Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

Reuters: Η Μέρκελ σκέφτεται το προσωρινό Grexit.



Η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, υπεραμύνθηκε της συζήτησης περί προσωρινής εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός της (CDU/CSU), αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters.
«Θεωρώ ότι είναι δικαίωμά μας να εξετάζουμε και να συζητούμε κάθε δυνατή επιλογή για μία τέτοια κατάσταση» διαμήνυσε η Καγκελάριος, σύμφωνα με στέλεχος του CDU/CSU, το
οποίο συμμετείχε στις διεργασίες του κυβερνώντος κόμματος της Γερμανίας.
Σημειώνεται ότι η ευθύνη για τη δημιουργία του σχεδίου περί προσωρινού Grexit, το οποίο τέθηκε επί τάπητος στη Σύνοδο Κορυφής της προηγούμενης Κυριακής, αποδίδεται στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Αύριο, Παρασκευή, το γερμανικό Κοινοβούλιο θα αποφανθεί επί του νέου ελληνικού προγράμματος. Όπως προανήγγειλε ο ίδιος, ο πρώην υπουργός Οικονομικών και βουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Πέερ Στάινμπρουκ, θα καταψηφίσει την ελληνική βοήθεια, απορρίπτοντας το νέο πρόγραμμα στήριξης.
Περαιτέρω βοήθεια δισεκατομμυρίων δεν αλλάζει κάτι στην οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης και τόνισε ότι δεν μπορεί να αναμένεται ανάκαμψη της οικονομίας υπό τους όρους λιτότητας. Θεώρησε δε την έξοδο της χώρας από το ευρώ ως καλύτερη επιλογή.
Ο επικεφαλής πάντως της Κ.Ο. του SPD Τόμας Όπερμαν, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να στηρίξει τις διαπραγματεύσεις για ένα νέο δανειακό πρόγραμμα προς την Ελλάδα.
«Τώρα που ελήφθη η απόφαση ότι θέλουμε να βοηθήσουμε τους Έλληνες να βγουν από την συνεχή κρίση, περιμένω από όλα τα μέλη της κυβέρνησης ότι θα ακολουθήσουν», δήλωσε ο κ. Όπερμαν και πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει καμία εξαίρεση».
Από την πλευρά τους οι Πράσινοι συναρτούν την ψήφο τους με την διατύπωση του αιτήματος από την πλευρά της γερμανικής κυβέρνησης.
Η γερμανική Αριστερά (Die Linke) αναμένεται να απορρίψει το αίτημα της κυβέρνησης για την διαπραγμάτευση ενός νέου προγράμματος βοήθειας.
«Πιστεύω ότι η μεγάλη πλειοψηφία θα ψηφίσει ξεκάθαρα με όχι», δήλωσε ο επικεφαλής της Κ.Ο. της Linke Γκρέγκορ Γκίζι και πρόσθεσε ότι εάν ήταν μέλος της Βουλής των Ελλήνων, θα είχε ψηφίσει «ναι» με βαριά καρδιά προκειμένου να αποτρέψει την πτώση της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου