Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Για Απαξίωση των Τοπικών και Δημοτικών Συμβουλίων της Πέλλας καταγγέλλουν σύμβουλοι της αντιπολίτευσης την δημοτική αρχή


Συνεπείς στη συνείδηση και στις αρχές μας για τήρηση των δημοκρατικών διαδικασιών και για διαφάνεια στη λήψη αποφάσεων καταγγέλλουμε την απόφαση του Δ.Σ., που αφορά την δωρεάν παραχώρηση χρήσης τμήματος δημοτικού αγροτεμαχίου, και  η οποία είναι ενδεικτική του τρόπου λήψεως αποφάσεών του, σε θέματα που η Δ.Κ. έχει καθοριστικό λόγο και που πηγάζει από τις διατάξεις του ν.3852/2010.

Από την αρχή της διοίκησης της σημερινής δημοτικής αρχής...

...επισημάνθηκε κατ’ επανάληψη, η κατά παράβαση των διατάξεων των άρθρων 83-84-86,συστηματικά εσφαλμένη εφαρμογή του Καλλικρατικού Νόμου, όσον αφορά τις αρμοδιότητες της Δ.Κ.. Αναγκαία θεωρήθηκε, η απόδοση στη δημοτική μας αρχή ενός ελαστικού χρόνου προσαρμογής στη διοίκηση, αναμένοντας μια έννομη και υπεύθυνη στάση. Όμως σχεδόν ένα χρόνο μετά, το Δ.Σ. εξακολουθεί να λαμβάνει αποφάσεις που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της Δ.Κ., για τις οποίες αποφάσεις δεν ζητείται υποτυπωδώς η γνωμοδότηση του Συμβουλίου της. Στην περίπτωση δε, που έχει ζητηθεί, δεν ενημερώνεται καν το σώμα του Δ.Σ. για την γνωμοδότηση του αυτή. Κατ’ αυτό τον τρόπο, καθίσταται σαφές ότι  η σημερινή δημοτική αρχή έχει αγνοήσει, όχι μόνο τις αρμοδιότητες αποφασιστικού χαρακτήρα  του συμβούλιου της Δ.Κ., αλλά και αυτές του γνωμοδοτικού χαρακτήρα του.

H απόφαση της δωρεάν παραχώρησης χρήσης τμήματος από το αρ. 448 δημοτικό αγροτεμάχιο, αγροκτήματος οικισμού Πενταπλατάνου για την ανέγερση μικρού ναΐσκου είναι ενδεικτική της κατάστασης αυτής, αλλά ταυτόχρονα την αποδεικνύει χαρακτηριστικά: Στις 22-7-2011 στη συνεδρίαση του Δ.Σ.  λαμβάνεται ομόφωνη απόφαση δωρεάς αυτού, χωρίς να έχει ενημερώσει το σώμα ο πρόεδρος, ενώ ο ίδιος είναι ενήμερος, ότι στις 18-7-2011 σε θέμα που τέθηκε εκτός ημερησίας Διάταξης από το πρόεδρο του Συμβούλιου Δημοτικής Κοινότητας Γιαννιτσών, κατόπιν αίτησης των ενδιαφερόμενων, το συμβούλιο της Δ.Κ., ύστερα από διαλογική συζήτηση αποφάσισε την αναβολή του σχετικού θέματος για λόγους διερευνητικούς των προθέσεων χρήσης του αλλά  και της επιλογής της τοποθεσίας. Κατόπιν η απόφαση αυτή του Δ.Σ. ανακλήθηκε, έχοντας ήδη όμως κτιστεί ο ναός. Θα είχε αποφευχθεί η κατασκευή αυτή στο δημοτικό χώρο αν εφαρμοζόταν επί της ουσίας o Καλλικράτης; Θα υπήρχαν διαμαρτυρίες των συμπολιτών μας για τη απόφαση αυτή της κατασκευής ή για την ανάκληση της;

Αγαπητέ Δήμαρχέ, η μη τήρηση του ουσιαστικού ρόλου των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων σας εκθέτει ανεπανόρθωτα, στιγματίζοντας αρνητικά τον τρόπο λήψης αποφάσεων και δίνοντας στους συμπολίτες μας την ορθή εντύπωση της τάσης συγκεντρωτισμού της εξουσίας. Οι επιτυχημένες πολιτικές πρακτικές και τα απορρέοντα από αυτές νομοθετήματα-όπως ο Καλλικράτης-,  καταδεικνύουν πως η διοικητική σας νοοτροπία, δεν μπορεί παρά να αποβεί καταστροφική  σε έναν τόσο μεγάλο δήμο, αφού «επιβάλλουν» την αξιοποίηση των αιρετών του οργάνων.

Απαιτούμε από τα αρμόδια όργανα σεβασμό στο αιρετό όργανο διοίκησης της Δημοτικής Κοινότητας και πλήρη συμμόρφωση με τις ανωτέρω διατάξεις.
Ζητούμε τη άμεση ανάθεση αρμοδιοτήτων στις τοπικές και δημοτικές κοινότητες με άμεσο κέρδος την αποσυμφόρηση των Δημοτικών Συμβουλίων από ψηφοφορίες ρουτίνας
Δηλώνουμε ότι, στο εξής, εφόσον ληφθεί η απόφαση, χωρίς γνώμη του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας για θέματα που πρέπει προηγουμένως να έχει εκφέρει γνώμη, η Δ.Κ. θα  προσφεύγει  στον ελεγκτή νομιμότητας κατά των πράξεων αυτών και θα ζητεί την ακύρωση τους.

Απαιτούμε από τους κ. Αντιδημάρχους να ενημερώσουν τους αρμόδιους υπάλληλους και υπηρεσίες του Δήμου για τις αρμοδιότητες της Δημοτικής Κοινότητας, όπως προβλέπουν οι σχετικές διατάξεις.
Πεποίθηση μας είναι ότι σιωπηρά στη διαμαρτυρία αυτή μετέχουν και τα υπόλοιπα μέλη του συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Γιαννιτσών.
Στη διάθεση σας για δημιουργική συνεργασία,

Οι Σύμβουλοι της Δημοτικής Κοινότητας Γιαννιτσών
Γεωργιάδου Ιωάννα
Σοκουζούδης Δημήτρης
Τζιμουλίδου Λαμπρινή
Φουντούλης Παναγιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου