Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Δύο δημοπρατήρια αγροτικών προϊόντων ανά νομό προτείνει ο Ιωαννίδης



Την λειτουργία δύο Δημοπρατηριων Αγροτικών Προϊόντων, με την υποστήριξη πέντε Ηλεκτρονικών Σταθμών Πλήρους Καταγραφής και Ενημέρωσης, στην έδρα κάθε περιφερειακής ενότητας, περιλαμβάνει η πρόταση του συνδυασμού «Περιφέρεια Πρωταθλήτρια» για την ενίσχυση του αγροτικού τομέα αλλά και για την εξυγίανση της εμπορίας αγροτικών προϊόντων, που παρουσίασε ο Γιάννης Ιωαννίδης, σε συνάντηση με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων, που έγινε τη Δευτέρα το βράδυ στο ξενοδοχείο «Αιγές»
στη Βέροια.
«Μελέτες της ΕΕ έδειξαν ότι οι τιμές φρούτων και λαχανικών μειώθηκαν κατά 20% όπου λειτούργησαν Δημοπρατήρια. Με αυτά εξυγιαίνεται το σύστημα εμπορίας και μειώνονται οι τιμές για τα νοικοκυριά, αυτό συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη, μόνο η απερχόμενη διοίκηση της δικιάς μας περιφέρειας αδιαφορεί μέχρι και σήμεραhttp://cdncache-a.akamaihd.net/items/it/img/arrow-10x10.png», τόνισε μεταξύ άλλων ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.
Ο κ. Ιωαννίδης, μαζί με τον υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη Κιλκίς, Κώστα Γιαννόπουλο, παρουσίασαν τον σχεδιασμό του συνδυασμού «Περιφέρεια Πρωταθλήτρια» για τη δημιουργία δύο Δημοπρατηρίων και τη λειτουργία Ηλεκτρονικών Σταθμών Πλήρους Καταγραφής και Ενημέρωσης, στην έδρα κάθε περιφερειακή ενότητας.
Όπως τονίστηκε στην εκδήλωση, «η ΠΚΜ θα έπρεπε εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια να είχε ολοκληρώσει τη Μελέτη Σκοπιμότητας, αλλά ακόμη την περιμένει από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Πανεπιστήμιο της Αθήνας, λες και στη Μακεδονία δεν έχουμε καλά Πανεπιστήμια. Θα έπρεπε επίσης να εξασφαλίσει πόρους, με την προσέλκυση κεφαλαίων μέσω ΣΔΙΤ. Ούτε αυτό το έκανε, παρά στέκει αδιάφορη μπροστά στις εξελίξεις. Θα έπρεπε επίσης εδώ και χρόνια να είχε λάβει τη συμμετοχή των εμπλεκομένων φορέων, δηλαδή των Αγροτικών Συλλόγων, των Εμπόρων, των Εξαγωγέων, των Επιμελητηρίων και των εκπροσώπων των εμπλεκομένων επιχειρήσεων. Ούτε αυτό το έκανε».
«Θέλουμε τα Δημοπρατήρια γιατί με τη λειτουργία τους εξυγιαίνεται το σύστημα εμπορίας και μειώνονται οι τιμές για τα νοικοκυριά. Μελέτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταγράφει μείωση μέχρι και 50% στην ψαλίδα ανάμεσα στην τιμή παραγωγού και σε αυτήν του καταναλωτή (χωράφι- ράφι) όπου λειτουργεί Δημοπρατήριο», τόνισε ο κ. Ιωαννίδης.
Στην Ελλάδα η σχέση της τιμής αυτής είναι 1:5. Στο Βέλγιο, όπου λειτουργούν Δημοπρατήρια είναι 1:2,5. «Και μόνο το στοιχείο αυτό είναι αρκετό για να μας κάνει να προσπαθήσουμε σκληρά ώστε να φτιάξουμε το θεσμό των Δημοπρατηρίων» τόνισε ο κ. Ιωαννίδης.
Σύμφωνα με την πρόταση του Συνδυασμού, «η ΠΚΜ αναλαμβάνει την πρωτοβουλία και ιδρύει Ανώνυμη Εταιρία, στην οποία η ίδια, οι εμπλεκόμενοι φορείς του Δημοσίου και οι Αγροτικοί και Επαγγελματικοί Σύλλογοι διατηρούν το 51%. Το υπόλοιπο 49% προσφέρεται έναντι τιμήματος στους φορείς της αγοράς, με τη μέθοδο της Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).
Όσοι συμμετέχουν στη χρηματοδότηση ΣΔΙΤ αναλαμβάνουν και τη διοίκηση («management»), κάτω από τον συντονιστικό και ελεγκτικό ρόλο της ΠΚΜ.
Οι Αποκεντρωμένοι Σταθμοί θα έχουν τον σημαντικότερο ρόλο: θα καταγράφουν την κίνηση προϊόντων αλλά και τη διακύμανση των τιμών σε όλη την ΠΚΜ για να ενημερώνουν έγκαιρα και έγκυρα τους εν δυνάμει πωλητές και αγοραστές της δικής τους περιοχής».
Ο αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς, Κώστας Γιαννόπουλος, τόνισε ότι «η δουλειά αυτή για να ολοκληρωθεί, κάτι που θα λειτουργήσει προς όφελος τόσο των αγροτών όσο και των καταναλωτών, απαιτεί τρία πράγματα:
- Πολιτική Βούληση: εμείς την έχουμε. Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι η απερχόμενη Διοίκηση της ΠΚΜ καθυστερεί και αδιαφορεί επειδή η ανυπαρξία Δημοπρατηρίων ωφελεί κάποιους φορείς της παρασιτικής οικονομίας ή της παραοικονομίας. Για μας τα πράγματα είναι ξεκάθαρα.
- Ειλικρινή συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς. Οι φορείς της κοινωνίας για να σε εμπιστευτούν πρέπει πρώτα να πειστούν ότι μπορείς να κάνεις τη δουλειά σωστά. Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι σήμεραhttp://cdncache-a.akamaihd.net/items/it/img/arrow-10x10.png οι φορείς αυτοί αρνούνται να συμμετέχουν επειδή δεν εμπιστεύονται τους χειρισμούς της διοίκησης της ΠΚΜ. Θυμίζω απλώς ότι οι κοινωνικοί φορείς δεν απάντησαν καν στην πρόσκληση της ΠΚΜ για το «Καλάθι των Προϊόντων»! Εμείς όμως μπορούμε να διαβεβαιώσουμε τους πάντες πως είμαστε διατεθειμένοι να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να ενώσουμε! Γιατί μόνο έτσι θα φέρουμε αποτέλεσμα για τον τόπο μας.
- Συγκρότηση και θέληση για δουλειά: εμείς έχουμε την ομάδα, έχουμε και το πρόγραμμα. Δε νομίζω να έχει διατυπωθεί μία τόσο καλά δομημένη πρόταση για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα στη διάρκεια οποιασδήποτε προεκλογικής περιόδου! Η δική μας πρόταση, με την πληρότητα της αποδεικνύει ότι είμαστε προετοιμασμένοι σωστά για να αναλάβουμε ένα έργο, τη Διοίκηση της Περιφέρειας, όχι για να κάνουμε δημόσιες σχέσεις αλλά για να προσφέρουμε λύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου