Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Έπεσαν οι υπογραφές για τα πετρέλαια



Υπογραφές για τις τρεις συμβάσεις παραχώρησης για την έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων, που υπολογίζονται σε 300 εκατ. βαρέλια, στις περιοχές των Ιωαννίνων, Πατραϊκού και του Κατάκολου «έπεσαν» χθες.
Ειδικότερα, υπολογίζεται ότι στις τρεις περιοχές θα πραγματοποιηθούν επενδύσεις 800 εκατ. ευρώ για την έρευνα και την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου.

Τα έργα
Όπως έγινε γνωστό, η εταιρία Energean Petra Petroleum σε περιοχή 4.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων θα πραγματοποιήσει 11 γεωτρήσεις, ενώ θέτει ως στόχο τον εντοπισμό 100 εκατ. βαρέλιών πετρελαίου ή 2 τρισ. κυβικά ποδιών αερίου. Σε πρώτη φάση θα επενδύσει 32 εκατ. ευρώ και μακροπρόθεσμα 500 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΠΕ Edison Petroceltic σε πρώτη φάση θα πραγματοποιήσει τρισδιάστατα σεισμικά σε περιοχή 800 τετραγωνικών χιλιομέτρων και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσει δυο έως πέντε θαλάσσιες γεωτρήσεις προϋπολογισμού έως 35 εκατ. δολαρίων.

Στο Κατάκολο, σε περιοχή 545 τετραγωνικών χιλιομέτρων, όπου έχουν ήδη γίνει γεωτρήσεις, και το εκτιμώμενο κοίτασμα είναι 5 εκατ. βαρέλια, θα γίνει μια οριζόντια γεώτρηση από τη στεριά. Εκτιμάται ότι θα επενδυθούν 5 εκατ. ευρώ στη φάση των ερευνών και 50 εκατ. ευρώ στη φάση της παραγωγής. Το Κατάκoλο αναμένεται να είναι η πρώτη περιοχή όπου θα πιάσουν δουλειά τα γεωτρύπανα ακόμη και μέσα στο 2015, επειδή δεν απαιτούνται ερευνητικές γεωτρήσεις.

Πάντως, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για συνολικά αποθέματα 300 εκατ. βαρελιών και για δημιουργία εσόδων 15-20 δισ. δολαρίων σε βάθος 35ετίας, μεγέθη που θα πρέπει να επαληθευτούν. Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, για ένα κοίτασμα 100 εκατ. βαρελιών τα εκτιμώμενα κρατικά έσοδα θα μπορούσαν να αγγίξουν τα 6 δισ. ευρώ.

Ας σημειωθεί ότι για να ξεκινήσουν τα έργα πρέπει να περάσουν, πρώτα, από τη Βουλή, οι συμβάσεις παραχώρησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου