Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Επαφές Τσίπρα για συνεργασία με Κύπρο και Αιγυπτο



Με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι συναντήθηκε την Τρίτη ο Ελληνας πρωθυπουργός, στο περιθώριο των διεργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.
Στην πρώτη συνάντηση, στις 16.30 ώρα Ελλάδας, ο Αλέξης Τσίπρας και ο κ.Ανασταστιάδης συζήτησαν θέματα συντονισμού και συνεργασίας Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας σε ζητήματα που κρίνονται μείζονος σημασίας και για τις δύο πλευρές.

Οπως ανακοινώθηκε από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, επιβεβαιώθηκε η κεντρική σημασία του συντονισμού και της συνεργασίας Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, δεδομένης, ειδικά, της αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και της εντατικοποίησης των δικοινοτικών συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού.
Οι δύο άνδρες συζήτησαν και τις εξελίξεις στις συνομιλίες αυτές, καθώς και τις προοπτικές υλοποίησης τριμερών επαφών με το Ισραήλ, αλλά και την Αίγυπτο.
Ακολούθησε, στις 17.00, συνάντηση με τον κ.Σίσι, με τον οποίο ο Ελληνας πρωθυπουργός συζήτησε θέματα που αφορούν την στρατηγική σημασία της συνεργασίας Ελλάδας και Αιγύπτου ιδίως στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου και των μεταφορών.
Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης αποφασίστηκε μάλιστα πως, στην κατεύθυνση αυτή, σύντομα θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη ελληνικού κυβερνητικού κλιμακίου στην Αίγυπτο.
Στόχος της αποστολής θα είναι η εντατικοποίηση της συνεργασίας των δύο χωρών, στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου και των μεταφορών, κυρίως δε σε σχέση με την ανάπτυξη της νέας διώρυγας του Σουέζ. Συμφωνήθηκε επίσης ότι σύντομα θα πραγματοποιηθεί επίσημη επίσκεψη του Αιγύπτιου Προέδρου στην Ελλάδα, ενώ εξετάστηκε και η προοπτική πραγματοποίησης συνόδου τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου.
Μετά το πέρας των συναντήσεων του, ο κ. Τσίπρας θα παραστεί στη δεξίωση της ΕΕ, στη συνέχεια θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους της Ομογένειας και τέλος θα παρατεθεί δείπνο προς τιμήν του και της ελληνικής αντιπροσωπείας από την Μόνιμο Αντιπρόσωπο.
Συνάντηση Κοτζιά - Λαβρόφ
Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε την Τρίτη με τον Ρώσο ομόλογό του Σερκέι Λαβρόφ, με τον οποίο συζήτησαν αναλυτικά το συριακό πρόβλημα αλλά και τις προοπτικές συνεργασίας Ελλάδας – Ρωσίας επί του επίμαχου ζητήματος, όπως δήλωσε αργότερα στην κρατική τηλεόραση.
Επί τάπητος ετέθη τόσο η κατάσταση στην Ουκρανία, όσο και η ελληνορωσική συνεργασία, όπως είπε, υπενθυμίζοντας ότι το 2016 είναι το έτος φιλίας των δύο χωρών.
Επαφές Κοτζιά με τον ΥΠΕΞ του Ιράν
Τη βούληση να ενισχύσουν τις προσπάθειες τους για περαιτέρω καλλιέργεια των διμερών σχέσεων και για εμβάθυνση της πολιτικής, οικονομικής, εμπορικής και πολιτιστικής συνεργασίας Ελλάδας-Ιράν εξέφρασαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκος Κοτζιάς και Μοχάμαντ Γιαβάντ Ζαρίφ, κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι δύο υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για ζητήματα διεθνούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος με ιδιαίτερη έμφαση στην κατάσταση στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, απηύθυνε, μάλιστα, πρόσκληση στον κ. Ζαρίφ να συμμετάσχει στη Διεθνή Διάσκεψη για τον «Θρησκευτικό και Πολιτιστικό Πλουραλισμό και την Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή», που διοργανώνει στην Αθήνα από τις 18 έως τις 20 Οκτωβρίου το υπουργείο Εξωτερικών με πρωτοβουλία του ιδίου του κ. Κοτζιά, ενώ επαναβεβαίωσε την πρόθεσή του να πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Τεχεράνη, η οποία είχε προγραμματιστεί και αναβληθεί λόγω των πρόσφατων εκλογών.
Στο τραπέζι η συνεργασία και με τη Νορβηγία
Ο κ.Κοτζιάς είχε επίσης συνάντηση με τον Νορβηγό υπουργό αρμόδιο για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, κ. Vidar Helgesen.
Οι δύο υπουργοί προέβησαν σε μία επισκόπηση της πορείας των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Νορβηγίας και συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία για την αξιοποίηση προγραμμάτων στο πλαίσιο των συμφωνιών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, καθώς και να διευρύνουν τις συνέργειες στην εκπαίδευση, μέσω της αξιοποίησης των εκπαιδευτικών ινστιτούτων που εδρεύουν στο Όσλο για διμερείς επαφές και ανταλλαγές.
Ο κ. Helgesen ενημέρωσε, στη συνέχεια, τον κ. Κοτζιά για τη Διάσκεψη δωρητών για τη Συρία που θα διοργανώσει, προσεχώς, η Νορβηγία, ενώ συζητήθηκαν οι δυνατότητες ενίσχυσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ της συνεργασίας των δύο χωρών, που είναι τα γεωγραφικά άκρα της Συμμαχίας, καθώς και το ζήτημα της χρηματοδότησης προγραμμάτων μετανάστευσης στο πλαίσιο του ΕΟΧ.
Το πρόγραμμα των επαφών του Αλέξη Τσίπρα την Τρίτη
  • 16:30 (9:30 ώρα Νέας Υόρκης) συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη
  • 17:00 (10:00 ώρα Νέας Υόρκης), συνάντηση με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι
  • 18:00 (11:00 ώρα Νέας Υόρκης) συνάντηση με το συντακτικό συμβούλιο της Wall Street Journal
  • 20:30 (13:30 ώρα Νέας Υόρκης) συνάντηση με το συντακτικό συμβούλιο των New York Times
  • 21:30 (14:30 ώρα Νέας Υόρκης) συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου
  • 22:15 (15:15 ώρα Νέας Υόρκης) γεύμα με τον πρόεδρο του Sinn Fein, Τζέρι 'Ανταμς
  • 00:40 (17:40 ώρα Νέας Υόρκης) συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν
  • 01:00 (18:00 ώρα Νέας Υόρκης) συνάντηση με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο
  • 01:30 (18:30 ώρα Νέας Υόρκης) παρουσία στη δεξίωση της ΕΕ
  • 02:30 (19:30 ώρα Νέας Υόρκης) συνάντηση με την Ομογένεια
  • 03:30 (20:30 ώρα Νέας Υόρκης) δείπνο προς τιμήν του πρωθυπουργού και της ελληνικής αντιπροσωπείας από την Μόνιμο Αντιπρόσωπο.

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου