Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Ποιο είναι το προφίλ του Ελληνα αναποφάσιστου ψηφοφόρου



Τη σκιαγράφηση του προφίλ των αναποφάσιστων ψηφοφόρων, της αδιευκρίνιστης ψήφου, όπως αναφέρεται σε αρκετές δημοσκοπήσεις, επιχειρεί να δείξει το Ερευνητικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Με βάση την έρευνα που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ,  οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι είναι στην πλειοψηφία τους νέοι άνθρωποι, κυρίως γυναίκες, με υψηλό επίπεδο μόρφωσης οι οποίοι κατοικούν στα δύο μεγάλα αστικά
κέντρα.
Η έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, σε πρώτη φάση, κατέγραψε πώς ψήφισαν οι αναποφάσιστοι στις κρίσιμες εκλογές του 2012, όπου αποκαλύπτεται ότι ένα μεγάλο ποσοστό τους της τάξης του 20, 5%, τελικά δεν πήγαν στις κάλπες.
Αναφορικά με τα κόμματα το 21% ψήφισε ΝΔ, το 15% ΣΥΡΙΖΑ, το 11,5% ΠΑΣΟΚ, το 6,5% ΔΗΜΑΡ, το 5% ΑΝΕΛ, το 2% ΚΚΕ, το 1,5% Χρυσή Αυγή.
Αναφορικά με την ηλικία καταγράφεται ότι η αδιευκρίνιστη ψήφος κυριαρχεί ανάμεσα στις μικρότερες, καθώς, στις ηλικίες 18 -34 ένα ποσοστό 31,5% δηλώνουν αναποφάσιστοι, ενώ, και στην ομάδα 35- 53 το ποσοστό φθάνει στο 34%. Στην τρίτηhttp://cdncache-a.akamaihd.net/items/it/img/arrow-10x10.png ηλικιακή ομάδα 55+ το 34% δηλώνει αναποφάσιστο για την ψήφο του στις επερχόμενες εκλογές.

Ανθρωποι Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης δεν έχουν κατασταλάξει
Μερικές ημέρες πριν από τις εκλογές, η έρευνα καταγράφει ότι οι πολίτες εκείνοι που έχουν το υψηλότερο επίπεδο μόρφωσης δεν γνωρίζουν τι θα ψηφίσουν σε ποσοστό 45%.
Το αντίστοιχο ποσοστό σε άτομα με χαμηλότερο επίπεδο μόρφωσης είναι αισθητά πιο χαμηλό.
Αναλυτικά:
Εως Γυμνάσιο 14%
Απόφοιτοι Λυκείου 30%
Απόφοιτοι Τεχνικής Εκπαίδευσης /ΙΕΚ 11%

Οι γυναίκες οι πιο αναποφάσιστες
Αίσθηση προκαλούν και τα αποτελέσματα της έρευνας αναφορικά με την αδιευκρίνιστη ψήφο σε σχέση με το φύλο, όπου το 61% των αναποφάσιστων είναι γυναίκες και μόλις το 39% άνδρες.

Πιο «μπερδεμένοι» στην περιφέρεια
Οπως καταγράφει η έρευνα οι κάτοικοι της περιφέρειας δείχνουν πιο «μπερδεμένοι» αναφορικά με το τι θα ψηφίσουν στις εκλογές, καθώς, καλύπτουν το 57% των αναποφάσιστων, ενώ οι κάτοικοι των δύο μεγάλων αστικών κέντρων καλύπτουν το 43%.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου