Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Μ. Παπαϊωάννου: "Ο Σαμαράς έκαψε την κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας"


Για την αντίδραση Σαμαρά που έκαψε την πρωτοβουλία του Γ. Παπανδρέου για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, για τις διαπραγματεύσεις με τη Siemens που οδηγούνται σε ολοκλήρωση,  για την επικείμενη αποχή των δικηγόρων από τους οποίους «δεν δέχεται εκβιασμούς», αλλά και για την παρουσία της τρόικας στα δικαστήρια μίλησε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτ. Παπαϊωάννου.

«Με τη Siemens ολοκληρώνουμε»

«Όταν κλείνει μία υπόθεση από πλευράς κυβέρνησης, κλείνει συνολικά. Ή κάνεις συμβιβασμό ή όχι» είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου...

...ερωτώμενος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την επιτάχυνση της δικαιοσύνης, σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις για την υπόθεση της Siemens.

«Πολύ σύντομα, όπως είπε, θα έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση», προαναγγέλλοντας με τον τρόπο αυτό ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στο κλείσιμο της υπόθεσης, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις απαιτήσεις του ελληνικού δημοσίου κατά της Siemens.

«Την έκαψε ο Σαμαράς»

Για το ενδεχόμενο κυβέρνησης εθνικής ενότητας ρωτήθηκε επίσης ο υπουργός Δικαιοσύνης: «Έκανε την κίνηση ο Παπανδρέου και την έκαψε ο Σαμαράς. Τώρα πάμε σε μία διαδικασία, σε μία κρίσιμη σύνοδο κορυφής και πρέπει να πάμε εκεί με τη μεγαλύτερη δυνατή συνεννόηση με την κυβέρνηση που έχει επιλέξει ο ελληνικός λαός».

Αναφορικά με την παρουσία της τρόικας στα δικαστήρια και τα νέα μέτρα ο κ. Παπαιωάννου είπε: «Δεν ξέρω γιατί σε κάποιους αρέσει να λένε ότι όλα αυτά τα μέτρα για την επιτάχυνση της δικαιοσύνης μας τα επιβάλει η Τρόικα. Προφανώς αυτό πουλάει. Η ταχύτητα όμως στην απονομή της δικαιοσύνης συνδέεται με μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές που έχει να κάνει με την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και με τη δημοσιονομική πολιτική» ξεκαθάρισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαιωάννου απαντώντας με ευθύ και κατηγορηματικό τρόπο κυρίως στους δικηγόρους που εξέφρασαν ενστάσεις για την επίμαχη επίσκεψη της τρόικας στα δικαστήρια της Ευελπίδων.

«Τέσσερα Σημεία»

Όπως είπε ο υπουργός τέσσερα είναι τα σημεία που συζητήθηκαν με την τρόικα και αυτά έχουν να κάνουν με:

*την ταχύτερη ψηφιοποίηση λειτουργίας της δικαιοσύνης
*τη συγκέντρωση αναλυτικών στοιχείων ώστε να μετρηθούν ποσοτικά τα αποτελέσματα των νομοθετικών παρεμβάσεων
*η εξέλιξη στην εκδίκαση των φορολογικών δικών
*η πλήρης απελευθέρωση των επαγγελμάτων των συμβολαιογράφων και των δικηγόρων.
«Δεν εκβιάζομαι»

Από την πλευρά του ο υπουργός απαντώντας στην πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας που ζητούν γραπτή δέσμευση του για τη μη μεταφορά δικαστηριακής ύλης, άλλως λένε ότι θα προχωρήσουν σε πενθήμερη αποχή είπε ότι περιμένει την Τρίτη  να έρθουν σε διάλογο για να συζητήσουν τις προτάσεις που και εκείνοι έχουν με αιχμή του δόρατος πάντοτε την επιτάχυνση της δικαιοσύνης.

«Εγώ θέτω το πλαίσιο του διαλόγου. Τα ζητήματα λύνονται με διάλογο όχι με εκβιασμό. Εγώ δεν εκβιάστηκα ποτέ, ούτε η κυβέρνηση. Ούτε δηλώσεις μετανοίας κάνω που ανήκουν σε άλλες εποχές» είπε ο κ. Παπαιωάννου στέλνοντας το δικό του μήνυμα προς την πλευρά των δικηγόρων.

Το πολυνομοσχέδιο

Ο κ. Παπαϊωαάννου ανακοίνωσε επίσης πώς είναι σχεδόν έτοιμο το πολυνομοσχέδιο για την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης το οποίο  θα φέρει στη Βουλή τον Νοέμβριο  ώστε να βελτιωθούν οι όροι απονομής της δικαιοσύνης και να ξεφύγουμε από τα όρια της αρνησιδικίας. Ο κ. Παπαιωάννου περιέγραψε ως δραματική τη σημερινή εικόνα της δικαιοσύνης. «Ένα εκατομμύριο Έλληνες έχουν προσφύγει να βρουν το δίκιο τους στη δικαιοσύνη και δεν το βρίσκουν. Η χώρα μας επιπλέον έχει καταδικαστεί αλλεπάλληλες φορές από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για καθυστερήσεις στη δικαιοσύνη » είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαιωάννου.

Οι προτάσεις

Οι προτάσεις που παρουσίασε ο αρμόδιος υπουργός είναι αποτέλεσμα των συναντήσεων που είχε τις προηγούμενες μέρες με τις ηγεσίες των ανωτάτων δικαστηρίων, τους δικηγόρους , τις δικαστικές ενώσεις και τους δικαστικούς υπαλλήλους , οι οποίοι αποτελούν και τους βασικούς άξονες λειτουργίας της Δικαιοσύνης.

Μεταξύ άλλων στις προτάσεις αυτές, που έχουν τεθεί στο τραπέζι του διαλόγου προβλέπονται:

*Ψηφιακή δικαιοσύνη
*Αναβάθμιση του θεσμού της επιθεώρησης των δικαστηρίων
*Επέκταση ωραρίου λειτουργίας των δικαστηρίων μέχρι δύο ώρες
*Απελευθέρωση δικηγορικού και συμβολαιογραφικού επαγγέλματος
*Ενίσχυση του θεσμού της δικαστικής διαμεσολάβησης
*Μεταφορά δικαστηριακής ύλης , όπως συναινετικά διαζύγια και προσημειώσεις, σε ειρηνοδικεία ή συμβολαιογράφους με υποχρεωτική παράσταση δικηγόρων
*Σύντομη έκδοση προσωρινών διαταγών σε διαδικασίες ασφαλιστικών μέτρων
*Περιορισμός της αναιρετικής διαδικασίας
*Αρχειοθέτηση μηνύσεων από τον εισαγγελέα και κατάργηση της υποχρεωτικής αιτιολόγησης
*Αποποινικοποίηση ήσσονος ποινικής απαξίας αδικημάτων
*Κατάργηση της υποχρεωτικής προκαταρκτικής εξέτασης
*Δημιουργία Μονομελών Εφετείων Κακουργημάτων
*Περιορισμός αιτήσεων εξαιρέσεων και αναβολών
*Ομαδοποίηση εκκρεμών υποθέσεων στα διοικητικά δικαστήρια και ορθολογική κατάταξη όμοιων υποθέσεων.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου