Κυριακή 23 Ιουνίου 2019

Το σχέδιο Μητσοτάκη για την ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων



Μέτρα που ζητούν εδώ και χρόνια οι παράγοντες της αγοράς ακινήτων περιλαμβάνει το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την ανάκαμψη της κτηματαγοράς. Ύστερα από μείωση των τιμών στις κατοικίες ακόμη και πάνω από 60% από το 2008, καθίζηση του αριθμού των συναλλαγών που αγγίζει το 90%, σε σχέση με πριν από μία δεκαετία και  πτώση ενοικίων έως και 40%, τα τελευταία χρόνια η αγορά ακινήτων έχει δει καλύτερες ημέρες.
Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 4%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018 και για το σύνολο της περασμένης χρονιάς ενισχύθηκαν κατά 1,6% έναντι μείωσης 1% το 2017.
Αναλυτές αποδίδουν την "επανεκκίνηση” του εγχώριου real estate στην μεγάλη εξάπλωση των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων και στην τάση της μετασκευής παλαιών κτηρίων σε επιπλωμένα διαμερίσματα. Αλλά κυρίως, όπως υποστηρίζουν, οι βελτιωμένες επιδόσεις των τελευταίων ετών, οφείλονται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν "πείραξε”-λαμβάνοντας  νομοθετικές πρωτοβουλίες- την αγορά ακινήτων, η οποία, παρότι πλήττεται από υπερφορολόγηση, κατάφερε, σε μεγάλο βαθμό, να αυτορρυθμιστεί. Ενδεικτικό αυτού, εξάλλου, είναι το νομικό πλαίσιο για την επιβολή περιορισμών στην οικονομία διαμοιρασμού που δημιουργήθηκε το 2016, αλλά έως σήμερα, δεν έχει ενεργοποιηθεί, καθώς εκκρεμεί η έκδοση των απαιτούμενων ΚΥΑ.
Τι σχεδιάζει η Ν.Δ.
Εάν η Νέα Δημοκρατία σχηματίσει κυβέρνηση στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, όπως εξήγγειλε, χθες, ο κ. Μητσοτάκης:
- Σε ορίζοντα διετίας θα μειώσει τον ΕΝΦΙΑ κατά 30% για όλους τους ιδιοκτήτες. Όπως προκύπτει από πρόσφατη έκθεση του ΙΟΒΕ, η εισαγωγή του φόρου ακινήτων επηρέασε άμεσα τις τιμές των ακινήτων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του φορέα– και με δεδομένο ότι ο φόρος διαφοροποιείται ανάλογα με την αξία του ακινήτου – η πτώση των τιμών που θα μπορούσε να αποδοθεί στον φόρο κατοχής ακινήτων (αρχικά ΕΕΤΗΔΕ και έπειτα ΕΝΦΙΑ) είναι περίπου 19% για την πλειονότητα των κτηρίων (με αντικειμενική τιμή έως €200.000), αλλά αυξάνεται με την αξία του ακινήτου, φτάνοντας το 74% για ακίνητα αξίας μεγαλύτερης του €1 εκατ. Αυτό συνεπάγεται μια ανάλογη μείωση της αξίας της ακίνητης περιουσίας των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου