Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017

Σοκ για ιδιοκτήτες παλιών ΙΧ. Έρχεται τσουχτερό "πράσινο" τέλος.



Σοκαριστικά είναι τα νέα δεδομένα που φέρνει η τρίτη αξιολόγηση, η οποία αναμένεται να κόψει επιδόματα και παροχές σε πολύτεκνους, αλλά να φέρει και νέα χαράτσια.Οι τρύπες του Προϋπολογισμού μαζί με την τρίτη -και πιο επίπονη- αξιολόγηση επαναφέρουν στο κυβερνητικό τραπέζι προτάσεις όπως το «πράσινο τέλος», το οποίο έχει συζητηθεί πολλές φορές, αλλά μέχρι σήμερα το έβαζαν στο ψυγείο.Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, η κυβέρνηση ετοιμάζει αυτό το χαράτσι για τα αυτοκίνητα που διαθέτουν κινητήρες
παλαιότερης τεχνολογίας και συγκεκριμένα από EURO 5 και πίσω. Θα αφορά τα αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν το 2015-2016 και πίσω. Θυμίσουμε ότι τα καινούρια diesel και βενζίνης αυτοκίνητα είναι αποκλειστικά αντιρρυπαντικής τεχνολογίας EURO 6. Είναι ένα χαράτσι που ήδη εφαρμόζεται επί χρόνια σε άλλες χώρες της Ε.Ε., οι οποίες βέβαια δεν υπερφορολογούν το αυτοκίνητο από την αγορά του. Φορολογούν κυρίως τη χρήση του.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το χαράτσι θα είναι 50-70 ευρώ για τα I.X. αυτοκίνητα EURO 5 και θα αυξάνεται προοδευτικά στα παλαιότερα περίπου κατά 30%. Τα επαγγελματικά οχήματα δε -άνω του 1,5 τόνου- τα φορτηγά κ.λπ. θα πληρώνουν αρκετά περισσότερο (εκτιμάται 100 ευρώ και πάνω), ενώ εξετάζεται να πληρώνουν αυξημένο τέλος και τα αυτοκίνητα που έχουν αποκτηθεί με leasing, αφού θεωρείται ότι κάνουν τα περισσότερα χιλιόμετρα, οπότε συνολικά ρυπαίνουν περισσότερο από τα Ι.Χ.
Το παραπάνω είναι ένα από τα σενάρια που εξετάζονται, όπως και το να καταργηθεί η ατέλεια (δεν πληρώνουν ειδικό τέλος ταξινόμησης) στις πολύτεκνες οικογένειες και κυρίως στους τρίτεκνους. Και αν δεν βγουν τα νούμερα θα εφαρμοστεί και στους τετράτεκνους από τον Ιανουάριο του 2018.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου