Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

Σαν Σήμερα, 7 Ιανουαρίου


Γιορτάζουν:

Γεγονότα
1186: Αποφασιστική νίκη κοντά στο Στρυμόνα από τον έλληνα στρατηγό Αλέξιο Βρανά επί των Νορμανδών, οι οποίοι βάδιζαν κατά της Κωνσταντινούπολης μετά την κατάληψη του Δυρραχίου και της Θεσσαλονίκης.

1753: Ιδρύεται το Βρετανικό Μουσείο, το αρχαιότερο του κόσμου.

1826: Ο Ανδρέας Μιαούλης σπάει τον αποκλεισμό του Ιμπραήμ και μεταφέρει πολεμοφόδια στο πολιορκημένο Μεσολόγγι.

1894: Ο αμερικανός Ουίλιαμ Ντίξον πατεντάρει το κινηματογραφικό φιλμ.

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Θεοφάνεια, η Μεγάλη αυτή εορτή του Χριστιανισμού


Μεγάλη εορτή του Χριστιανισμού, σε ανάμνηση της Βάπτισης του Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό από τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο (ή Βαπτιστή). Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 6 Ιανουαρίου και είναι η τρίτη και τελευταία εορτή του Δωδεκαημέρου, που ξεκινά με τα Χριστούγεννα. Λέγεται, επίσης, Επιφάνεια και Φώτα.
Το όνομα της εορτής προκύπτει από τη φανέρωση των τριών προσώπων της Αγίας Τριάδας, που σύμφωνα με τις Γραφές συνέβη κατά τη Βάπτιση του Ιησού. Στις Δυτικές Εκκλησίες, τα Θεοφάνια είναι περισσότερο συνδεδεμένα με την προσέλευση και την προσκύνηση των Τριών Μάγων στη Φάτνη της Γέννησης του Ιησού.

Σαν Σήμερα, 6 Ιανουαρίου

Γιορτάζουν:

Γεγονότα

1821: Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης αποβιβάζεται στην Καρδαμύλη της Μάνης για να προετοιμάσει την εξέγερση των υπόδουλων Ελλήνων.
1913: Ο αμερικανός Ουίλαμ Μπάρτον πατεντάρει την μέθοδο «κρακ» για την μετατροπή του πετρελαίου σε βενζίνη.

1919: Το Εργατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ελλάδος, αργότερα ΚΚΕ, κάνει την πρώτη ανοιχτή συγκέντρωσή του στην Αθήνα...

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Σαν Σήμερα, 5 Ιανουαρίου


Γιορτάζουν:

Γεγονότα

1822: Ο Ηλίας Μαυρομιχάλης, γιος του Πετρόμπεη, επικεφαλής περίπου 600 Μανιατών, αποβιβάζεται στο Αλιβέρι και αναλαμβάνει την ηγεσία της Επανάστασης στην Εύβοια.

1825: Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης παραπέμπεται σε δίκη από τους αντιπάλους του, μεσούσης της Ελληνικής Επανάστασης.
1837: Με ψήφισμά του, ο Δήμος Αθηναίων ζητά από τον βασιλιά Όθωνα την παροχή Συντάγματος. Την πρωτοβουλία πήρε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, στρατηγός Ιωάννης Μακρυγιάννης...

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Δεν τα βρήκαν με τον υπουργό οι ιδιοκτήτες φορτηγών


Ορατό είναι πλέον το ενδεχόμενο νέου γύρου κινητοποιήσεων από τους ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων Δημόσιας Χρήσης, οι οποίοι αντιδρούν στο πολυνομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για την απελευθέρωση του επαγγέλματός τους.

Το νομοσχέδιο αυτό, που αναμένεται να συζητηθεί αύριο Πέμπτη, κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στην ουσία αναιρεί προηγούμενο νόμο του Δημήτρη Ρέππα, καθώς καταργεί τη μεταβατική περίοδο προσαρμογής και προβλέπει την άμεση απελευθέρωση του συγκεκριμένου επαγγέλματος...

Η πρόταση διαρχίας μέχρι τις εκλογές του Γ. Παπανδρέου προκαλεί αντιδράσεις στο ΠΑΣΟΚ


Σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ καθώς μέλη του αντιτίθενται σύμφωνα με πληροφορίες στην πρόταση Παπανδρέου, για διαρχία στις εθνικές εκλογές.

Συγκεκριμένα ο κ. Παπανδρέου πρότεινε να κατέβει το ΠΑΣΟΚ με τον ίδιο πρόεδρο και άλλο υποψήφιο πρωθυπουργό στις εθνικές εκλογές, ο οποίος θα αναδειχθεί από κομματικό όργανο.
Ο ίδιος δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ μετά τις εθνικές εκλογές.

Κάνοντας αυτοκριτική ο κ. Παπανδρέου είπε ότι...

Σαμαράς: «Δεν θα δεχθούμε καθυστερήσεις στη διεξαγωγή των εκλογών»


«Πρόθεσή μας είναι να βοηθήσουμε να επιτύχει η κυβέρνηση Παπαδήμου τον στόχο της. Να λυθεί οριστικά το πρόβλημα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Αν προσπαθήσουν κάποιοι να θέσουν ως προϋπόθεση τα πάντα σε αυτό το σύντομο μεταβατικό διάστημα, τους προειδοποιούμε ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει», τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της Νέας Δημοκρατίας.
«Αν ολοκληρωθεί επιτυχώς η ανταλλαγή ομολόγων, τότε μέσα σε ένα μήνα μπορεί να έχει ολοκληρωθεί η νέα δανειακή σύμβαση και να πάμε σε εκλογές ως τα τέλη Μαρτίου...

Ήττα της Αναγέννησης με 0-3 από την ΑΕΛ


Φώτο από matiespellas.gr
Με άσχημο τρόπο για το 2012 ξεκίνησε τις υποχρεώσεις της η ομάδα της Αναγέννησης καθώς γνώρισε εντός έδρας βαριά ήττα 0-3 από την ομάδα της Λάρισας.  Χωρίς να θέλουμε να μειώσουμε την νίκη της Λάρισας καθώς ήταν δίκαιη βάση της απόδοσης των δύο ομάδων, ωστόσο θα χαρακτηρίζαμε το σκορ πλασματικό καθώς δεν αντικατοπτρίζει την κανονική εικόνα της αναμέτρησης μιας και η ομάδα του Σπύρου Μπαξεβάνου σαφώς βελτιωμένη από τις τελευταίες εμφανίσεις της πλήρωσε κάποια αμυντικά λάθη που την έκαναν να βρεθεί πίσω στο σκορ με 2-0 πριν την λήξη του πρώτου ημιχρόνου...

Ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ για την αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ


«Την ανεπάρκεια στην αποτελεσματικότητα των διοικητών των ΔΕΚΟ δεν θα ακριβοπληρώνει η κοινωνία.
Είναι αδύνατον η ΔΕΗ να είναι ζημιογόνος.
Η αύξηση των τιμολογίων δεν είναι λύση.
Στο μέλλον πρέπει να γίνει προσεκτικότερη επιλογή των μάνατζερ.
Διερωτάται κανείς αν είχε κάποιος ιδιώτης το μονοπώλιο της ΔΕΗ, θα είχε αυτή τη σύνθεση του προσωπικού; …
Θα είχε ανενεργά εργοστάσια;…
Θα είχε κέρδη, ή ζημιές;…
Η ανικανότητα αυξάνει τα τιμολόγια».

Σαν Σήμερα, 4 Ιανουαρίου


Γεγονότα

1847: Ο Σάμιουελ Κολτ πουλά το πρώτο του ρεβόλβερ στην αμερικάνικη κυβέρνηση.

1884: Ιδρύεται στο Λονδίνο η Φαβιανή Εταιρία (Fabian Society). Πρόκειται για ένα βρετανικό κίνημα διανοουμένων με σοσιαλιστικές αποχρώσεις, που άνοιξε το δρόμο για τη δημιουργία του Εργατικού Κόμματος.
1885: «Επεισόδιο Νίκολσον». Όργανο της τάξης χαστουκίζει τον βρετανό επιτετραμμένο στην Αθήνα Νίκολσον και προκαλείται διπλωματικό επεισόδιο.

1926: Ο Θεόδωρος Πάγκαλος, παππούς του σημερινού στελέχους του ΠΑΣΟΚ, αναγορεύεται σε δικτάτορα...

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Νεκρή γυναίκα βρέθηκε στο κτήμα της βασίλισσας Ελισάβετ


Το πτώμα μιας άγνωστης γυναίκας βρέθηκε στο κτήμα Σάντριγχαμ όπου κατέλυσε κατά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς η βασιλική οικογένεια της Αγγλίας. Το πτώμα εντοπίστηκε την Κυριακή περίπου πέντε χιλιόμετρα από τη βασιλική κατοικία μέσα στο 80.000 στρεμμάτων κτήμα, μέρος του οποίου είναι ανοιχτό για το κοινό.

Η αστυνομία ερευνά την υπόθεση ως δολοφονία και ανοίγει ξανά παλιούς φακέλους.

Η ηλικία του θύματος, τα αίτια του θανάτου, αλλά και ο χρόνος του θανάτου δεν έχουν διευκρινιστεί...

ΕΕ: Επιστρέψτε -εντόκως- το... πακέτο Χατζηγάκη

ΕΕ: Επιστρέψτε -εντόκως- το... πακέτο Χατζηγάκη Την επιστροφή 424,8 εκατ. ευρώ και μάλιστα εντόκως, ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ποσό που αφορά -όπως αναφέρεται- σε "παράνομες" κρατικές ενισχύσεις που δόθηκαν μέσω του ΕΛΓΑ στους αγρότες την περίοδο 2008-2009.






 Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκανδαλίδης, έδωσε ήδη εντολή στο Ειδικό Γραφείο Κοινοτικού Δικαίου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους να ασκήσει προσφυγή ακύρωσης ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου της ΕΕ, καθώς επίσης να καταθέσει αίτηση για την αναστολή εκτέλεσης της απόφασης.
Αναλυτικότερα, στις αρχές του 2009 έγιναν πληρωμές ύψους 415 εκατ. ευρώ σε αγρότες μέσω του ΕΛΓΑ, με την Κοινή Υπουργική Απόφαση των τότε υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σ. Χατζηγάκη και υφυπουργού Οικονομικών Ν. Λέγκα. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, "στις πληρωμές αυτές δεν έγιναν σεβαστοί οι κανόνες για τη νόμιμη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων.

Επιχειρηματίας συνελήφθη για χρέη 19 εκ. ευρώ προς το δημόσιο


Επιχειρηματίας που αντιπροσωπεύει είδη υγιεινής συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη για χρέη προς το Δημόσιο που ξεπερνούν τα 19 εκατ. ευρώ.

Στη σύλληψη του επιχειρηματία Αναστ.Κιόλογλου της ΒΙΕΚΑ προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ. για χρέη προς το Δημόσιο.
Το ποσό της οφειλής είναι ένα από τα υψηλότερα για τα οποία οδηγείται στον εισαγγελέα επιχειρηματίας με τη διαδικασία του αυτοφώρου.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., η σύλληψή του έγινε σήμερα Τρίτη στη Θεσσαλονίκη από αστυνομικούς του Τμήματος Αναζητήσεων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Σαν Σήμερα, 3 Ιανουαρίου


Γεγονότα
1496: Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι δοκιμάζει ανεπιτυχώς να πετάξει με ιπτάμενη μηχανή.

1850: Ο αγγλικός στόλος, με πρόσχημα την αποζημίωση του Δαβίδ Πατσίφικο (εβραιοπορτογάλου με αγγλική υπηκοότητα), καταπλέει στον Πειραιά και απειλεί να αποκλείσει όλα τα ελληνικά παράλια, αν δεν ρυθμιστούν οι εκκρεμότητες μεταξύ των δύο χωρών. Η ελληνική κυβέρνηση απορρίπτει το τελεσίγραφο και οι Άγγλοι αποκλείουν τον Πειραιά, προχωρώντας στην κατάσχεση του φορτίου, όποιου πλοίου πλησιάζει. (Υπόθεση Πατσίφικο και τα Παρκερικά)...

Η Πηνελόπη Αναστασοπούλου, νικήτρια του Black out!

Τους φόβους τους κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν κάποια από τα αστέρια του Dancing on ice στο εορταστικό Black out με ομολογουμένως αρκετή επιτυχία




Η Μαριάννα Καλλέργη, η Πηνελόπη Αναστασοπούλου,η Ιωάννα Πηλιχού, ο Γιώργος Χειμωνέτος, η Σταματίνα Τσιμτσιλή και η Χριστίνα Παππά συμμετείχαν στο πρώτο Black Out της νέας χρονιάς!

Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

Έκλεισε Κώστα Σαμαρόπουλο η Αναγέννηση Γιαννιτσών


φώτο από dramagoal.gr
Με τη φανέλα της Αναγέννησης Γιαννιτσών θα αγωνίζεται από εδώ και στο εξής ο Κώστας Σαμαρόπουλος.
Ο 20χρονος αμυντικός, με θητεία σε Ολυμπιακό (ερασιτέχνες), Τρίκαλα, Δόξα Δράμας και μέχρι πρότινος στον Αετό Σκύδρας, υπέγραψε τριετές συμβόλαιο συνεργασίας με την ομάδα των Γιαννιτσών.
Ο Σαμαρόπουλος αποτελεί την πέμπτη χειμερινή μετεγγραφή για την ομάδα της Πέλλας, μετά τους Στεργίδη, Αποστολίδη, Αποστόλου και Τσικνίδη...

Γιαννιτσά: Σύλληψη 37χρονου Βέλγου παιδεραστή


Στα χέρια της αστυνομίας έπεσε στις 16.00 το απόγευμα του Σαββάτου στα Γιαννιτσά ένας άνδρας 37 ετών από το Βέλγιο, καθώς σε βάρος του εκκρεμούσε Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης, που εκδόθηκε από τις Βελγικές Αρχές, για βιασμό, ασέλγεια με χρήση βίας και απειλών, σε βάρος ανηλίκων.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη...

Χρηματοδοτείται από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή η αποκατάσταση έξι ΧΑΔΑ στην Πέλλα


Τη χρηματοδότηση της αποκατάστασης έξι Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ), στην Περιφερειακή Ενότητα της Πέλλας, αποφάσισε η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, μετά από σχετικό αίτημα της Περιφέρειας.

Η πρόταση, προϋπολογισμού 2.858.993 ευρώ, αφορά τους ΧΑΔΑ που βρίσκονται στις θέσεις Αμπέλια Πέλλας, Καπινάκια Δροσερού, Μπαΐρια Μυλοτόπου, ΚΒ2 Κρύας Βρύσης, Μαντρί Γαϊτάνι Άνυδρου και Παλαιοχώρι Περαίας. Με τη συγκεκριμένη πράξη θα εκπονηθεί μελέτη αποκατάστασης και θα υλοποιηθεί η αποκατάσταση των έξι ΧΑΔΑ...

Επιμένει η ΝΔ σε εκλογές πριν το Πάσχα


Σταθερή στη θέση της για εκλογές πριν το Πάσχα παραμένει η ΝΔ. Σε δηλώσεις του μετά την επίσκεψή του στο Βυζαντινό Μουσείο της Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς επανέλαβε τη θέση αυτή απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Κατά τα άλλα, ευχήθηκε «το 2012 να είναι και η χρονιά που θα ξεκινήσει η έξοδος από αυτή την πολύ μεγάλη κρίση, που βιώνει όλος ο ελληνικός λαός και τη βιώνει πολύ επώδυνα»...

ΠΓΔΜ: Πέθανε ο Κίρο Γκλιγκόροφ


Σε ηλικία 95 ετών, άφησε το βράδυ της Κυριακής στο σπίτι του, την τελευταία του πνοή, ο πρώτος Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Κίρο Γκλιγκόροφ. Η κηδεία του θα γίνει αύριο το απόγευμα στα Σκόπια. Ο Κίρο Γκλιγκόροφ γεννήθηκε στην πόλη Στιπ το 1917, σπούδασε στη Νομική Σχολή του Βελιγραδίου και διετέλεσε Πρόεδρος της χώρας του από το 1991 έως το 1999.Τον Οκτώβριο του 1995 επέζησε δολοφονικής απόπειρας στο κέντρο των Σκοπίων. 

99χρονος ζητά διαζύγιο γιατί έμαθε πως «έφαγε κέρατο» πριν από 50 χρόνια


99χρονος ζητά διαζύγιο γιατί έμαθε πως έφαγε κέρατο πριν από 50 χρόνιαΈνας 99χρονος Ιταλός αποφάσισε να υποβάλει αίτηση διαζυγίου και να διαλύσει τον διάρκειας 77 χρόνων γάμο του, γιατί πρόσφατα ανακάλυψε πως η 96χρονη συζυγός του τον είχε απατήσει πριν από 50 χρόνια.



Την είδηση δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα Telegraph σύμφωνα με την οποία ο 99χρονος Αντόνιο Τσ. (δεν αποκαλύπτεται το επίθετό του) βρήκε πρόσφατα μια σειρά από επιστολές της 96χρονης γυναίκας του Ρόζα, τις οποίες η Ρόζα είχε στείλει πριν από 50 χρόνια στον εραστή της.

Οι γιορτές και εθνικές αργίες του 2012


Οι γιορτές και εθνικές αργίες του 2012Απώλειες» ως προς τις εθνικές αργίες θα φέρει το 2012 καθώς 25η Μαρτίου και 28η Οκτωβρίου πέφτουν Κυριακή, αλλά ταυτόχρονα όλες οι άλλες γιορτές και αργίες πέφτουν σε «καθημερινές».



Δείτε τις γιορτές και τις αργίες του 2012:

Σαν Σήμερα, 2 Ιανουαρίου


Γιορτάζουν:
Γεγονότα

1492: Πέφτει το τελευταίο προπύργιο των Αράβων στην Ισπανία. Δυνάμεις πιστές στον βασιλιά Φερδινάνδο και τη βασίλισσα Ισαβέλλα συλλαμβάνουν αιχμάλωτο τον βασιλιά της Γρανάδας Μποαμπντίλ.

1828: Αφήνεται ελεύθερος, με προσωπική παρέμβαση του Τσάρου, ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, που εκρατείτο στις αυστριακές φυλακές, μετά το ανεπιτυχές κίνημά του στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες.

1830: Αρχίζουν τα μαθήματα στο Κεντρικόν Σχολείον της Αιγίνης, το πρώτο ανώτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα στην Ελλάδα...

Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2012

Σαν Σήμερα, 1 Ιανουαρίου


Γιορτάζουν:

Γεγονότα

630: Ο Μωάμεθ, επικεφαλής ισχυρού στρατού, ξεκινά να καταλάβει τη Μέκκα. Θα την κατακτήσει αναίμακτα.

1523: Οι Οθωμανικές Δυνάμεις του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς καταλαμβάνουν τη Ρόδο, την οποία θα κρατήσουν για τα επόμενα 390 χρόνια. Οι ιωαννίτες ιππότες και 4.000 Ροδίτες παίρνουν το δρόμο της εξορίας.