Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Παγκόσμια ανησυχία.Οι Τούρκοι προκαλούν τη "ρώσικη αρκούδα"



Παγκόσμια ανησυχία προκαλεί η κατάρριψη ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους από τον τουρκικό στρατό στην τουρκοσυριακή μεθόριο, καθώς κλιμακώνεται επικίνδυνα η ήδη δύσκολη σχέση ανάμεσα σε Ρωσία και Τουρκία, με επίκεντρο τη Συρία.
Θρίλερ επικρατεί για την τύχη των δύο πιλότων του Su-24, καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι είναι νεκροί, ωστόσο κυκλοφόρησαν και εκτιμήσεις ότι παραμένουν ζωντανοί.
Πληροφορίες υπογράμμιζαν ότι τους δύο πιλότους γάζωσαν τουρκμένοι αντάρτες, που πολεμούν κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ στα τουρκοσυριακά σύνορα.


Η Τουρκία, πάντως, εκτιμά ότι οι δύο χειριστές του ρωσικού βομβαρδιστικού είναι ζωντανοί και εργάζεται για να εξασφαλίσει την απελευθέρωσή τους από τους Σύρους αντάρτες που τους κρατούν, δήλωσε τούρκος αξιωματούχος.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι δύο πιλότοι εκτινάχθηκαν πριν από τη συντριβή του αεροσκάφους και έπεσαν με αλεξίπτωτα.

Αρχικώς, οι πληροφορίες ανέφεραν ότι ο ένας πιλότος ήταν ζωντανός και ο δεύτερος σκοτώθηκε από πυρά ανταρτών.

Ρωσικά στρατιωτικά ελικόπτερα πραγματοποίησαν έρευνα στην περιοχή, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ρωσικό ελικόπτερο υποχρεώθηκε σε αναγκαστική προσγείωση όταν δέχθηκε καταιγισμό πυρών από σύρους αντάρτες, ωστόσο κυκλοφόρησε βίντεο που δείχνει αντάρτες να καταρρίπτουν το ελικόπτερο.

Αντικρουόμενες εκτιμήσεις

Οι ερμηνείες που δίνουν για το επεισόδιο Μόσχα και Άγκυρα είναι αντικρουόμενες. Το βέβαιο είναι ότι η Άγκυρα παραδέχεται ότι ο στρατός της κατέρριψε το ρωσικό μαχητικό.
 
"Ένα ρωσικό μαχητικό Su-24 καταρρίφθηκε σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής, αφού παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο παρά τις προειδοποιήσεις", ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία.

Τα τουρκικά F-16 κατέρριψαν στην τουρκο-συριακή μεθόριο το ρωσικό Sukhoi, που είχε παραβιάσει τον τουρκικό εναέριο χώρο, όπως μετέδωσε το CNN Turk, απηχώντας την τουρκική εκδοχή.

Τουρκική στρατιωτική πηγή ανακοίνωσε νωρίτερα ότι τουρκικά F-16 κατέρριψαν άγνωστης ταυτότητας πολεμικό αεροσκάφος που παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο και αγνόησε τις προειδοποιήσεις τους.

Πλάνα που μεταδόθηκαν από το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή έδειξαν δύο πιλότους να πέφτουν με αλεξίπτωτα μετά την κατάρριψη του πολεμικού αεροσκάφους στην τουρκο-συριακή μεθόριο.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι το Sukhoi δεν είχε παραβιάσει τον τουρκικό εναέριο χώρο, ενώ πληροφορίες από τη ρωσική πρωτεύουσα υποστηρίζουν ότι το αεροσκάφος καταρρίφθηκε από την τουρκική αεράμυνα.

Η ίδια πηγή υποστηρίζει ότι το Su-24 χτυπήθηκε την ώρα που επέστρεφε στη βάση του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου