Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Τετ α τετ Παπανδρέου-Σαμαρά εν όψει Συνόδου Κορυφής


Την οδό των κατ΄ ιδίαν συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς επέλεξε ο Γιώργος Παπανδρέου. Λίγο μετά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αντώνη Σαμαρά και το ραντεβού κλείσθηκε για τις 7μμ της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η σχετική πληροφορία «έτρεχε» από το πρωί, καθώς ο πρωθυπουργός δεν έδειχνε διατεθειμένος να προχωρήσει σε άλλο ένα συμβούλιο πολιτικών αρχηγών με δεδομένη την έκβασή του, λόγω της «κάθετης» άρνησης του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ...

...να στηρίξουν ο,τιδήποτε έχει σχέση με την εφαρμογή του Μνημονίου.

Σαμαράς για «εθνική γραμμή»

Από την πλευρά του ο αρχηγός της ΝΔ έχει επίσης ξεκαθαρίσει ότι δεν θα προσφέρει συναίνεση στη λάθος πολιτική που βυθίζει την ύφεση και διαιωνίζει τον φαύλο κύκλο. Ωστόσο την προηγούμενη Δευτέρα, μιλώντας στην Εκτελεστική Γραμματεία του κόμματός του, έθεσε το ερώτημα προς την κυβέρνηση «ποια είναι η εθνική γραμμή την οποία καλείται να συν-υποστηρίξει», με την επισήμανση ότι εάν η κυβέρνηση «μείνει αμετακίνητη στη δική της γραμμή, τότε δεν ψάχνει για συγκυβέρνηση αλλά για συνενόχους». Η φράση αυτή θεωρήθηκε από ορισμένους ως «χαραμάδα» διαλόγου – αλλά με πολλά προαπαιτούμενα, καθώς ο κ.Σαμαράς, εκτός από την αλλαγή του «μείγματος» οικονομικής πολιτικής («συμφωνούμε στους στόχους, διαφωνούμε με τους τρόπους») έθεσε ως «κόκκινη γραμμή» την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Με όσους θέλουν;

Να σημειωθεί ότι στις κατ΄ ιδίαν συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός με τους υπουργούς του την προηγοιύμενη εβδομάδα, τουλάχιστον δύο (εκ των λεγόμενων «μεταρρυθμιστών») του εισηγήθηκαν να αναλάβει άλλη μία πρωτοβουλία εθνικής συνεννόησης και, εάν αυτή προσκρούσει στην άρνηση του κ.Σαμαρά, τότε να προχωρήσει σε κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης «με όσους θέλουν».

Η Αννα Διαμαντοπούλου δε, με την πρόσφατη συνέντευξή της στο «Κεφάλαιο», ζήτησε αυτή η πρωτοβουλία να εκδηλωθεί πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ερχόμενης Κυριακής – αίτημα που διατυπώνεται και στο άρθρο που συνυπέγραψε με τους Ανδρέα Λοβέρδο και Γιάννη Ραγκούση.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου