Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

"Χρόνια πολλά... στην Εθνική"


Κάποιες φορές, οι λεπτομέρειες γράφουν ολόκληρες ιστορίες, που κρατούν μια δεκαετία ή ακόμη και περισσότερο. Σχεδόν τόσα χρόνια κοντεύει να συμπληρώσει ο Φερνάντο Σάντος στη χώρα μας και όλα πλέον δείχνουν ότι θα τα ξεπεράσει.

Κι όμως, ο Πορτογάλος θα μπορούσε να έχει μείνει μόνο μερικούς μήνες στη χώρα μας. Για καλή μας τύχη, αυτό δεν έγινε. Το καλοκαίρι του 2001 είχε αναλάβει την ΑΕΚ. Στα μέσα της περιόδου παραιτήθηκε. Τότε, λοιπόν, η παρέμβαση των Ντέμη Νικολαΐδη, Θοδωρή Ζαγοράκη και Ακη Ζήκου, αλλά και οπαδών της Ενωσης, τον είχαν πείσει να μείνει. Ποιος πίστευε τότε ότι...

...θα φτάναμε στο 2011 και ο Σάντος όχι απλώς θα ήταν ακόμα εδώ, αλλά θα ήταν και ο ομοσπονδιακός προπονητής.
Ανήμερα των γενεθλίων του (γεννήθηκε 10 Οκτωβρίου πριν από 57 χρόνια) και παραμονή του κρίσιμου για την πρόκριση στο Euro 2012 αγώνα της Εθνικής μας με την Γεωργία στην Τιφλίδα, η ανανέωση του συμβολαίου του με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα μέχρι το 2014, μοιάζει με βέβαιη εξέλιξη. Οχι ασφαλώς ως δώρο γενεθλίων, αλλά ως αποτέλεσμα της δουλειάς του και του προπονητικού έργου που έχει δείξει στην καριέρα του.
Πέντε προπονητές ομάδων της Σούπερ Λίγκας, μιλώντας στο Sport.gr, συμφωνούν με την απόφαση για την παραμονή του Πορτογάλου τεχνικού, αλλά και τον για την ομαλή μετάβαση της Εθνικής από την εποχή του Οτο Ρεχάγκελ σε εκείνη του Φερνάντο Σάντος.

Νίκος Κωστένογλου: "Διδάχτηκα τις αρχές του"
"Θεωρώ ότι ο Φερνάντο Σάντος ήταν η ιδανικότερη επιλογή για την Εθνική ομάδα. Είχα την τύχη να συνεργαστώ δύο φορές μαζί του και μάλιστα, έχω διδαχτεί πολλές από τις αρχές του στην προπονητική μου καριέρα. Είναι ένας άνθρωπος πολύ συγκροτημένος και υπεύθυνος σε αυτό που κάνει. Τα αποτελέσματα δικαιώνουν την επιλογή της Ομοσπονδίας και θεωρώ απαραίτητη την ανανέωση του συμβολαίου του προπονητή, κάτι που όπως φαίνεται έχει δρομολογηθεί. Με τον Φερνάντο Σάντος η διαδοχή του Οτο Ρεχάγκελ ήταν πιο ομαλή από όσο θα πίστευε ο καθένας.
Μάλιστα, αν η Εθνική μείνει αήττητη στην Γεωργία, ο Φερνάντο Σάντος θα ξεπεράσει και το ρεκόρ του προκατόχου του, κάτι που δείχνει και τη δουλειά που έχει κάνει. Εύχομαι ό,τι καλύτερο στην Εθνική μας στο ματς της Τιφλίδας. Πιστεύω ότι το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα θα προκριθεί στην τελική φάση του Euro χωρίς να χρειαστούν τη διαδικασία των μπαράζ. Οι διεθνείς δείχνουν στόφα μεγάλων ποδοσφαιριστών όταν αγωνίζονται με την Εθνική και αυτό είναι ένα μερίδιο που ανήκει και στους ίδιους, αλλά και στον Φερνάντο Σάντος, ο οποίος με την υπευθυνότητά του δεν αφήνει περιθώρια χαλάρωσης".

Γώργος Δώνης: "Επιτυχία η παραμονή του"
"Είναι πάρα πολύ οργανωτικός, με πλάνο και σχέδιο και πάνω από όλα, έχει τον τρόπο να επηρεάζει θετικά τους ποδοσφαιριστές και μάλιστα, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Ο Φερνάντο Σάντος έχει το πλεονέκτημα ότι γνωρίζει την ελληνική πραγματικότητα, αφού έχει εργαστεί σε ελληνικές ομάδες και έτσι, είχε τη δυνατότητα να εφαρμόσει πολύ γρήγορα αυτά που ήθελε στην Εθνική ομάδα.
Είναι αγαπητός στους ποδοσφαιριστές και γενικά είναι αγαπητός και σοβαρός ως άνθρωπος. Θα είναι πολύ μεγάλη επιτυχία και σωστή επιλογή η παραμονή του στην Εθνική.
Οσο για τον αγώνα με την Γεωργία, δεν πρέπει να υποτιμάμε κανέναν αντίπαλο. Οι διεθνείς πρέπει να παρουσιαστούν πολύ δυνατοί και να παίξουν για τη νίκη, όχι για την ισοπαλία. Να μην την πατήσουμε όπως την πάτησε η Κροατία στο παιχνίδι με εμάς".

Σάκης Τσιώλης: "Μετάβαση με ασφάλεια"
"Η προπονητική αξία του Φερνάντο Σάντος είναι διαπιστωμένη. Εχει εμπειρίες και παραστάσεις από μεγάλες ομάδες. Το γεγονός ότι έχει εργαστεί σε ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό, του δίνει ακόμη καλύτερη αντίληψη για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Αυτό είναι πολύ μεγάλο πλεονέκτημα για τον προπονητή, στη στελέχωση της Εθνικής ομάδας. Η ανανέωση του συμβολαίου του ήταν αναμενόμενη, μετά και την επιτυχία της προκριματικής φάσης του Euro, που φέρνει την Εθνική τόσο κοντά στην πρόκριση. Η μετάβαση μετά τον Ρεχάγκελ δεν έγινε μόνο ομαλά, αλά και με ασφάλεια.
Διότι ο Φερνάντο Σάντος, ως καλύτερος γνώστης του ελληνικού ποδοσφαίρου, μπορεί και κάνει ακόμη καλύτερη εκτίμηση στις επιλογές των παικτών από τον προκάτοχό του. Για αυτό και η Εθνική ‘άνοιξε’ για τον Ελληνα ποδοσφαιριστή. Και αυτό ήταν πολύ σημαντικό, διότι ο Σάντος ανέλαβε την Εθνική σε μια περίοδο που η ομάδα χρειαζόταν ανανέωση. Ενας προπονητής που δεν ξέρει το ελληνικό ποδόσφαιρο και τους παίκτες, δεν θα μπορούσε να το κάνει".
 
Μπάμπης Τεννές: "Από τους λίγους ξένους που έχουν προσφέρει"
"Είναι από τους πολύ λίγους ξένους προπονητές που έχουν έρθει στην Ελλάδα και έχουν προσφέρει στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Αν εξαιρέσουμε την παρουσία του στον Παναθηναϊκό, που ήταν και σύντομη, όλες οι άλλες θητείες του σε πάγκους ελληνικών ομάδων, συνοδεύτηκαν από σχετική επιτυχία. Μάλιστα, πάει για να πετύχει ένα ρεκόρ σερί αήττητων αγώνων, κάτι που ελπίζουμε γιατί θα σημάνει και την πρόκριση της Εθνικής μας ομάδας στα τελικά του Euro.
Εγινε μια ομαλή ομαλή μετάβαση από τον Ρεχάγκελ στον Σάντος, δύο προπονητές με σχεδόν ίδια φιλοσοφία. Και για αυτό το λόγο η Εθνική μας εξακολουθεί να παίρνει θετικά αποτελέσματα". 

Μπόζινταρ Μπάντοβιτς: "Εβαλε στην Εθνική τη σφραγίδα του"
"Η παραμονή του στον πάγκο της Εθνικής, δεν αποτελεί έκπληξη. Εχει δείξει τη δουλειά του αυτόν τον ένα χρόνο στην ομάδα, έχει βάλει τη σφραγίδα του και μάλιστα, παραμένει αήττητος. Η ανανέωση της συνεργασίας, είναι η καλύτερη επιλογή για την Εθνική Ελλάδας.
Προπονητικά, δεν μπορώ να τον κρίνω εγώ. Είμαι πολύ νέος για να κάνω κάτι τέτοιο. Αλλά έχει τεράστια εμπειρία, έχει αφήσει το στίγμα του σε όλες τις ομάδες, στις οποίες έχει εργαστεί. Είναι πολύ σοβαρός άνθρωπος και αγαπάει πολύ αυτό που κάνει. Η Εθνική πιστεύω ότι θα προκριθεί στα τελικά του Euro, γιατί το αξίζει. Το εύχομαι μέσα από την καρδιά μου, γιατί η Ελλάδα είναι για εμένα η δεύτερη πατρίδα μου".

Πηγή   
sport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου