Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας αμαύρωσαν (ξανά) τη μεγαλειώδη συγκέντρωση


Διαδηλωτές έσπασαν το φράχτη της αστυνομίας στη Βουλή και έφτασαν στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Σε εξέλιξη πετροπόλεμος. Οδομαχίες νωρίτερα στη Θεσσαλονίκη

Αποκλιμακώνεται σταδιακά η κατάσταση στην Αθήνα, μετά τα εκτεταμένα επεισόδια που σημειώθηκαν σήμερα στο Σύνταγμα, επισκιάζοντας μία από τις μεγαλύτερες σε όγκο εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ στη χώρα.
Νωρίτερα, οι συγκεντρωμένοι έσπασαν τον φράχτη της αστυνομίας...

...και έφτασαν στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Λίγο μετά τις 3 μμ ομάδα ατόμων έβαλε φωτιά στο φυλάκιο στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, η οποία κατασβήστηκε άμεσα, ενώ πολλοί κουκουλοφόροι έσπασαν τα μάρμαρα στο σημείο, τα οποία χρησιμοποιούν μαζί με βόμβες μολότωφ εναντίον των αστυνομικών.
Οι αστυνομικές δυνάμεις απαντούν με χρήση χημικών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες πέντε αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί.
Νωρίτερα οι αστυνομικές δυνάμεις, που βρίσκονταν πίσω από το φράχτη στη Βουλή, προσπαθούσαν να απομακρύνουν τους συγκεντρωμένους κάνοντας χρήση χημικών και βομβίδων κρότου λάμψης. Ένταση προκλήθηκε μπροστά από το Εθνικό Τυπογραφείο, όταν ομάδα περίπου 40 ατόμων με κράνη επιτέθηκε με βόμβες μολότωφ και πέτρες σε διμοιρία των ΜΑΤ.
Στις φλόγες έχει τυλιχτεί κτήριο σε εκδοτήριο της ΕΘΕΛ στην οδό Φιλελλήνων και γίνεται προσπάθεια να απεγκλωβιστούν άτομα.
Στις φλόγες τυλίχτηκαν το φυλάκιο των Ευζώνων στον περίβολο της Βουλής και το αστυνομικό φυλάκιο που βρίσκεται στο πλάι του κτηρίου της Βουλής επί της οδού Βασιλίσσης Σοφίας.
Περίπου 200 με 300 άτομα, με καλυμμένα τα πρόσωπά τους, χρησιμοποιώντας γυαλιά από βιτρίνες καταστημάτων και προσόψεις τραπεζών, μάρμαρα από πεζοδρόμια και παγκάκια, επιτέθηκαν εναντίον αστυνομικών δυνάμεων.
Εικόνα καταστροφής παρουσιάζει το κέντρο της Αθήνας με σπασμένα παγκάκια, ξηλωμένα πεζοδρόμια, κατεστραμμένες προσόψεις τραπεζών και ξενοδοχείων, σπασμένους φωτεινούς σηματοδότες ακόμα και ψυγεία περιπτέρων έχουν υποστεί ζημιές.
Την εικόνα συμπληρώνουν οι φλεγόμενοι κάδοι απορριμμάτων και οι μολότοφ που πέφτουν «βροχή», ειδικά στο κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος και γύρω από το υπουργείο Οικονομικών.
Στις φλόγες έχουν παραδοθεί τα τραπεζοκαθίσματα και η τέντα καφετέριας κοντά στο θέατρο Παλλάς, ενώ φωτιά που ξέσπασε, όταν εξεράγη μολότοφ, στο υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας επί της οδού Κριεζώτου, σβήστηκε με πυροσβεστήρες ύστερα από προσπάθεια αστυνομικών.
Στη Θεσσαλονίκη, όπως έγινε γνωστό, αστυνομικοί μπήκαν στο Εργατικό Κέντρο, στην προσπάθειά τους να συλλάβουν νεαρούς. Το περιστατικό επιβεβαίωσε στη Voria.gr ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Σημειώνεται ότι υπάρχουν καταγγελίες ότι δικηγόρος δέχθηκε επίθεση από αστυνομικούς.
Μικροένταση σημειώθηκε νωρίτερα έξω από τη Γ. Γ. Μακεδονίας - Θράκης, όταν ομάδα διαδηλωτών πραγματοποίησε ρήξη αντικειμένων προς τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες απάντησαν με δακρυγόνα. Οδομαχίες σημειώθηκαν στην Αγ. Δημητρίου και πέριξ του πανεπιστημίου, όπου κουκουλοφόροι έβαλαν φωτιά σε κάδους. Πριν από λίγο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ παρέλαβε από το σημείο μια κοπέλα, που αντιμετώπιζε αναπνευστικά προβλήματα.
Νωρίτερα, ομάδα νεαρών επιτέθηκε με μολότωφ σε διμοιρία των ΜΑΤ, που βρισκόταν επί της Ερμού. Από την πλευρά τους οι αστυνομικοί απάντησαν με χρήση χημικών. Άγνωστοι, κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων πέταξε πέτρες σε βιτρίνες πολυκαταστημάτων επί της οδού Τσιμισκή.
Στο Βόλο ένταση επικράτησε, όταν άγνωστοι άρχισαν να σπάνε τζαμαρίες από υποκαταστήματα τραπεζών, στην οδό Δημητριάδος και οι αστυνομικοί να απαντούν με χημικά. Νωρίτερα, κουκουλοφόροι επιτέθηκαν στο πολιτικό γραφείο του Βουλευτή Μαγνησίας Κώστα Καρτάλη στην οδό Ιάσονος.
Μεγαλειώδεις οι πορείες
Μεγαλειώδεις σε όγκο και παλμό ήταν οι πορείες που πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, καθώς υπολογίζεται ότι διαδήλωσαν περισσότερα από 15.000 άτομα. Στην Γ.Γ. Μακεδονίας – Θράκης κατέληξαν οι πορείες του ΕΚΘ και της ΕΔΟΘ, στην οποία συμμετείχαν περίπου 6.000 άτομα, καθώς και του ΠΑΜΕ που υπολογίζεται ότι διαδήλωναν περί τα 7.000. Ο μεγαλύτερος όγκος των διαδηλώσεων έχει διαλυθεί. Πορεία πραγματοποίησαν και οι 1000 ιδιοκτήτες ταξί, οι οποίοι είχαν παρατάξει τα οχήματά τους επί της οδού Τσιμισκή. 
Εν τω μεταξύ, 120.000 άτομα υπολογίζεται ότι συγκεντρώθηκαν στους δρόμους της Αθήνας, ενάντια στην κυβερνητική πολιτική. Πλημμυρισμένοι από διαδηλωτές είναι οι δρόμοι γύρω από την πλατεία Συντάγματος, ενώ εκτιμάται ότι να πρόκειται για τη μεγαλύτερη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των τελευταίων ετών.
Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, η συμμετοχή των εργαζομένων στην πρώτη ημέρα της 48ωρης απεργίας που έχει κηρύξει από κοινού με την ΑΔΕΔΥ είναι καθολική. Σε πολλούς εργασιακούς χώρους, όπως σημειώνει η Συνομοσπονδία, η συμμετοχή στην απεργία έφτασε στο 100%.

Πηγή  voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου