Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015

Ολάντ-Τσίπρας: Στόχος η συμφωνία μετά τον Δεκαπενταύγουστο



Στην ανάγκη να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας-δανειστών αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο, συμφώνησαν ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά την σημερινή τους συνάντηση, στο περιθώριο των εκδηλώσεων για τα εγκαίνια της νέας διώρυγας του Σουέζ.
Οι συζητήσεις κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση, σημείωσε ο Ολάντ, μετά την 20λεπτη συνάντησή του με τον Αλ. Τσίπρα, προσθέτοντας ότι θα συζητήσει για το θέμα με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Ο στόχος για τις διαπραγματεύσεις σε σχέση με το πρόγραμμα είναι να έχουν ολοκληρωθεί στα τέλη Αυγούστου. Γνωρίζουμε ότι είναι δύσκολο αλλά πρέπει να διασφαλίσουμε ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις σε κλίμα θετικό…Προς το παρόν πιστεύω ότι το κλίμα είναι καλό και οι συνομιλίες οδεύουν προς την καλύτερη δυνατή κατεύθυνση» δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος, μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την διάρκεια των εγκαινίων της διώρυγας.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, μετά το τετ-α-τετ, το περιβάλλον του Γάλλου προέδρου έκανε γνωστό ότι Ολάντ και Τσίπρας συμφώνησαν να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να κλείσουν εγκαίρως οι διαπραγματεύσεις.
Κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για συνάντηση σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, ενώ αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός και ο Γάλλος Πρόεδρος σημείωσαν πως πρέπει να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα της 12ης Ιουλίου, καθώς και ότι οι διαπραγματεύσεις είναι αναγκαίο και μπορούν να ολοκληρωθούν αμέσως μετά τις 15 Αυγούστου.
Επίσης εξέτασαν θέματα του Ταμείου, η σύσταση του οποίου προβλέπεται στη συμφωνία της 12ης Ιουλίου, προκειμένου να καταστεί εφικτή η βέλτιστη και πλέον επωφελής αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Επιπλέον συζητήθηκε και συμφωνήθηκε να γίνει ό,τι χρειάζεται προκειμένου να ανακάμψει το γρηγορότερο δυνατό η ελληνική οικονομία από τις επιπτώσεις της τραπεζικής κρίσης.
Συνάντηση με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο
Συνάντηση και με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι, είχε ο πρωθυπουργός. Κατά την συνάντηση συζητήθηκαν θέματα οικονομικής συνεργασίας, όπως και συνεργασίας ανάμεσα στο Σουέζ και στον Πειραιά και άλλα ελληνικά λιμάνια.
Αποφασίστηκε επίσης να ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο συναντήσεις αξιωματούχων, προκειμένου να υποστηριχτεί η δραστηριοποίηση ελληνικών επιχειρήσεων στην περιοχή του Σουέζ.
Συμφωνήθηκε ακόμη η διοργάνωση τριμερούς συνάντησης Ελλάδας- Κύπρου- Αιγύπτου, ενώ συζητήθηκαν και ζητήματα οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών.
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου