Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Καλά ξεμπερδέματα με το φόρο θέρμανσης

Με μειωμένο ειδικό φόρο κατανάλωσης θα αγοράζεται το πετρέλαιο θέρμανσης και για επιχειρήσεις που συστεγάζονται στο ίδιο κτίριο με νοικοκυριά. Η διαφορά φόρου, 352 ευρώ ανά λίτρο, θα αποδίδεται στο Δημόσιο δύο φορές το χρόνο από τα νομικά πρόσωπα.
Στον ελεγκτικό μηχανισμό πετάει το υπουργείο Οικονομικών το μπαλάκι της απώλειας εσόδων λόγω του διαφορετικού ειδικού φόρου κατανάλωσης
Η λύση στο πρόβλημα, που προκλήθηκε λόγω του διαφορετικού Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που πληρώνουν από φέτος επιχειρήσεις και νοικοκυριά για το πετρέλαιο θέρμανσης, δίνεται με απόφαση...

...του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Παντελή Οικονόμου, και εναπόκειται πλέον στον ελεγκτικό μηχανισμό να μην έχει απώλειες εσόδων ή να αποφύγει το λαθρεμπόριο, δεδομένου ότι έχουν προβλεφθεί έσοδα 375,21 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Με το νέο καθεστώς οι επιχειρήσεις και οι διαχειριστές των κτιρίων πρέπει να γνωρίζουν ότι:
1 Η επιχείρηση ή η επαγγελματική εγκατάσταση που στεγάζεται σε κτίριο όπου διαμένουν νοικοκυριά, αγοράζει και αυτή το πετρέλαιο θέρμανσης με το μειωμένο συντελεστή ΕΦΚ 0,60 ευρώ ανά λίτρο έναντι 0,21 ευρώ πέρυσι, κατά τη χειμερινή περίοδο, δηλαδή σε λιανική τιμή πώλησης περίπου 0,90 -1,00 ευρώ ανά λίτρο.
2 Κατόπιν υποβάλλουν στην εφορία ή στο τελωνείο, δύο φορές το χρόνο, δήλωση καταβολής της διαφοράς που προκύπτει μεταξύ των δύο συντελεστών ΕΦΚ, του αυξημένου 412 ευρώ και του μειωμένου 60 ευρώ, καθώς και του ΦΠΑ και λοιπών επιβαρύνσεων.
3 Η πρώτη δήλωση απόδοσης του φόρου υποβάλλεται μέχρι 20 Ιανουαρίου και αφορά καταναλώσεις από 15 Οκτωβρίου μέχρι 31 Δεκεμβρίου και η δεύτερη μέχρι 20 Μαΐου για τη χρονική περίοδο κατανάλωσης από 1ης Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου.
4 Ο οφειλόμενος ΕΦΚ, που καταβάλλεται από τα νομικά πρόσωπα, προκύπτει από το γινόμενο της συνολικά χρησιμοποιηθείσας ποσότητας καυσίμων με τη διαφορά των εκάστοτε ισχυόντων συντελεστών του ΕΦΚ.
Για παράδειγμα: αυξημένος ΕΦΚ 412 - μειωμένος ΕΦΚ 60 = 352 ευρώ.
Μαζί με τον ΕΦΚ πληρώνεται ο ΦΠΑ που αναλογεί στον ΕΦΚ και ο οποίος σήμερα είναι 23%, ήτοι 80,96 ευρώ, δεδομένου ότι η διαφορά ΕΦΚ είναι 352 ευρώ ανά λίτρο πετρελαίου, καθώς και οι λοιπές επιβαρύνσεις.
5 Η συνολικά χρησιμοποιηθείσα ποσότητα καυσίμων προκύπτει από:
- καταναλωθέντα λίτρα καυσίμου θέρμανσης βάσει απόδειξης πληρωμής κοινοχρήστων, στις περιπτώσεις που μεσολαβεί εταιρεία έκδοσης κοινοχρήστων,
- υπεύθυνη δήλωση του νομικού προσώπου, αν δεν υπάρχει εταιρεία κοινοχρήστων, βάσει του ποσοστού που αναλογεί στο διαμέρισμα στέγασης, δηλαδή κατ' αναλογία τετραγωνικών μέτρων που έχει επί του συνόλου του κτιρίου ή βάσει χιλιοστών συμμετοχής στη θέρμανση σύμφωνα με το καταστατικό του κτιρίου.
Τα δικαιολογητικά αυτά συνυποβάλλονται στο τελωνείο ή στην εφορία μαζί με τη δήλωση απόδοσης της διαφοράς φόρου.
6 Τα μέλη ΔΙΠΕΘΕ που διακινούν το πετρέλαιο θέρμανσης εκδίδουν αποδείξεις λιανικής πώλησης, θεωρημένες ή μηχανογραφικές, προς τον εκπρόσωπο του κτιρίου, δηλαδή το διαχειριστή, αναγράφοντας: ονοματεπώνυμο και ΑΦΜ διαχειριστή, κωδικό ηλεκτρονικής πληρωμής λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος του κτιρίου, ακριβής διεύθυνση στην οποία παραδίδεται το πετρέλαιο (οδός, αριθμός, περιοχή, Τ.Κ.), ποσότητα και αξία.
7 Τα μέλη ΔΙΠΕΘΕ υποχρεούνται να υποβάλλουν στο πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης πετρελαίου θέρμανσης τις κινήσεις πώλησης, δηλαδή τα τιμολόγια για τη χρήση πετρελαίου εσωτερικής καύσης κίνησης για σκοπούς θέρμανσης.
8 Ο έλεγχος των παραστατικών θα γίνεται από τη ΓΓΠΣ, η οποία θα εξετάζει τον ΑΦΜ του καταναλωτή και τον κωδικό ηλεκτρονικής πληρωμής του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος του κτιρίου, τη θέρμανση του οποίου αφορά η σχετική προμήθεια του πετρελαίου θέρμανσης, προκειμένου να διασταυρώσει τα στοιχεία με εκείνα που παραλαμβάνει από τη ΔΕΗ.
9 Αν μετά την επεξεργασία και τη διασταύρωση των στοιχείων υπάρχουν υπόνοιες ότι μια επιχείρηση χρησιμοποίησε το πετρέλαιο θέρμανσης με μειωμένο συντελεστή ειδοποιείται αμέσως το ΣΔΟΕ, το οποίο διενεργεί ενδελεχή έλεγχο και καταλογίζει φορολογικές επιβαρύνσεις ή τελωνειακές παραβάσεις ή λαθρεμπορία.
Σημειώνεται ότι το πετρέλαιο θέρμανσης με τον αυξημένο φόρο 412 ευρώ πληρώνουν από φέτος:
Ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες, κοινωνίες αστικού δικαίου που ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα, αστικές κερδοσκοπικές ή μη εταιρείες, συμμετοχικές ή αφανείς, κοινοπραξίες, ημεδαπές ανώνυμες εταιρείες, δημόσιες-δημοτικές-κοινοτικές επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ανεξάρτητα αν αποτελούν ή όχι ίδια νομικά πρόσωπα, συνεταιρισμοί και ενώσεις, αλλοδαπές επιχειρήσεις και οργανισμοί με οικονομικά οφέλη, καθώς και ημεδαπές εταιρείες περιορισμένης ευθύνης.

Πηγή  enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου