Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016

Μπλόκο στον ακατάσχετο λογαριασμό



Ανοικτό το ενδεχόμενο να μην προχωρήσει τελικά το σχέδιο για καθιέρωση ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού άφησε κορυφαία πηγή του οικονομικού επιτελείου, λίγο μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.
Το γενικό συμπέρασμα από την ολοκλήρωση των εβδομαδιαίων διαπραγματεύσεων είναι πάντως, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, σε θετική κατεύθυνση, με κορυφαίο στέλεχος να δηλώνει χαρακτηριστικά «σήμερα είμαι πολύ πιο ευχαριστημένος απ’ ό,τι ήμουν τη Δευτέρα καθώς αμβλύνθηκαν αρκετές ανησυχίες και υπάρχει μεγάλη πρόοδος».

Οι δανειστές φεύγουν σήμερα πλην ΔΝΤ, αφήνοντας ανοικτά λίγα θέματα στα προαπαιτούμενα τα οποία θα συζητηθούν σε τεχνικό επίπεδο.
Όσον αφορά στο υπερταμείο, στην κυβέρνηση υπάρχει η πεποίθηση ότι το θέμα θα έχει κλείσει σε όλες του τις πτυχές τις επόμενες ημέρες. Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης και απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων εάν υπάρχει συμφωνία για το υπερταμείο, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ δήλωσε: "Όχι, αλλά θα υπάρξει τις επόμενες μέρες". 
Η κυβέρνηση προτίθεται την επόμενη εβδομάδα να προχωρήσει όλες τις απαραίτητες νομοθετικές ενέργειες με έναν εφαρμοστικό νόμο, ενώ κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ θεωρεί ρεαλιστικά τα χρονικά ορόσημα της 29ης Σεπτεμβρίου, οπότε συνεδριάζει το EwG, και της 10ης Οκτωβρίου, οπότε συνεδριάζει το Eurogroup για την έγκριση της υποδόσης, στη βάση υλοποίησης των προαπαιτούμενων.
Από την ενημέρωση που έγινε, προκύπτει επίσης ότι έγινε μεγάλη πρόοδος στο νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, σε αντιδιαστολή με το νομοσχέδιο για τα αδήλωτα κεφάλαια στο οποίο, όπως σημειώθηκε, υπάρχουν ακόμα τεχνικά θέματα, αν και οι δυο πλευρές φέρονται να είναι πολύ κοντά.
Επιμέρους, στο θέμα του σχεδίου για το πλαστικό χρήμα, η ίδια πηγή ανέφερε ότι το ενδεχόμενο να μην προχωρήσει ο ακατάσχετος λογαριασμός συνοδεύεται από αναζήτηση μεγαλύτερων κινήτρων ώστε να αυξηθεί η χρήση πλαστικού χρήματος και η εισπραξιμότητα ΦΠΑ.
Να σημειωθεί, πάντως, ότι ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ είχε μιλήσει αναλυτικά για τη θέσπιση του ακατάσχετου λογαριασμού προκειμένου να διευκολυνθούν οι επαγγελματίες, όσο και για το πάγωμα των ασφαλιστικών χρεών, θέμα επί του οποίου επίσης υπάρχουν ενστάσεις από τους δανειστές. 
euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου