Παρασκευή, 23 Ιουνίου 2017

Δεν καταργείται το πρόστιμο για τα ανασφάλισταΔιευκρινίσεις σχετικά με το πως θα λειτουργήσει το διορθωτικό σύστημα για τα ανασφάλιστα οχήματα έδωσε ο υφυπουργός Μεταφορών, Νίκος Μαυραγάνης.Ο κ. Μαυραγάνης μιλώντας στον ΑΝΤ1 απηύθυνε παράλληλα έκκληση στους ιδιοκτήτες οχημάτων να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες.
Σχετικά με το παράβολο των 250 ευρώ ξεκαθάρισε ότι αναστέλλεται και δεν καταργείται, ενώ αναφερόμενος στις περιπτώσεις που έχει γίνει λάθος στην επιβολή του, σημείωσε ότι,
εξετάζονται δύο σενάρια:

Το πρώτο αφορά σε συμψηφισμό με άλλες υποχρεώσεις και το δεύτερο στην επιστροφή αν υπάρχει υποχρέωση του ιδιοκτήτη στο μέλλον.


Ειδικότερα:

1. Οσοι δεν έχουν ασφαλίσει τα οχήματά τους και έχουν λάβει το σχετικό ειδοποιητήριο, πρέπει να τα ασφαλίσουν μέχρι τις 14 Ιουλίου 2017, χωρίς να καταβάλουν το πρόστιμο των 250 ευρώ. Αυτό θα μπορεί να γίνει από τη στιγμή που θα εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση.
2. Οσοι δεν συμμορφωθούν θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο ανάλογα με τα κυβικά εκατοστά του οχήματός τους. Συγκεκριμένα, από 15/7 και μετά το παράβολο θα κλιμακώνεται: 100 ευρώ έως 250 κ.εκ., 200 ευρώ από 250 έως 1.000 κ.εκ. και 250 ευρώ για τα μεγαλύτερου κυβισμού.
3. Οσοι κατέβαλαν το πρόστιμο, αυτό θα τους επιστραφεί στο ακέραιο, εφόσον βέβαια ασφαλίσουν το όχημά τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία, περίπου 6.000 ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων έσπευσαν να πληρώσουν τις προηγούμενες ημέρες το πρόστιμο.
4. Οσοι έχουν λάβει ειδοποιητήριο λόγω λάθους, για να γλιτώσουν τελικά την ταλαιπωρία και να μη μεταβούν στη ΔΟΥ -εφόσον είναι ασφαλισμένα τα ΙΧ τους- θα πρέπει απλώς να αγνοήσουν την ειδοποίηση.

Τι ισχύει για τα αυτοκίνητα που έχουν κλαπεί

Οσοι έχουν δηλώσει την κλοπή του οχήματός τους και έλαβαν ειδοποιητήριο, ενδεχομένως να πρέπει να μεταβούν στις περιφέρειες και στο υπουργείο Μεταφορών με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, αφού μπορεί να μην έχει καταχωρηθεί η κλοπή.

Αυτοί που δεν θα γλιτώσουν την ταλαιπωρία είναι όσοι δεν είχαν δηλώσει την κλοπή του οχήματός τους.

Αυτοί θα πρέπει να μεταβούν στις περιφέρειες και στα αστυνομικά τμήματα.

Τι ισχύει με τους κληρονόμους

Τα στοιχεία δείχνουν πως πλέον 70.000 αποβιώσαντες δεν έχουν πληρώσει τα ασφάλιστρα και τα τέλη κυκλοφορίας.

Κάτι που σημαίνει ότι οι κληρονόμοι δεν δήλωσαν στην εφορία το γεγονός, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται ανασφάλιστα τα οχήματα και προφανώς χωρίς τέλη κυκλοφορίας.

Για όλες αυτές τις περιπτώσεις οι κληρονόμοι πρέπει να μεταβούν στο μητρώο των εφοριών για να δηλώσουν τον θάνατο και να αποφασίσουν τι θα κάνουν με το όχημα.

Δηλαδή, εάν θα καταθέσουν τις πινακίδες θέτοντάς το σε ακινησία ή θα πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας, καθώς και ασφάλιστρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου