Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Τι έγινε στο πρώτο debate με τη συμμετοχή Τσίπρα



Οικονομία, ανεργία, τραπεζική κρίση, το Ουκρανικό ζήτημα, το μεταναστευτικό αλλά και θέματα όπως τα θρησκευτικά συμβολα και η μαντίλα, τέθηκαν στο Eurodebate μεταξύ των πέντε υποψηφίων για την Κομισιόν. Τα φώτα έπεσαν όπως αναμενόταν στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος συμμετείχε για πρώτη φορά σε τηλεμαχία με τους αντιπάλους του, τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκου Κόμματος, τον Μάρτιν Σουλτς υποψήφιο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, τον Γκι Φερχόφσταντ υποψήφιο των Φιλελευθέρων
Δημοκρατών,και την Σκα Κέλλερ υποψήφια του Κόμματος των Πρασίνων.
Στις επιπτώσεις των προγραμμάτων λιτότητας στην Ελλάδα, αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στην εισαγωγική του τοποθέτηση στο ντιμπέιτ των υποψηφίων για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τονίζοντας «τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής να μην τα ζήσει κανείς άλλος στην Ευρώπη».
Ο κ. Τσίπρας απευθύνθηκε στους άλλους υποψηφίους, ειδικότερα τους υποψηφίους που στηρίζονται από τα κόμματα που στηρίζουν αυτή την πολιτική ρωτώντας τους, αν αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα είναι ιστορία επιτυχίας ή τραγωδίας.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τους Ευρωπαίους πολίτες να στηρίξουν την αριστερά προκειμένου να σταματήσει η λιτότητα και να ξαναβρούμε τις δημοκρατικές αξίες .
Στην πρώτη ερώτηση για την ανεργία ο κ. Τσίπρας είπε ότι αν συνεχιστούν αυτές οι πολιτικές που εφαρμόζονται σήμεραhttp://cdncache-a.akamaihd.net/items/it/img/arrow-10x10.png, δεν θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα . Έχουν δώσει, πρόσθεσε, πάνω από 1 τρισ. για τράπεζες και μόνο 6 δισ. για την ανεργία.
Η λύση, σημείωσε ο κ. Τσίπρας είναι να προχωρήσουμε σε γενναίες αποφάσεις σε μια νέα συμφωνία για ανάπτυξη . Μόνον έτσι θα αντιμετωπιστεί η ανεργία κυρίως των νέων που παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις στην ΕΕ, είπε ο κ. Τσίπρας.
Για την πολιτική λιτότητας, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, οι ιδέες του Γκι Φερχόφστατ, που είχε μιλήσει προηγουμένως για δημοσιονομική πειθαρχία, «είναι αυτές που μας οδήγησαν στην κρίση, στη φούσκα στις ΗΠΑ, που μέσα από διαχείριση κρίσης έχουν θέσει σε κίνδυνο την Ευρώπη». Ανάπτυξη και συνοχή είναι η λύση, διεμήνυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «προκειμένου να τονώσουμε τη ζήτηση και να σταματήσουμε την παράνοια του χρέους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου