Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016

Στον αέρα η ρύθμιση οφειλών προς τα Ταμεία



Τα καλά νέα είναι ότι οι δανειστές δεν έφυγαν από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης όταν άκουσαν τη βούληση της κυβέρνησης να ξαναφέρει ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία… Τα κακά βέβαια είναι ότι παραμένουν αρνητικοί, αν και το συζητούν.
Κάπως έτσι ωστόσο βρίσκεται στον αέρα ακόμη και η εξαγγελία του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ για χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας από 1/1/2017 στους οφειλέτες των ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ που καταβάλλουν τις τρέχουσες εισφορές τους.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση λοιπόν του Ελληνα υπουργού Γ. Κατρούγκαλου με τους εκπροσώπους των δανειστών, οπότε τέθηκε από την ελληνική πλευρά το θέμα της ρύθμισης των οφειλών, οι δανειστές εμφανίστηκαν κάθετα αρνητικοί διατυπώνοντας ισχυρές επιφυλάξεις (αποτελεί πάγια θέση ότι αυτές οι ρυθμίσεις στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό και τελικά τιμωρούν τους συνεπείς μετατρέποντάς τους και αυτούς σε οφειλέτες).
Ο κ. Κατρούγκαλος βέβαια έθεσε θέμα επιβίωσης ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ (νομικός κόσμος, μηχανικοί, ιατροί) και κάπου εκεί κάμφθηκαν οι κάθετες αντιδράσεις.
Ετσι συμφωνήθηκε να δοθούν αφ’ ενός εμπεριστατωμένα στοιχεία για την κατάσταση των δύο Ταμείων και αφ’ ετέρου κοστολογημένες οι προτάσεις τις κυβέρνησης ώστε οι δανειστές να λάβουν την τελική τους απόφαση.
Με όλα αυτά το θέμα (θετικά ή αρνητικά) θα λήξει την ερχόμενη εβδομάδα, όταν και θα λάβει χώρα τηλεδιάσκεψη (μετά την αποστολή των στοιχείων).

Με την έγκριση των θεσμών

Αυτό σημαίνει ότι μέχρι να ληφθεί απόφαση (ας μην ξεχνάμε ότι με το 3ο Μνημόνιο η Ελλάδα έχει δεσμευτεί ότι για κάθε νομοθετική της παρέμβαση θα πρέπει να έχει λάβει την πρωθύστερη έγκριση των θεσμών), τόσο το πάγωμα των οφειλών όσο και η μετατροπή των επικουρικών ταμείων και των ταμείων εφάπαξ των ελευθέρων επαγγελματιών σε επαγγελματικά παραμένουν στον πάγο αναμένοντας για να προχωρήσουν την έγκριση των δανειστών.
Σε κάθε περίπτωση, όπως παραδέχθηκε ο υπουργός Γ. Κατρούγκαλος, οι δανειστές βάζουν στον ίδιο κουβά τις οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων με το θέμα του ακατάσχετου λογαριασμού των επιχειρήσεων αλλά και το θέμα των επιχειρηματικών ταμείων, όπερ μεθερμηνευόμενον: οι δανειστές θέλουν συμφωνία σε όλα.
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου