Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

«Κίτρινη κάρτα» για την είσπραξη των φόρων



Απογοητευτικά είναι τα συμπεράσματα που περιλαμβάνει η έκθεση των τεχνικών κλιμακίων του ΔΝΤ και της Κομισιόν για την κατάσταση των μηχανισμών του υπουργείου Οικονομικών, αλλά και για την πρώτη εικόνα από τους ελέγχους και τις εισπράξεις ληξιπρόθεσμων οφειλών.
ΔΝΤ και Κομισιόν εκτιμούν ότι είναι απίθανο να επιτευχθούν οι στόχοι είσπραξης το 2013 εάν δεν υπάρξουν άμεσες παρεμβάσεις και επισημαίνουν ότι:


  • Υπάρχουν εσωτερικές προβλέψεις στο υπουργείο Οικονομικών για είσπραξη 1,176 δισ. ευρώ αντί υποχρέωσης 1,9 δισ. ευρώ και
  • Εισπράχθηκαν μόλις 80,5 εκατ. ευρώ από τη Μονάδα Μεγάλων Οφειλετών έναντι οφειλών 16,4 δισ. ευρώ, καθιστώντας αναγκαία τη διεύρυνση δράσης της Μονάδας σε οφειλέτες από 600.000 ευρώ και πάνω.
Στο πεδίο των ελέγχων, χαρακτηρίζεται αναγκαία η τοποθέτηση περισσότερων εποπτών στη ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων, όπως επίσης η αλλαγή του πλαισίου ελέγχων με τη κατάργηση της υποχρέωσης ελέγχου σε βάθος 10ετίας.
Επιπλέον, επισημαίνεται ότι είναι αδύνατον να επιβεβαιωθεί το στάδιο των εν εξελίξει ελέγχων σε "έχοντες", έτσι όπως λειτουργούν οι υπηρεσίες.
"Κόλαφος" είναι τα ευρήματα που αφορούν στις εκκρεμείς επιστροφές φόρου, καθώς υπάρχουν σωρευμένες υποθέσεις επιστροφής ΦΠΑ ύψους 1,74 δισ. ευρώ, ενώ είναι υπερβολικά σύντομη η παραγραφή των αιτήσεων επιστροφής ΦΠΑ.
Επιπρόσθετα, οι σωρευμένες υποθέσεις επιστροφής φόρου νομικών προσώπων αγγίζουν τα 1,2 δισ. ευρώ, θέτοντας έτσι σε μειονεκτική θέση τις ελληνικές επιχειρήσεις έναντι του ανταγωνισμού.
Ημιτελής αν και ευπρόσδεκτη, χαρακτηρίζεται λίγο ως πολύ η τοποθέτηση μόνιμου Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων. Όπως επισημαίνουν ΔΝΤ και Κομισιόν, οι μεταρρυθμίσεις στη φορολογική διοίκηση προχωρούν αποσπασματικά, ενώ και οι προτάσεις για την απόδοση στον νέο Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων περισσότερης αυτονομίας, δεν βρίσκονται στη σωστή τροχιά.
ΔΝΤ και Κομισιόν καταλήγουν στη διαπίστωση ότι διαφαίνεται ο κίνδυνος ότι η φορολογική διοίκηση θα συνεχίσει να ακολουθεί μια πορεία βραδύτατων μεταρρυθμίσεων χωρίς να δίνεται τέλος ούτε στις πολιτικές επεμβάσεις ούτε στη διαφθορά.
Επιπλέον, χαρακτηρίζεται αναγκαία η υπαγωγή ΣΔΟΕ- ΚΕΠΥΟ στη Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων, ενώ επισημαίνεται ότι η Μονάδα Μεγάλων Οφειλετών παραμένει υποστελεχωμένη.
Λίγα 24ωρα πριν από το τετ-α-τετ των επικεφαλής της τρόικας με τον Γιάννη Στουρνάρα, ο υπουργός Οικονομικών φέρεται στην καθιερωμένη σύσκεψη για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και υλοποίησης των μνημονιακών δεσμεύσεων να χρησιμοποίησε αυστηρή γλώσσα, ζητώντας εξηγήσεις για τους χαμηλούς ρυθμούς των ελεγκτικών υπηρεσιών.
megatv.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου