Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Ο Σαμαράς βλέπει εκλογές τον Ιούνιο και ζητά να παραμείνει στην ηγεσία της ΝΔ



Συνέδριο ή εθνική συνδιάσκεψη; Αλλαγή ηγεσίας ή παράταση της παραμονής του Αντώνη Σαμαρά στην προεδρία του κόμματος; Παραμονή της κυβέρνησης στην εξουσία ή ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, ακόμα και με σενάριο εκλογών τον Ιούνιο; Αυτά είναι όλα τα καίρια ερωτήματα που αντιμετωπίζουν οι επίδοξοι λύτες της γαλάζιας εξίσωσης.
Η ΝΔ μπαίνει σε τροχιά εσωκομματικής συζήτησης εκ νέου, με δεδομένο πως την Πέμπτη
θα λάβει χώρα η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, όπου αναμένεται να γίνει συζήτηση για τα αίτια της ήττας, αλλά και για το πώς πρέπει το κόμμα να πορευτεί από εδώ και στο εξής. Φυσικά, δεν θα μείνει εκτός κάδρου και το ζήτημα της ηγεσίας, οι συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά αναμένουν όμως πως, λόγω των αλλεπάλληλων εξελίξεων σε εθνικό επίπεδο και με δεδομένο πως δεν έχουν οργανωθεί οι επίδοξοι δελφίνοι, το ζήτημα αυτό θα τεθεί μεμονωμένα και όχι με τόση ένταση.
Και αν γίνουν εκλογές τον Ιούνιο;
Με δεδομένο πως στον τρίτο όροφο της Συγγρού επεξεργάζονται όλα τα δεδομένα των τελευταίων ημερών, επικρατεί προβληματισμός στην ηγετική ομάδα του κόμματος για το γεγονός πως η κυβέρνηση πορεύεται με «νεκρά» επί της ουσίας, ενώ από τη ΝΔ κατηγορούν την κυβέρνηση για «τακτικισμούς» και « κινήσεις εντυπωσιασμού», κινήσεις που μπορεί να οδηγήσουν ρε ρήξη με τους εταίρους μας.
Μάλιστα, οι εξελίξεις στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, όπου η τροπολογία της Αριστερής Πλατφόρμας του Παναγιώτη Λαφαζάνη που κινείτο στον αντίποδα των ανειλημμένων δεσμεύσεων της κυβέρνησης συγκέντρωσε περίπου το 40% των ψήφων προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία στα ηγετικά στελέχη, αλλά και σε βουλευτές της ΝΔ.
Γαλάζιος παράγοντας υποδέχθηκε με βαθύ αναστεναγμό το αποτέλεσμα προσθέτοντας ότι φοβάται πως «η χώρα μπαίνει σε παρατεταμένη περιπέτεια». Τούτων δοθέντων, στο επιτελείο της ΝΔ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξουν άμεσα εκ νέου πολιτικές εξελίξεις, μιας και σύντομα ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί αντιμέτωπος με εκβιαστικά διλήμματα που θα απορρέουν από την έλλειψη ρευστότητας και την τραγική δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. «Αν του φέρουν ένα νέο Μνημόνιο, τι θα κάνει; Εκεί είναι το μεγάλο ερώτημα» αποφαινόταν συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά.
Ρεαλιστικά, το εκλογικό σενάριο εξυπηρετεί τον Αντώνη Σαμαρά, καθώς θα πρέπει να λειτουργήσει εξισορροπητικά, καθώς θεωρείται βέβαιο πως ένα μεγάλο μέρος του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι στα κάγκελα. Μάλιστα, άνθρωποι περί τον πρόεδρο της ΝΔ εκτιμούν πως, αν τίθεται εθνικό ζήτημα, τα κομματικά πάθη θα καταλαγιάσουν μπροστά στον κίνδυνο η χώρα να βρεθεί σε ακόμα μεγαλύτερη περιπέτεια.
Συνέδριο vs εθνικής συνδιάσκεψης
Το ερώτημα για τη ΝΔ είναι αυτή τη στιγμή: πώς προχωράμε στην επόμενη μέρα; Κανείς δεν θεωρεί, πλην ίσως ορισμένων πέριξ του Αντώνη Σαμαρά, πως το business as usual μπορεί να συνεχιστεί με ευκολία, γιατί η στρατηγική της ΝΔ εζυγίσθη, εμετρήθη και ευρέθη ελλιποβαρής. Το βασικό σενάριο που επεξεργάζονται πολλοί μη σαμαρικοί βουλευτές είναι να ασκήσουν σφοδρή κριτική και να ζητήσουν να ακολουθηθούν οι καταστατικές διαδικασίες-δηλαδή το κόμμα να οδηγηθεί συντεταγμένα σε έκτακτο συνέδριο.
Σύμφωνα με το καταστατικό της ΝΔ, το έκτακτο συνέδριο διενεργείται ένα μήνα μετά την προκήρυξή του και λαμβάνει χώρα με τον κατάλογο των συνέδρων που είχε διαμορφωθεί κατά τη συνεδρίαση του τελευταίου τακτικού συνεδρίου, δηλαδή αυτού του 2013. Εκεί, σύμφωνα με βουλευτές της ΝΔ, θα πρέπει να συζητηθούν τα πάντα, της ηγεσίας συμπεριλαμβανομένης και το συνέδριο να καθορίσει τα επόμενα βήματα. Το ζήτημα όμως είναι πως στο συνέδριο μπορεί να κατατεθεί κείμενο αμφισβήτησης της ηγεσίας της ΝΔ. Αυτό μπορεί να γίνει με τις υπογραφές του 1/3 των συνέδρων, ενώ για να υπερψηφιστεί χρειάζεται πλειοψηφία 50%+1.
Και μόνο η δικλείδα για κείμενο αμφισβήτησης προβληματίζει όμως την ηγεσία της ΝΔ. Υπό αυτό το πρίσμα, ακούγεται έντονα πως ορισμένοι σαμαρικοί βουλευτές θα ζητήσουν κατά τη συνεδρίαση της ΚΟ τη σύγκληση εθνικής συνδιάσκεψης, η οποία είναι άτυπο όργανο, όπου συμμετέχουν και στελέχη εκτός αυτής και φυσικά δεν έχει την εξουσιοδότηση να λαμβάνει αποφάσεις.
Φυσικά, κριτήριο για τα πάντα είναι οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα και, όπως συμφωνούν οι βουλευτές όλων των γαλάζιων τάσεων, πρώτα παρακολουθούν την πορεία της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα και στη συνέχεια αποδύονται σε εσωκομματικούς σχεδιασμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου