Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

Μία από τις χειρότερες χρονιές για το αμύγδαλο και στην Πέλλα


Σαν μια από τις χειρότερες χρονιές χαρακτηρίζουν την φετινή για το αμύγδαλο τόσο οι παραγωγοί όσο και οι μεταποιητές. Μάλιστα στην περιοχή του Συκουρίου της Λάρισας (την σημαντικότερη αμυγδαλοπαραγωγική περιοχή της χώρας) οι παραγωγοί κάνουν λόγο στον ΑγροΤύπο για μείωση της παραγωγής σε ποσοστό ακόμα και 80% σε σχέση με πέρσι. Επίσης μείωση σημειώνουν και οι τιμές για όσους παραγωγούς δεν έχουν ενταχθεί στην συμβολαιακή γεωργία με αποτέλεσμα η φετινή χρονιά να γίνεται ακόμα πιο δύσκολη. Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και τον ανταγωνισμό από το εξωτερικό...

...αλλά και την πτώση των πωλήσεων λόγω της οικονομικής συγκυρίας καταλαβαίνουμε ότι το ελληνικό αμύγδαλο φέτος διανύει μια καμπή πολύ κρίσιμη για το μέλλον του. «Φέτος η κατάσταση είναι πολύ άσχημη. Από πέρσι η παραγωγή έχει μείωση 80%. Επίσης δεν μας καλύπτει και ο ΕΛΓΑ. Αν ήμασταν αγροτοσυνδικαλιστές και είχαμε βαμβάκι και στάρι ίσως κάτι να γινόταν τώρα δεν μας βοηθάει κανένας», αναφέρει χαρακτηριστικά στον ΑγροΤύπο, ο κ. Γιώργος Νούλας, αμυγδαλοπαραγωγός από το Συκούριο Λάρισας.

Πέλλα
Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι δηλώσεις ενός παραγωγού από τον Νομό μας. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Σταύρο Τζιμήτρα, γεωπόνο και παραγωγό από την Νέα Πέλλα, «Στο χωριό μας είμαστε περίπου 10 παραγωγοί. Εγώ ασχολούμαι 5 χρόνια με την καλλιέργεια ενώ οι υπόλοιποι ασχολούνται περισσότερα χρόνια. Η παραγωγή κάθε χρόνο εφόσον κάνεις όλες τις καλλιεργητικές φροντίδες είναι καλή. Ωστόσο οι τιμές κάθε χρόνο είναι και πιο χαμηλές. Η συγκομιδή ξεκινάει τον Σεπτέμβριο. Φέτος αρκετοί δεν είχαν πολύ μεγάλη παραγωγή. Αυτό οφείλεται στην κακή γονιμοποίηση αλλά και στις χαμηλές θερμοκρασίες που σημειώθηκαν. Επίσης φέτος έχω ακούσει ότι κάποιοι έχουν πουλήσει με 1,30 ευρώ/κιλό (μύγδαλο με κέλυφος). Η ελάχιστη τιμή που θα έπρεπε να έχει η καλλιέργεια χωρίς να εξασφαλίζει κάποιο ικανοποιητικό εισόδημα είναι το 1,50 ευρώ/κιλό. Παλαιότερα όταν ξεκίνησα οι παραγωγοί ζητούσαν να πωλείται η ψίχα στα 7 ευρώ. Αυτό σημαίνει γύρω στα 1,80 ευρώ το κιλό με το κέλυφος».

Επιδοτήσεις
Επίσης ο κ. Τζιμήτρας μας δήλωσε: «Η πτώση των τιμών από όσο μπορώ να γνωρίζω οφείλεται σε κάποια καρτέλ που παλιότερα δρούσαν στην αγορά. Επίσης κάποιοι κάνουν εισαγωγές από το εξωτερικό (Καλιφόρνια, Βουλγαρία, Τουρκία κ.α.) σε χαμηλότερες τιμές με αποτέλεσμα να πέφτει η τιμή στο ελληνικό αμύγδαλο. Νομίζω ότι σαν χώρα θα μπορούσαμε να καλύψουμε τις δικές μας ανάγκες σε κάποιο σημαντικό ποσοστό ωστόσο οι εισαγωγές συνεχίζονται.
Τα έξοδα για την καλλιέργεια μπορεί να τα κανονίζει ο κάθε παραγωγός. Επειδή είμαι και γεωπόνος και κάνω όλες τις φροντίδες έχω πολλά έξοδα. Μια μέση τιμή δεν μπορεί να βγει αφού διαφέρει ανάλογα με την καλλιέργεια και που είναι αυτή.
Όσον αφορά τις επιδοτήσεις θα πρέπει να πω ότι υπάρχει ευρωπαϊκή επιδότηση για καρπούς με κέλυφος στα 25 ευρώ το στρέμμα. Μέχρι πρόπερσι το δηλώναμε ξεχωριστά στην δήλωση ΟΣΔΕ από πέρσι ενσωματώθηκε σε κάποιες άλλες και δεν ξέρουμε πραγματικά τι θα γίνει.
Μακάρι να διαφημιστεί το ελληνικό αμύγδαλο γιατί αλλιώς η παραγωγή δεν θα έχει κανένα μέλλον».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου