Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

Πρόταση Βενιζέλου σε Κουβέλη για κοινή κάθοδο στις εκλογές



Την πλέον καθαρή και προωθημένη θέση για το μέλλον της Κεντροαριστεράς, την κοινή κάθοδο στις εκλογές, διατύπωσε χθες από το βήμα του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγελος Βενιζέλος, δημιουργώντας νέα δεδομένα στις προοπτικές σύγκλισης του χώρου.
«Προτείνουμε τη συγκρότηση της μεγάλης πλειοψηφικής Κεντροαριστεράς, τη συμπόρευση για να πετύχουμε πολλαπλάσιο εκλογικό αποτέλεσμα - Προτείνουμε την κοινή κάθοδο στις εκλογές», ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία του, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που τον εμφάνιζαν αποφασισμένο να προωθήσει με τολμηρό τρόπο μια καθαρή συνεννόηση και σύμπραξη των κομμάτων και των κινήσεων που τοποθετούνται στον χώρο της Κεντροαριστεράς, με πρώτη τη ΔΗΜΑΡ...

Εξαίρεσε πάντως και από την Κεντροδεξιά και από την πρόσκληση και από και την δυνάμει συμμαχία τον ΣΥΡΙΖΑ, με τη φράση «έχουμε μέτωπο πλήρους διαφωνίας με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ», απαντώντας έτσι και στις φωνές στελεχών του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Κ. Σκανδαλίδης και ο Δ. Ρέππας, που υποστηρίζουν ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί από τη συζήτηση η Κουμουνδούρου. Ο κ. Βενιζέλος φάνηκε εξίσου αποφασισμένος να «διεκδικήσει» τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που κατέφυγαν στον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου, καλώντας τους «πίσω στη δική μας παράταξη, στην παράταξη της Κεντροαριστεράς».
Προσπαθώντας να άρει την εύλογη καχυποψία της ΔΗΜΑΡ, διαβεβαίωσε πως και αυτή και η πρόσφατη πρότασή του δεν ήταν συγκυριακή, ενώ έστειλε εμμέσως μήνυμα στον Φώτη Κουβέλη λέγοντας με νόημα: «Με εκπλήσσει που στη ΔΗΜΑΡ θεωρούν ευκολότερη την κυβερνητική συνεργασία με τη ΝΔ από τον πολιτικό και αξιακό διάλογο με το ΠΑΣΟΚ». Τις ελπίδες συμπόρευσης των δύο χώρων φάνηκε να αναζωπυρώνει αμέσως ο Σπύρος Λυκούδης, γραμματέας της ΔΗΜΑΡ και ο εκ των στενότερων συνεργατών του Φώτη Κουβέλη, όταν στο χαιρετισμό του λίγο αργότερα αναφέρθηκε «στους στόχους, στις ευθύνες και στους δρόμους της συνάντησης του προοδευτικού δημοκρατικού κόσμου».
Αν και παρατήρησε πως «υπάρχουν και εμπόδια», ο κ. Λυκούδης εξέφρασε τη σιγουριά πως «όλα ξεπερνιούνται». Χρησιμοποιώντας τον χαρακτηρισμό «συντρόφισσες και σύντροφοι», ο κ. Λυκούδης υπέδειξε διακριτικά στο ΠΑΣΟΚ να προβεί σε «μεγάλη εκ βαθέων ανίχνευση των λαθών», διότι -όπως ανέφερε- γενικότερα η απογοήτευση και ο θυμός των πολιτών από «τις σκληρές πολιτικές των μνημονίων» και «από τα πολιτικά λάθη της μεταπολιτευτικής περιόδου» εμφανίζονται «μπροστά μας ως ογκόλιθοι τους οποίους όχι μόνο αποκλείεται αλλά και απαγορεύεται να προσπεράσουμε».
Κομβικό
Το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ δεν είναι μόνο κομβικό για το περιεχόμενο και την κατεύθυνση που θα κινηθεί για τη διεκδίκηση της σύγχρονης Κεντροαριστεράς, αλλά και για την πορεία της κυβέρνησης, καθώς πληθώρα ομάδων και στελεχών ετοιμάζονται να θέσουν επιτακτικά θέμα αποχώρησης του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση.

Αμετακίνητος και ως προς την ορθότητα της επιλογής να μετάσχει και να στηρίξει την κυβέρνηση συνεργασίας και ως προς την ανάγκη κυβερνητικής σταθερότητας εμφανίστηκε, χθες, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, προλαβαίνοντας και την αμφισβήτηση αυτής της επιλογής και την κριτική που αναμένεται να διατυπώσουν στελέχη και σύνεδροι στη λογική ότι το ΠΑΣΟΚ έχει μετατραπεί σε συνιστώσα της ΝΔ.
«Ακούω πολλούς που μας αποκαλούν δεκανίκι, συνιστώσα, ουρά... Το ΠΑΣΟΚ είναι συνιστώσα ευθύνης σε μία συνισταμένη που κουβαλάει το βάρος της ευθύνης για να βγει η χώρα από την κρίση», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, επαναλαμβάνοντας την πολιτική εκτίμηση ότι «θα ανέβουμε ως ΠΑΣΟΚ και Κεντροαριστερά μαζί με τη χώρα».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε στο Συνέδριο με πλάγιο και ρητορικό τρόπο το ερώτημα « θέλει κανείς την πτώση της κυβέρνησης;» και αποκάλυψε επίσης εμμέσως την πρόθεση η Ιπποκράτους στον επικείμενο ανασχηματισμό να διεκδικήσει ουσιαστικότερο λόγο και ρόλο στην κυβερνητική διαχείριση, καθώς διερωτήθηκε: «Το ερώτημα είναι αν αυτή η στρατηγική, όπως την πληρώσαμε με το αίμα μας, σε ποιον εμπιστευόμαστε τη διαχείρισή της;».
Ζήτησε, τέλος, σταθερότητα, με εγγυητή το ΠΑΣΟΚ, θεσμικές αλλαγές, δημοσιονομικές αλλαγές (αφού ο προϋπολογισμός πρέπει να εκτελεστεί), διοικητικές προϋποθέσεις με σοβαρή αναδιοργάνωση και όχι συζήτηση για απολύσεις, αναπτυξιακές αλλαγές, προϋποθέσεις κοινωνικής συνοχής, με εγγυημένο επίπεδο διαβίωσης.
Το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ που άρχισε χθες ολοκληρώνεται την Κυριακή με την εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής, η οποία θα αναδείξει το προσεχές διάστημα νέο γραμματέα. Πάντως, το σχεδόν «άγνωστο» για τους κομματικούς χάρτες σώμα των περίπου 4.200 συνέδρων -με εξαίρεση τους 1.000 που έχουν επιλεγεί αριστίνδην- δεν επιτρέπει καμιά πρόβλεψη για τον τελικό συσχετισμό δυνάμεων και κυρίως καμιά βεβαιότητα για τις επιλογές που αφορούν τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, τη φυσιογνωμία του, το μέλλον της Κεντροαριστεράς.
imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου