Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Η Philip Morris αγοράζει το 50% των ελληνικών καπνών για τρία χρόνια



To 50% της παραγωγή της Ελλάδας σε καπνό δεσμεύεται να απορροφήσει την τριετία 2013-2015 η πολυεθνική καπνοβιομηχανία Philip Morris. H πρωτοβουλία αυτή εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει ως ανάχωμα στη διαρκή συρρίκνωση της καπνοκαλλιέργειας τα τελευταία χρόνια στη χώρα και για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός.
Η υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και εταιρείας έγινε το μεσημέρι της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.
Ως σφραγίδα εμπιστοσύνης στη χώρα μας χαρακτήρισε την απόφαση ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Ειδικότερα, ο Αθανάσιος Τσαυτάρης επισήμανε το γεγονός ότι τα καπνά είναι μια πολύ προσοδοφόρα καλλιέργεια, η οποία απασχολεί χιλιάδες ανθρώπους τόσο στον
τομέα της παραγωγής όσο και στον τομέα της μεταποίησης.

H ελληνική παραγωγή καπνών ανέρχεται σε ετήσια βάση περίπου σε 26 εκατομμύρια κιλά. Από αυτά τα 20 εκατομμύρια κιλά αφορούν τα καπνά ανατολικού τύπου που είναι περιζήτητα και τα υπόλοιπα 6 εκατομμύρια κιλά την ποικιλία Virginia. Σήμερα η Philip Morris αγοράζει ετησίως περί τα 11 εκατ. κιλά καπνά ανατολικού τύπου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία προβλέπει ότι η πολυεθνική θα αυξήσει κατά 20% τις αγορές της στα καπνά ανατολικού τύπου με αποτέλεσμα, αν δεν υπάρξει σημαντική μεταβολή στη συνολική παραχθείσα ποσότητα, να απορροφά ακόμη και πάνω από το 50% της ελληνικής παραγωγής καπνού.
Αυτό που έχει ιδιαίτερη αξία είναι η διάρκεια της συμφωνίας αφού για μία τριετία θα ενισχυθεί η προβλεψιμότητα για τον κλάδο της καπνοκαλλιέργειας που απασχολεί 15.000 καλλιεργητές και 12.000 εργάτες. H αξία της συμφωνίας στο βάθος της τριετίας θα ανέλθει στα 180 εκατ. ευρώ.
Λόγω των επιδοτήσεων και του λανθασμένου τρόπου που αξιοποιήθηκαν αυτές από την πολιτεία και τους αγρότες, η καπνοπαραγωγή της Ελλάδας έχει περιοριστεί πλέον στα 26 εκατ. κιλά ετησίως, όταν το 2005 οι έλληνες αγρότες προμήθευσαν τις μεταποιητικές μονάδες επεξεργασίας καπνού με 110 εκατ. κιλά.

Παράλληλα, ο ανταγωνισμός από άλλες χώρες (Τουρκία, Βουλγαρία κ.α.) ακόμη και στα καπνά ανατολικού τύπου έχει αρχίσει και διογκώνεται  με αποτέλεσμα η συμφωνία αυτή να έρχεται στην κατάλληλη στιγμή για να τονώσει την καπνοκαλλιέργεια στην Ελλάδα.

1 σχόλιο:

  1. κυριε αρθρογραφε γραφετε πως ενας απο τους λογους μειωσης της παραγωγης του καπνου ειναι η κακοδιαχειριση των επιδοτησεων απο τους αγροτες θεωρωντας εμμεσως πλην σαφως τους καπνοπαραγωγους τυχοδιωκτες και συγχρονως αγνοειται πως αυτες οι επιδοτησεις περνονται πισω 2πλα και 3πλα στις μερες μας επισης καλο θα ηταν να ριξετε μια ματια στις ΚΑΠ και τις ποσοστωσεις που αυτες οριζουν
    η επισημανση ειναι καλοπροαιρετη

    ΑπάντησηΔιαγραφή