθεί», Τρικαλινός. Σπούδασε νομικά στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Είναι δικαστής της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης με το βαθμό του Προέδρου Πρωτοδικών. Ασχολείται συστηματικά με το εκκλησιαστικό δίκαιο.
«Ατακαδόρος»
Από την πρώτη ημέρα που ο πρόεδρος εφετών κλήθηκε να φέρει σε πέρας τη μεγαλύτερη δίκη των νεότερων χρόνων της Θεσσαλονίκης, εμφανίζει ένα διαφορετικό στιλ από αυτό που είθισται να συναντά κανείς στα δικαστήρια. Χρησιμοποιούσε συνεχώς την αργκό -η λέξη «μπάχαλο» για τα οικονομικά του δήμου θα μείνει στην ιστορία της δίκης- δεν διστάζει να συγκρούεται με συνηγόρους υπεράσπισης, ειδικά όταν αμφισβητείται η
αντικειμενικότητά του, ενώ φτάνει σε σημείο να λέει και... ανέκδοτα, για να χαλαρώσει τη διαδικασία.
Ο 58χρονος δικαστής, όπως ερμηνεύουν έγκυροι νομικοί, οι οποίοι γνωρίζουν καλά την πολυετή θητεία του, λειτουργούσε με τον τρόπο αυτό, καθώς θεωρεί τον εαυτό του απολύτως ασφαλή λόγω της άρτιας νομικής -και όχι μόνο- κατάρτισής του.

Ο κ. Αποστολάκης δεν σταματά να εμπλουτίζει τις γνώσεις του και δεν είναι τυχαίο πως έχει πλούσιο συγγραφικό έργο, συνδέοντας νομική και εκκλησία. Ενδεικτικά είναι τα βιβλία του «Ευρετήρια Εκκλησιαστικού Δικαίου», «Μικτά Ορκωτά Δικαστήρια» και «Το καθεστώς του ιερού χώρου των Αγίων Μετεώρων».

«Θεωρείται από τους καλύτερους προέδρους εφετών της χώρας», παρατήρησε νομικός.

Το ίδιο αυστηρός ήταν και με μάρτυρες, ειδικά με το βουλευτή της Χρυσής Αυγής Αντώνη Γρέγο, που ήταν υπάλληλος στο δήμο. «Πού πήγε το μυαλό σου, είσαι βουλευτής που φωνάζει κατά της διαφθοράς. Ορίστε, πείτε μας», τον προκάλεσε. Για τον ίδιο βουλευτή σχολίασε δηκτικά, βλέποντας τις φωτογραφίες του στο κέντρο διασκέδασης «Boom», ότι «επιβλέπει ως φύλαξ του νόμου και της ηθικής».

Οι ατάκες του κατά τη διάρκεια της δίκης δεν έχουν ακουστεί άλλες φορές σε δικαστικές αίθουσες. Από το «μπάχαλο» ή και τη «Βαβέλ» για τα οικονομικά του δήμου μέχρι φράσεις όπως «έπαιρνε χύμα χρήματα», «να μη φτιάχνουμε μύθους με άχυρα», «έπαιζε κόλπα με αναλήψεις», «ορμάτε πάνω της σαν τα κοράκια», «το κάνει για ξεκάρφωμα», «τον βγάζει στη σέντρα», «λάδωνε το γραναζάκι του», «τον φυσούσε τον παρά», «σύστημα πρόσφορο για λοβιτούρες», «είστε γάτα», «μην κάνετε την πάπια», «είναι λαμόγιο», «χάσαμε την μπάλα».

Στο ίδιο πνεύμα και οι χαρακτηρισμοί για διάδικους, όπως «ο βασιλιάς των παρκομέτρων» για τον πρώην αντιδήμαρχο Θ. Αθανάσαρο και «ο τετράπαχος Σαξώνης», όταν είδε παλιά φωτογραφία του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου