Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

Ανατροπές στις συντάξεις.Αύξηση έως και 17χρόνια.



Αυξήσεις έως και 17 έτη -σε ορισμένες περιπτώσεις- στο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των δημοσίων υπαλλήλων προβλέπει η νέα εγκύκλιος του Υπουργείου Οικονομικών που δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα.
Με τις νέες διατάξεις που θεσμοθετήθηκαν με το τρίτο μνημόνιο και φέρουν την υπογραφή του αναπληρωτή υπουργού Γιώργου Χουλιαράκη παρέχονται διευκρινίσεις σχετικά με τις αλλαγές που θα επέλθουν στα όρια συνταξιοδότησης και περιγράφονται αναλυτικά οι κατηγορίες των εργαζομένων στο Δημόσιο που θα υπαχθούν στο νέο ασφαλιστικό καθεστώς.


Οι αυξήσεις στα όρια ηλικίας θα έχουν αναδρομική ισχύ από τις 19 Αυγούστου 2015 και μετά, ενώ «ο νέος τρόπος υπολογισμού της σύνταξης αφορά όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1/1/2015»Οι αλλαγές στα όρια ηλικίας θα έχουν αναδρομική ισχύ από τις 19 Αυγούστου 2015 και μετά. Σύμφωνα με  την εγκύκλιο, «ο νέος τρόπος υπολογισμού της σύνταξης αφορά όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1/1/2015 και μετά, αλλά και όσους έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι την 31/12/2014 και έχουν αποχωρήσει ή θα αποχωρήσουν από την υπηρεσία από 1/9/2015 και μετά».

Στην ίδια εγκύκλιο καθορίζονται οι προϋποθέσεις για την καταβολή του κατώτατου ορίου σύνταξης. Επίσης, αποσαφηνίζεται ο νέος τρόπος υπολογισμού του ποσού της μείωσης της σύνταξης στις περιπτώσεις που ο υπάλληλος αποχωρεί πριν από τη συμπλήρωση του κατά περίπτωση νέου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης.

Η παρούσα εγκύκλιος αφορά:

- Υπαλλήλους/λειτουργούς του Δημοσίου, των ΟΤΑ ή άλλων ΝΠΔΔ οι οποίοι υπάγονται στο συνταξιοδοτικό - ασφαλιστικό καθεστώς του Δημοσίου (καταβολή σύνταξης από το Δημόσιο)

- Υπαλλήλους άλλων ΝΠΔΔ, οι οποίοι διέπονται από το ίδιο με τους δημόσιους υπαλλήλους συνταξιοδοτικό καθεστώς και οι συντάξεις τους βαρύνουν τους οικείους φορείς

- Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος (κατά το μέρος που η εγκύκλιος αυτή αφορά στον νέο τρόπο υπολογισμού της σύνταξης).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου