Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Εντείνονται οι ελέγχοι για το διατροφικό σκάνδαλο



Στην έκδοση εντολής για εκτεταμένους ελέγχους, προκειμένου να διαπιστωθούν οι πραγματικές διαστάσεις του διατροφικού σκανδάλου, που αφορά τρόφιμα τα οποία περιέχουν κρέας αλόγου, χωρίς να αναγράφεται στη συσκευασία, προχώρησε σήμερα η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, στην Ελλάδα, Π. Φάκου.
Η εντολή εκδόθηκε μετά και από σχετική αναφορά του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), καθώς και δημοσιεύματα ελληνικών ΜΜΕ, προκειμένου να γίνουν έρευνες...
αν και σε ποιες ποσότητες έχουν εισαχθεί στη χώρα μας τρόφιμα με προσμίξεις αλογίσιου κρέατος, συμπεριλαμβανομένων και συσκευασιών κιμά που παρουσιάζεται ως μοσχαρίσιο κρέας.
Ο ΕΦΕΤ στην αναφορά του στην εισαγγελία εμφανίζει στοιχεία για συγκεκριμένες εισαγωγικές εταιρίες, σχετικά με τις οποίες υπάρχουν πληροφορίες ότι εισήγαγαν ύποπτης ταυτότητας κρέας. Παράλληλα σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, η Ελλάδα θεωρείται ότι λειτούργησε ως σταθμός στη διανομή κρέατος αλόγων, χωρίς ωστόσο να υπάρχει εκτίμηση για τις ποσότητες που καταναλώθηκαν. Δείγματα κατασχεμένων ύποπτων προϊόντων, έχουν ήδη σταλεί – σύμφωνα πάντα με πληροφορίες - στο Γενικό Χημείο του κράτους, ώστε να εξακριβωθεί αν προκύπτει παρουσία DNA αλόγου.
Ελέγχους στο βόειο κρέας και τρόφιμα που αναγράφουν ότι περιέχουν βοδινό, διέταξε επίσης και η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Ελληνικού υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από τις περιφερειακές κτηνιατρικές υπηρεσίες. Οι έλεγχοι αναμένεται να διαρκέσουν ένα μήνα, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να χρηματοδοτεί τις συγκεκριμένες αναλύσεις σε ποσοστό 75%.
Σε δηλώσεις του στα ελληνικά ΜΜΕ, ο αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας, Μάξιμος Χαρακόπουλος επεσήμανε ότι «προχωρούμε στις επιβεβλημένες ενέργειες ώστε να θέσουμε τέλος σε πρακτικές που υπονομεύουν την εμπιστοσύνη του καταναλωτή», λέγοντας ωστόσο ότι «μέχρι στιγμής δεν τίθεται θέμα δημόσιας υγείας αλλά θέμα παραπλάνησης και εξαπάτησης του καταναλωτή».
sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου