Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

Προκλητικός και αμετανόητος

Τη σιγή, όπως πολλοί περίμεναν, έσπασε ο αποκαλούμενος και «εθνικός αρχαιολόγος των Σκοπίων» και προσφάτως καταδικασθείς για την πολύκροτη υπόθεση αρχαιοκαπηλίας, Πάσκο Κούζμαν.


Ο εμπνευστής του σχεδίου εξαρχαϊσμού των Σκοπίων που υλοποιήθηκε με τις γνωστές κιτς μνημειοθετήσεις στην πρωτεύουσα της χώρας άργησε αλλά μίλησε. Αναλύοντας στην εφημερίδα «Utrinski Vesnik» τις απόψεις του για τον τύμβο της Αμφίπολης, ο Κούζμαν επικαλείται την «επίσημη αρχαιολογία» σύμφωνα με την οποία «ο τάφος του Αλέξανδρου βρίσκεται στην Αλεξάνδρεια». «Η ακριβής τοποθεσία», προσθέτει «δεν είναι ακόμα γνωστή, αφού υπάρχουν πολλές υποθέσεις».
Η δική του πάγια υπόθεση είναι βεβαίως γνωστή. Ο Κούζμαν πιστεύει ότι ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου βρίσκεται κάπου στα νότια της ΠΓΔΜ και δηλώνει πεπεισμένος ότι κάποια μέρα θα τον βρει.

Στο μυαλό του Κούζμαν ακόμη και η Αμφίπολη είναι βολική για τις υποθέσεις του αφού, όπως εξηγεί στην ίδια εφημερίδα, η περιοχή αυτή ανήκει στη «Μακεδονία», υπό τη σκοπιανή... νοηματοδότηση.
«Πρόκειται σίγουρα για μια μεγάλη ανακάλυψη, που είναι σίγουρα σημαντική για την αρχαιολογία.

Ομως αν θέλουμε να δούμε τα αποτελέσματα, τότε το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι η Αμφίπολη βρίσκεται στη ''Μακεδονία'' (εννοώντας τα Σκόπια). Επομένως, όλοι θα πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι με την τρέχουσα εύρεση. Εξάλλου, η ανακάλυψη του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι σαν να ανακαλύπτεται ο τάφος του Χριστού. Θα είναι μια σημαντική ανακάλυψη για όλο τον κόσμο», αναφέρει ο Κούζμαν, που καταλήγει με την καταφανώς ατυχή πρόβλεψη ότι «τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και η ελληνική πολιτεία σίγουρα θα γράψουν και θα πουν πως πρόκειται για τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου».

Πιο προσεκτικός, έστω και εκ του πονηρού, εμφανίζεται ο συνάδελφός του αρχαιολόγος Βίκτορ Λίλκικ, αρκούμενος να δηλώσει ότι τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι επιστήμονες της ΠΓΔΜ είναι έτοιμοι να συνδράμουν στις έρευνες, εφόσον τους ζητηθεί από την ελληνική πλευρά...

Πίκρα και χολή στον σκοπιανό Τύπο
Στις ανιστόρητες απόψεις των Σκοπιανών επιστημόνων έρχονται να προστεθούν και μερικά ειρωνικά σχόλια του σκοπιανού Τύπου που δείχνουν το λιγότερο αμηχανία: «Αυτό το οποίο θα βρεθεί στην Αμφίπολη θα επιβεβαιώσει για πάντα τον ελληνικό χαρακτήρα της Μακεδονίας» σημειώνει η σκοπιανή εφημερίδα «Sitel», που θεωρεί ότι οι Ελληνες επιστήμονες «δεν παύουν να συνδέουν τον τάφο της Αμφίπολης με τις ελληνοσκοπιανές σχέσεις». Περιπαίζουν, μάλιστα, τις διαδικασίες της ανασκαφής λέγοντας ότι οι Ελληνες δεν έχουν χρήματα και «εμείς είμαστε εδώ για να τους βοηθήσουμε».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ
Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου