Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

Δημόσιο: Αρχίζει τις πληρωμές οφειλών προς ιδιώτες

Από μέρα σε μέρα ξεκινά η εκταμίευση των πρώτων κονδυλίων για την αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.Από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έφυγαν ήδη τα πρώτα χρήματα προς τον ΕΟΠΥΥ, τα νοσοκομεία, και τα υπουργεία Υγείας, Ανάπτυξης, Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, και είναι θέμα πλέον των φορέων να πραγματοποιήσουν τις πρώτες πληρωμές με τα περίπου 800 εκατ. ευρώ που διατίθενται σ' αυτή τη φάση. Πρόκειται για μέρος της δόσης των 1,8 δισ. ευρώ που έλαβε η κυβέρνηση στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης, με
αποκλειστικό σκοπό την αποπληρωμή χρεών του Δημοσίου.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει από το υπουργείο Οικονομικών, το Δημόσιο, θα προχωρήσει στην αποπληρωμή χρεών ύψους 5,5 δισ. ευρώ, σταδιακά εντός των προσεχών 18 μηνών (μέχρι το τέλος του 2018). Συγκεκριμένα, αν δεν υπάρξουν προβλήματα με τη χρηματοδότηση της χώρας από τον ESM, το υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να εκταμιεύσει 3,5 δισ. ευρώ εντός του 2016 και άλλα 2 δισ. ευρώ εντός του 2017 για να εξοφληθούν τα χρέη προηγούμενων ετών όλων των υπουργείων, των νοσοκομείων, των ασφαλιστικών ταμείων, των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και των λοιπών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου.

Προτεραιότητα στη διαδικασία εξόφλησης θα έχουν οι παλαιότερες οφειλές, ωστόσο μπορεί να υπάρξει εξαίρεση στη χρονολογική σειρά όταν υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις οι οποίες είναι εκτελεστές, όταν προβλέπονται ποινές και πρόστιμα σε περίπτωση καθυστέρησης, όπως τόκοι υπερημερίας κ.λπ. και όταν αφορούν στην αντιμετώπιση επιτακτικών και επειγουσών αναγκών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου