Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

Κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ στα πρόθυρα νευρικής κρίσης


Σε δύο ημέρες συμπληρώνονται ακριβώς τριάντα χρόνια από την πρώτη θριαμβευτική νίκη του ΠΑΣΟΚ. Το οποίο, με ηγέτη τον Ανδρέα Παπανδρέου, έβαλε οριστικό τέλος, στις 18 Οκτωβρίου 1981, στην απόλυτη, σχεδόν, κυριαρχία της συντηρητικής παράταξης. Αλλά κανένας, στο ΠΑΣΟΚ και στην κυβέρνηση, δεν έδειξε διάθεση να ασχοληθεί με την επέτειο. Και, πολύ περισσότερο, με τη διοργάνωση εκδηλώσεων εορτασμού. Και πώς να γίνει κάτι τέτοιο, στην παρούσα περίοδο, όταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ...

...(κατά την έκφραση του υπ. Δικαιοσύνης Μ. Παπαϊωάννου) «δεν εφαρμόζει πρόγραμμα ΠΑΣΟΚ, αλλά πρόγραμμα σωτηρίας της χώρας».

Η κυβέρνηση βρίσκεται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης. Έχει να αντιμετωπίσει: Την Κ.Ο. του Κινήματος. Τη σκληρότητα των Ευρωπαίων εταίρων, οι οποίοι, μέσω της τρόικας, ζητούν όλο και περισσότερα μέτρα για να εγκρίνουν την 6η δόση. Εσχάτως, έχει να αντιμετωπίσει και τη δυσφορία της αμερικανικής πλευράς, για τη στάση της κυβέρνησης Παπανδρέου, στην αντιμετώπιση του προβλήματος του χρέους.

Η νέα δοκιμασία της κυβέρνησης (στην οποία την υποβάλλει η Κ.Ο.) άρχισε, όταν το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για το ενιαίο βαθμολόγιο-μισθολόγιο, τις συλλογικές συμβάσεις κ.λπ., συζητήθηκε, αρχικά, στον διευρυμένο ΚΤΕ Οικονομικών και Εσωτερικών του ΠΑΣΟΚ. Τόσο κατά τη συζήτηση στον ΚΤΕ, όσο και στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, πολλοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος διαφοροποιήθηκαν από το άρθρο 37 και απειλούν να το καταψηφίσουν. Αυτή τη φορά, δεδομένου ότι η πίεση από τους ψηφοφόρους προς τους βουλευτές έχει αυξηθεί σημαντικά, τα πράγματα φαίνεται να είναι πολύ πιο δύσκολα για την κυβέρνηση.

Επιπλέον, οι συλλογικές συμβάσεις αποτελούν «κόκκινη γραμμή», για πολλούς βουλευτές. Τον τόνο, πάντως, στη συγκεκριμένη περίπτωση, τον δίνει η δήλωση της Λούκας Κατσέλη, ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει το συγκεκριμένο άρθρο. Τη θέση της την έκανε σαφέστερη την Πέμπτη: αποχώρησε από τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Βουλής, όταν ο Ευ. Βενιζέλος ανακοίνωσε την αναστολή των κλαδικών συμβάσεων για δύο ακόμα χρόνια, στενεύοντας τα περιθώρια των βουλευτών.

Λίγες μέρες πριν, ο κ. Βενιζέλος είχε προκαλέσει πάλι τους βουλευτές (έτσι, τουλάχιστον, το εξέλαβαν πολλοί από αυτούς), όταν τους είπε να ρίξουν την κυβέρνηση, αν τη θεωρούν ανήθικη και αναποτελεσματική.

Η στάση που θα τηρήσει, τελικά, η Λ. Κατσέλη, έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς προβάλλει ιδεολογικούς, πολιτικούς και ηθικούς λόγους για να μην ψηφίσει το συγκεκριμένο άρθρο. Η ίδια, ως υπουργός Εργασίας, είχε αρνηθεί να ικανοποιήσει τη σχετική επιθυμία της τρόικας. Ίσως αυτό, πάντως, να είναι και το «συγχωροχάρτι», για να παραμείνει στην Κ.Ο., σε περίπτωση καταψήφισης. Μέχρι τώρα, άλλες δύο γυναίκες, η Κατερίνα Μπατζελή και η Σοφία Γιαννακά, έχουν δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσουν. Εντυπωσιακή είναι η αποχή, από παρόμοιες δηλώσεις, βουλευτών του κλίματος Βενιζέλου. Σε αυτό το κλίμα, ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών, δεν παύει, σε κάθε ευκαιρία, να υπενθυμίζει ότι ο ίδιος ευθύνεται μόνο για όσα έγιναν τους τελευταίους 4 μήνες.

Ο πρωθυπουργός, αυτή την περίοδο, ασχολείται πρωτίστως με το πρόβλημα του χρέους. Για πρώτη φορά, παραδέχτηκε, στο υπουργικό συμβούλιο, ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται για το ύψος του «κουρέματος». Παράλληλα, προσπαθεί να αποσπάσει τη θετική και χωρίς επιφυλάξεις γνώμη των Ευρωπαίων εταίρων, για την 6η δόση. Η έγκριση της οποίας, πάντως, είναι πιθανό να προκαλέσει ντόμινο πολιτικών εξελίξεων στο εσωτερικό της χώρας. Κάτι που δείχνει να φοβάται ο πρωθυπουργός.

Ο Γ. Παπανδρέου έχει υπόψη του ότι πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αλλά και ορισμένοι υπουργοί, έχουν ταχθεί, δημοσίως, είτε υπέρ των πρόωρων εκλογών είτε υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, αμέσως μετά την 6η δόση. Ο πρωθυπουργός προσπάθησε, και αυτή την εβδομάδα, να προλάβει παρόμοιες εξελίξεις. Κυρίως, γιατί αν εγκριθεί η 6η δόση, θα συμπέσει με την εκτίμηση του Αντ. Σαμαρά ότι, αμέσως μετά, ανοίγει ο δρόμος για εκλογές.

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση (αλλά, κυρίως, η χώρα και οι πολίτες της), αναγκάζουν τον πρωθυπουργό να ακολουθήσει έναν μαραθώνιο επαφών, στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Κυρίως, για να συζητήσει το χρέος. Για το οποίο, το επιθυμητό σενάριο για την Ελλάδα, θα ήταν ένα «κούρεμα» της τάξεως του 35%.

Το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, φαίνεται ότι έχει ανακύψει και ένα άλλο θέμα, που δυσκολεύει, όχι μόνο την υπόθεση του χρέους, αλλά και την έγκριση της 6ης δόσης. Η κυβέρνηση διαπιστώνει αλλαγή στη στάση του ΔΝΤ. Το οποίο εμφανίζεται επιφυλακτικό να εγκρίνει τη δόση, αν οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν δώσουν μια οριστική λύση στο ελληνικό πρόβλημα χρέους. Αυτός είναι ο λόγος που ο Γ. Παπανδρέου έχει συνεχείς τηλεφωνικές επαφές με την Κρ. Λαγκάρντ. Της ζήτησε να έχουν και κατ’ ιδίαν συνάντηση, προσφερόμενος να ταξιδέψει στις ΗΠΑ. Η επίσκεψη αυτή είναι πιθανό να γίνει την ερχόμενη εβδομάδα, εφόσον ο Γ. Παπανδρέου εξασφαλίσει και μια συνάντηση με τον Τίμοθι Γκάιτνερ. Καταβάλλει, επίσης, μεγάλες προσπάθειες για μια συνάντηση με τον Μπαράκ Ομπάμα.

Ο πρωθυπουργός, τελευταία, έγινε αποδέκτης πληροφοριών, σύμφωνα με τις οποίες η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει, μεν, να τον στηρίζει, αλλά έχει και αρκετά παράπονα, τα οποία εκδηλώνονται με τη μορφή καθυστερήσεων από το ΔΝΤ.

Πηγή  isotimia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου