Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Ο αρρύθμιστος διαβήτης πλήττει (και) τον εγκέφαλο



Η ανεπιτυχής ρύθμιση του τύπου 2 διαβήτη μπορεί να διαταράξει μακροπρόθεσμα την εγκεφαλική λειτουργία, προειδοποιούν επιστήμονες από τη Σκωτία.Μελετώντας 1.066 άτομα με τύπου 2 διαβήτη, ηλικίας 60 έως 75 ετών, διαπίστωσαν ότι τα επαναλαμβανόμενα σοβαρά υπογλυκαιμικά επεισόδια (εκδηλώνονται όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι πολύ χαμηλά), οδηγούν με το πέρασμα του χρόνου σε εκφύλιση της μνήμης και μείωση της εγκεφαλικής λειτουργίας.


Τα επεισόδια αυτά είναι συνήθη σε διαβητικούς ασθενείς οι οποίοι δεν κατορθώνουν να ρυθμίσουν σωστά το σάκχαρό τους.

Όπως είπαν οι επιστήμονες, με επικεφαλής την δρα Τζάκι Πράις, σε πρόσφατο συνέδριο του οργανισμό DiabetesUK, οι εθελοντές τους συμπλήρωσαν επτά τεστ αξιολόγησης των νοητικών ικανοτήτων τους, όπως η μνήμη, η λογική κρίση και η πνευματική συγκέντρωση.

Οι 113 εθελοντές που είχαν υποστεί κατά το παρελθόν σοβαρά υπογλυκαιμικά επεισόδια, είχαν τις χειρότερες επιδόσεις απ’ όλους σε αυτά τα τεστ.

Οι ερευνητές δεν ξέρουν ακόμη εάν οι υπογλυκαιμίες προκαλούν την νοητική εκφύλιση ή αν η νοητική εκφύλιση είναι αυτή που εμποδίζει τους ασθενείς να ρυθμίσουν σωστά τον διαβήτη τους – γι’ αυτό και συνεχίζουν τις μελέτες τους προσπαθώντας να βρουν τι ακριβώς συμβαίνει.

Σε κάθε περίπτωση, τα ευρήματα της νέας μελέτης συνάδουν με αυτά προγενέστερων μελετών, που έχουν δείξει ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ διαβήτη και εγκεφαλικής λειτουργίας.

Ο διαβήτης έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πλέον σημαντικά προβλήματα δημοσίας υγείας σε όλο τον κόσμο, καθώς ήδη προσβάλλει 235 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως – ένας αριθμός που υπολογίζεται να υπερβεί τα 366 εκατομμύρια μέχρι το 2030. Επιπλέον, υπολογίζεται ότι ένα στα τρία παιδιά που γεννιούνται σήμερα, θα αναπτύξει διαβήτη κάποια στιγμή στη ζωή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου