Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

Έτοιμη για υποχωρήσεις η κυβέρνηση στους πλειστηριασμούς Α κατοικίας.



Βαθύ χάσμα χωρίζει τους δανειστές και την κυβέρνηση για τη διαχείριση του νόμου Κατσέλη. Η διάσταση απόψεων έγινε εμφανής ήδη από τη σημερινή συνάντηση των δύο πλευρών, αν και το θέμα αυτό αλλά και το ζήτημα της συνολικής διαχείρισης των κόκκινων δανείων θα απασχολήσει την αυριανή συνάντηση του υπουργού Οικονομίας Γ. Σταθάκη με τους δανειστές. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως οι δανειστές προτείνουν η αντικειμενική αξία της κατοικίας για όσους εντάσσονται στον νόμο Κατσέλη να μην υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ, με το εισοδηματικό κριτήριο να προσεγγίζει τις 12.000 ευρώ.


Η ελληνική πλευρά επιμένει η αντικειμενική αξία της κατοικίας να διαμορφώνεται στις 300.000 ευρώ, το εισοδηματικό κριτήριο στις 35.000 ευρώ, ενώ το σύνολο των οφειλών να μην ξεπερνά τις 250.000 ευρώ.

Η ελληνική πλευρά εκτιμά πως με την πρότασή της αυτή θα καλυφθεί το 88% των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, που είτε έχουν ενταχθεί ή πρόκειται να ενταχθούν στον νόμο Κατσέλη.

Την ίδια ώρα, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως δεν θα υπάρξει άλλη γενική ρύθμιση προστασίας της πρώτης κατοικίας πέραν αυτής που περιλαμβάνεται στον νόμο Κατσέλη.

Ωστόσο το μείζον θέμα είναι η συνολική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οι δανειστές ζητούν την πώλησή τους, κάτι που φαίνεται να έχει εν μέρει αποδεχτεί η ελληνική πλευρά, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στα επιχειρηματικά. Το σχετικό νομοσχέδιο το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι έτοιμο πρόκειται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή μέχρι το τέλος του έτους.

Οι αγορές

Κατά τη διάρκεια της σημερινής μεσημεριανής συνάντησης του υπουργού με τους δανειστές συζητήθηκε η εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ για γάλα, ψωμί, εκπτώσεις, οδικό χάρτη για αδειοδότηση των επιχειρήσεων, θέματα τα οποία έκλεισαν. Σε ό,τι αφορά στις Κυριακές αναμένεται η απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Σε δεύτερο χρόνο παραπέμπονται ρυθμίσεις της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ Νο 2 για τα ποτά και τα πετρελαιοειδή, όπως ανέφερε κυβερνητική πηγή, καθώς απαιτούνται μελέτες.

Σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, η προτεινόμενη από την κυβέρνηση ΚΥΑ που φαίνεται να γίνεται δεκτή από τους δανειστές χαρακτηρίστηκε συμβιβαστική από κυβερνητικές πηγές. Συγκεκριμένα, η ΚΥΑ θα προβλέπει τη δυνατότητα συμμετοχής μη φαρμακοποιού στο μετοχικό κεφάλαιο του φαρμακείου, χωρίς όμως να είναι ο αποκλειστικός μέτοχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου