Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Ευρω-αντιδράσεις για Ιταλία



Έντονη ανησυχία στις Βρυξέλλες και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες προκάλεσε το φάσμα της ακυβερνησίας στην Ιταλία και οι πιθανές επιπτώσεις της όσον αφορά στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και στις αγορές.
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ολιβιέ Μπαγί δήλωσε ότι η Ευρώπη αφουγκράζεται την ανησυχία που εξέφρασαν οι ψηφοφόροι στην Ιταλία, επιμένοντας ωστόσο ότι οι δεσμεύσεις της Ρωμης παραμένουν σε ισχύ...

"Οι αγορές -είπε ο κ. Μπαγί- είναι ελεύθερες να αντιδρούν με τον τρόπο που επιθυμούν. Σε ό,τι αφορά την Επιτροπή, θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε τη σταθερή εμπιστοσύνη μας στις ιταλικές αρχές όσον αφορά στη δυνατότητά τους να βρουν και να δημιουργήσουν μια πολιτική πλειοψηφία η οποία θα συνεχίσει να επιτυγχάνει. Η εφαρμογή ενός προγράμματος για την ανάπτυξη και την απασχόληση είναι αυτό που χρειάζεται η Ιταλία για να μειώσει το επίπεδο του χρέους, που δεν είναι βιώσιμο σήμερα".
Ο Ολλανδός πρόεδρος του Eurogroup Γερουν Ντάισελμπλουμ μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει σταθερή πολιτική στην Ιταλία στέλνοντας το μήνυμα: "Ελπίζω να κατανοούν ευρέως στην Ιταλία ότι υπάρχει και μια υποχρέωση απέναντι στη σταθερότητα της Ευρωζώνης ως σύνολο και ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρηθούν. Για να βγάλουμε την Ευρώπη απ' την οικονομική αδράνεια χρειάζεται μια σταθερή πολιτική και στην Ιταλία".
Για τον σοσιαλιστή πρόεδρο της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς, πάντως, το αποτέλεσμα δείχνει ότι η ΕΕ πρέπει να εγκαταλείψει την μονοδιάστατη πολιτική της λιτότητας. "Λαμβάνω σοβαρά υπόψη ότι πολλοί Ιταλοί εξέφρασαν κάποιου είδους διαμαρτυρία κατά των μέτρων που λαμβάνονται στην Ιταλία που συζητούνται δημοσίως ως μέτρα της ΕΕ" τόνισε ο Σουλτς.

Στη Γερμανία

Το Βερολίνο κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις στη Ρώμη να χειριστούν υπεύθυνα την κατάσταση, ώστε να σχηματιστεί γρήγορα κυβέρνηση. Ο εκπρόσωπος της Άγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, είπε ότι η Ιταλία δεν είναι ανάλογη περίπτωση με την Ελλάδα καθώς το μέγεθός της είναι πολύ μεγαλύτερο και ζήτησε από τις πολιτικές δυνάμεις στην Ιταλία να δείξουν υπευθυνότητα.
Ο υπουργός Οικονομίας κ. Φιλίπ Ρέσλερ δήλωσε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ιταλία θα μπορούσε να είναι καλύτερο και πρόσθεσε ότι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης χρειάζεται μεταρρυθμίσεις. "Δεν υπάρχει εναλλακτικός δρόμος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ήδη έχουν δρομολογηθεί. Όλα τα κόμματα πρέπει να βοηθήσουν να σταθεροποιηθεί ένα υπερχρεωμένο κράτος όπως η Ιταλία", είπε ο Ρέσλερ.
Από τη μεριά του, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Γκίντο Βέστερβελε είπε ότι υπάρχει ανάγκη πολιτικής σταθερότητας αλλά και μεταρρυθμίσεων ενώ ο στενός συνεργάτης της κα Μέρκελ, κ. Μπρέμερ τόνισε ότι ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης Μόντι πρέπει να συνεχιστεί.
Την ίδια ώρα, η γερμανική αντιπολίτευση θεωρεί την Άγκελα Μέρκελ συνυπεύθυνη για το μετεκλογικό χάος στην Ιταλία, επισημαίνοντας ότι αυτό μπορεί να κλονίσει ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών, με δηλώσεις τους, επιτέθηκαν στην καγκελάριο και ζήτησαν ριζική αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής της. Ένα εξ αυτών, ο κ. Κλάους Μπάρτεν, επισήμανε ότι με τις δηλώσεις της η Μέρκελ ενίσχυσε τα εθνικιστικά συνθήματα του Μπερλουσκόνι. "Η άδικη πολιτική της τρόικας, για την οποία είναι και η Μέρκελ υπεύθυνη, απέτυχε. Η Ευρώπη τώρα χρειάζεται μια ριζική αλλαγή κατεύθυνσης, με επενδύσεις αντί για λιτότητα, κοινωνική δικαιοσύνη και ξεκάθαρο μέλλον για τους Ευρωπαίους πολίτες. Αντί να τρέχουμε πίσω από τις αγορές, η Ιταλία μας δείχνει πως αν συνεχίσουμε έτσι, διακινδυνεύουμε το ευρωπαϊκό όραμα" ανέφερε.
Σε ανάλογο μήκος κύματος ήταν οι δηλώσεις και του αναπληρωτή εκπροσώπου του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, ο οποίος τόνισε ότι "η Μέρκελ όπλισε τα χέρια δημαγωγών πολιτικών όπως ο Γκρίλο και ο Μπερλουσκόνι" και υπογράμμισε πως "μόνο με μία ευρωπαϊκή πολιτική ανάπτυξης θα ενισχυθούν οι ευρωπαϊκές δυνάμεις στην Ιταλία και την υπόλοιπη Ευρπωπη". "Τρία χρόνια μαθήματα γερμανικών στην Ευρώπη επιδείνωσαν την κρίση. Η κ. Μέρκελ και η πολιτική της πρέπει να καταψηφιστούν και από τους Γερμανούς ψηφοφόρους στις εθνικές εκλογές του Σεπτέμβρη" συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών.
Πυρά κατά της πολιτικής Μέρκελ εκτόξευσαν και οι Πράσινοι, εκπρόσωπος των οποίων είπε πως η Ιταλία έσετιλε ένα δραματικό μήνυμα προς ολόκληρη την Ευρωπη.

Στη Γαλλία

Στο Παρίσι, ο υπουργός Οικονομικών Μοσκοβισί εκτίμησε ότι η πολιτική κατάσταση στην Ιταλία είναι περίπλοκη και προκαλεί μεν ανησυχία, αλλά δεν συνιστά παράγοντα κινδύνου για την Ευρωζώνη και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί.
Ο κ. Μοσχοβισί είπε ακόμα ότι γρήγορα θα πρέπει η Ιταλία να έχει μια ισχυρή κυβέρνηση και κάλεσε την ιταλική πολιτική ηγεσία να συσπειρωθεί γύρω από τον Μπερσάνι.
Διαφορετική και πιο αιχμηρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο Γάλλος υπουργός Βιομηχανίας Αρνό Μοντεμπουργκ, ο οποίος άσκησε κριτική στην Μέρκελ για το ισχυρό ευρώ. ''Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ δεν μπορεί να κυβερνά μόνη την Ευρώπη και να καθορίζει την ισοτιμία του νομίσματός της" τόνισε.

Στην Ισπανία

Τις εξελίξεις παρακολουθεί ανήσυχη η Μαδρίτη, με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Μαργκάγιο να χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών "άλμα στο πουθενά" και τον ομόλογό του των Οικονομικών Λουις ντε Γκίντος να ελπίζει ότι δεν θα διαρκέσει πολύ η μετάδοση της νευρικότητας στις αγορές.
"Ό,τι είναι καλό για την Ιταλία είναι καλό και για την Ισπανία και αντίστροφα. Είμαι βέβαιος ότι η πολιτική βούληση για να εφαρμοστούν οι αναγκαίες πολιτικές ώστε να βγει η Ευρώπη από την κρίση θα επικρατήσει χωρίς αμφιβολία" δήλωσε ο ντε Γκίντος.
megatv.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου