Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Απαντήσεις υποψ. Δημάρχων Πέλλας σε ερωτήσεις του Συλλόγου

O Σύλλογος Ζωόφιλων Γιαννιτσών ζήτησε από τους υποψήφιους Δημάρχους Πέλλας να απαντήσουν δημόσια, εφόσον το επιθυμούν,  στα παρακάτω τέσσερα ερωτήματα, δεσμευόμενοι φυσικά με τις απαντήσεις τους:
Κύριε υποψήφιε Δήμαρχε, θα φροντίσετε:          
    

1) Να αποκτήσει ο Δήμος Πέλλας συνεργείο περισυλλογής αδέσποτων ζώων, με ικανό αριθμό μόνιμων και εκπαιδευμένων υπαλλήλων, όπως ο νόμος το ορίζει;
2) Να αποκτήσει ο Δήμος μας  δημοτικό κτηνιατρείο, ώστε να έχει τη δυνατότητα να καλεί  σε τακτά διαστήματα εθελοντές κτηνιάτρους για μαζικές στειρώσεις αδέσποτων ζώων; 
3) Να ενημερώνονται και να ευαισθητοποιούνται σε τακτική βάση οι πολίτες του Δήμου σχετικά με το νόμο για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων, για τις υποχρεώσεις των  ιδιοκτητών ζώων, για το πώς μπορούν να βοηθήσουν ένα αδέσποτο  κ.λπ.;
4) Να εξαλειφθεί η αρρωστημένη (μεταφορικά και κυριολεκτικά) κατάσταση του  «καταφυγίου» της περιοχής  Ταλαμπάς Γιαννιτσών; 

Μέχρι σήμερα, Πέμπτη 15/5/2014 λάβαμε τις παρακάτω δύο απαντήσεις:

Από την ΑΝ.Α.Σ.Α. Πέλλας με υποψήφιο δήμαρχο τον Γιάννη Σταυρίδη: 

Ενδιαφερόμαστε και εστιάζουμε στο θέμα των αδέσποτων ζώων για δυο λόγους: α) για την ποιότητα ζωής των κατοίκων, που εξαρτάται και από την αρμονική συμβίωση τους με τα ζώα της πόλης, και β) για την ευζωία των αδέσποτων ζώων, για λόγους αρχών. Ο πολιτισμός μιας κοινωνίας αποκαλύπτεται στη συμπεριφορά της απέναντι στους πλέον εκτεθειμένους και απροστάτευτους, και τα αδέσποτα ζώα ανήκουν εξίσου σε αυτή την κατηγορία.
Για το σκοπό αυτό δεσμευόμαστε, απαντώντας στις ερωτήσεις σας (με διαφορετική σειρά από αυτήν που τις έχετε θέσει):
1) Να οργανώσουμε εκστρατείες και εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των δημοτών, εκμεταλλευόμενοι κάθε επικοινωνιακή δυνατότητα (π.χ. με σχετικά φυλλάδια στους λογαριασμούς του νερού, με δημοσιεύσεις στον τοπικό τύπο και την ιστοσελίδα του Δήμου, ημερίδες κ.λπ.), με κεντρική ιδέα την εμπέδωση της έννοιας των δικαιωμάτων των ζώων, τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών ζώων, για το πώς μπορούν να βοηθήσουν π.χ.  υιοθετώντας/φιλοξενώντας ένα αδέσποτο κ.λπ..
2) Να διεκδικήσουμε τα κονδύλια που δικαιούται η τοπική αυτοδιοίκηση, για να υλοποιήσουμε το Πρόγραμμα Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς, σύμφωνα με το νόμο 4039/2014, για την άμεση φροντίδα και προστασία των αδέσποτων ζώων.
3) Να οργανώσουμε συνεργείο περισυλλογής αδέσποτων ζώων, με μόνιμους και κατάλληλα εκπαιδευμένους υπαλλήλους, τόσους που να μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες και των πέντε δημοτικών ενοτήτων του Δήμου μας.
4) Να καταργήσουμε την απαράδεκτη κατάσταση του ονομαζόμενου «καταφυγίου» της περιοχής  Ταλαμπάς Γιαννιτσών, με τα φυλακισμένα στην κυριολεξία ζώα, που αποτελεί ντροπή για τον πολιτισμό μας. Σε αντικατάστασή του πρέπει να υπάρξει χώρος φιλοξενίας αδέσποτων ζώων, μεγαλύτερος, αδειοδοτημένος, με προσωπικό και τακτικές επισκέψεις κτηνιάτρου. 
5) Να φροντίσουμε, ώστε να αποκτήσει ο Δήμος Πέλλας κατάλληλο δημοτικό κτηνιατρείο. Υπάρχει ήδη κτήριο στον οικισμό της Κρώμνης, πανέτοιμο και φτιαγμένο για κτηνιατρείο. Χρειάζεται να ξεπεραστούν γρήγορα τα όποια εμπόδια υπάρχουν και να αδειοδοτηθεί, ώστε να λειτουργήσει αμέσως.
6) Να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα στειρώσεων των αδέσποτων ζώων, ώστε να επιτευχθεί ουσιαστικός έλεγχος του αριθμού τους στους δρόμους.  σε συνεργασία με τους κτηνιάτρους της περιοχής μας ή και εθελοντές κτηνιάτρους από την Ελλάδα και το εξωτερικό (γνωρίζουμε ότι υπήρξε σχετική πρόταση, η οποία όμως δεν βρήκε ανταπόκριση από την πλευρά της σημερινής δημοτικής αρχής).
Για την επίτευξη αυτών των στόχων θέλουμε δίπλα μας αρωγούς τους εθελοντές και φιλόζωους δημότες και τον Σύλλογο ζωόφιλων, με κοινό στόχο τη διασφάλιση της ευζωίας των αδέσποτων και την αρμονική συμβίωση μεταξύ ανθρώπων και ζώων στον Δήμο Πέλλας. 


Από τη ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Πέλλας με υποψήφιο δήμαρχο τον Νίκο Παπανικολάου


Ως  Δημοτική Αρχή την τετραετία 2007-2010 εφάρμοσα ευρύτατο πρόγραμμα στειρώσεων και εμβολιασμών αδέσποτων ζώων. Αναλάβαμε για πρώτη φορά οργανωμένα τον εφοδιασμό φιλοζωικών οργανώσεων  με τροφές. Κατασκευάσαμε την πρώτη στο νομό εγκατάσταση φιλοξενίας αδέσποτων ζώων στη  θέση «Ταλαμπάς» στα Γιαννιτσά. Η συνέχεια δυστυχώς από την επόμενη Δημοτική Αρχή δεν ήταν η ανάλογη, με τα αποτελέσματα που περιγράφετε στην επιστολή σας.
                Η ευαισθητοποίηση των δημοτών μας είναι το πρώτο ζητούμενο. Αυτό θα το επιτύχουμε και με έντυπα και με εκδηλώσεις και με ανάλογη καμπάνια στα σχολεία του Δήμου μας.
                Η απόκτηση συνεργείου περισυλλογής ζώων, η στελέχωσή του με μόνιμο προσωπικό και η δημιουργία Δημοτικού κτηνιατρείου αποτελεί για μας προτεραιότητα, εφόσον θεσμικά επιτρέπεται.
                Ήμασταν η Δημοτική Αρχή που για πρώτη φορά ασχολήθηκε οργανωμένα με τα αδέσποτα ζώα και φιλοδοξούμε να γίνουμε η Δημοτική Αρχή που θα λύσει το πρόβλημα με ευαισθησία απέναντι στα ζώα αλλά και υπευθυνότητα απέναντι στα ζητήματα ασφάλειας των πολιτών και υγιεινής των δημόσιων χώρων του Δήμου.


1 σχόλιο:

  1. Κύριοι ζωόφιλοι Πρέπει να ανασκευάσετε διότι υπάρχει πληρέστατη και εγκαιρη απάντηση και της Λαικής Συσπείρωσης.
    ΕΧΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή