Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017

Επιτάχυνση σε ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και εξωδικαστικό ζητά ο Κερέ



Τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, αλλά και τη βελτίωση του κλίματος της αγοράς για την Ελλάδα, υπογράμμισε το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, μετά τη λήξη των εργασιών του άτυπου Eurogroup στο Τάλιν.
Ο κ. Κερέ έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι μειώθηκε το όριο του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες κατά 5 δισ. ευρώ. Για τις καταθέσεις σημείωσε πως άρχισαν εσχάτως να ανακάμπτουν αλλά υπάρχει πολύς χώρος για πρόοδο καθώς σήμερα είναι περίπου 35 δισ. ευρώ λιγότερες απ’ ό,τι το 2015.
Χρειαζόμαστε γρήγορες και έγκαιρες αξιολογήσεις για να επιστρέψει η εμπιστοσύνη στην αγορά, τόνισε ο Μπενουά. Κερέ.
Ταυτοχρόνως, υπογράμμισε πως στο πλαίσιο της αξιολόγησης πρέπει να γίνει σημαντική πρόοδος, ώστε να αξιοποιηθούν όλα τα εργαλεία για τη μείωση των κόκκινων δανείων. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προχωρήσουν γρήγορα οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και να μην καθυστερήσουν αλλά και να γίνει ευρεία χρήση του εξωδικαστικού συμβιβασμού.
Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως μόνο ένας θεσμός μπορεί να απαντήσει στο θέμα της ανάγκης για έλεγχο ποιότητας ενεργητικού (AQR) και αυτός είναι ο επόπτης, o SSM, σχολιαζοντας τις πιέσεις που ασκεί στο θέμα το ΔΝΤ.
«Δεν βλέπουμε ανάγκη για AQR» είπε και εξήγησε ότι υπάρχει πλάνο που προβλέπει τη διενέργεια stress test εντός του 2018, ως μέρος του ευρύτερου προγραμματισμού στην Ευρώπη.
Υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα για το stress test και θα δούμε πώς χωρά στο χρονοδιάγραμμα του ελληνικού προγράμματος και πώς θα είναι διαθέσιμο έγκαιρα πριν την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος.
Δεδομένων των ιδιαιτεροτήτων των ελληνικών τραπεζών, προσέθεσε, σίγουρα όταν θα γίνει η άσκηση, ο SSM θα είναι πολύ προσεκτικός στην εξέταση των ιδιαιτεραιοτήτων των ελληνικών τραπεζών (collateral, ρευστότητα, κόκκινα δάνεια κ.τλ.).
«Είναι ανοικτή η συζήτηση με το ΔΝΤ, για να το κάνουμε να δουλέψει με τρόπο που θα καλύπτει τις ανησυχίες του ΔΝΤ. Δεν είναι ερώτημα αν το AQR χρειάζεται ή δεν χρειάζεται, είναι συζήτηση πώς θα προχωρήσουμε ώστε να καλύπτονται οι ανησυχίες. Στο τέλος αποφασίζει ο επόπτης, δηλαδή ο SSM».
Καταλήγοντας, ο Μπ. Κερέ επεσήμανε την ανάγκη να «προστατευθεί η ανεξαρτησία και η αξιοπιστία της ΕΛΣΤΑΤ» και εξέφρασε την ανησυχία της ΕΚΤ για τη δικαστική υπόθεση που εκκρεμεί κατά του πρώην επικεφαλής της, Ανδρέα Γεωργίου. Ο Μπ. Κερέ ανέφερε ότι η υπόθεση αυτή «θέτει σε αμφισβήτηση την αξιοπιστία των ελληνικών στατιστικών στοιχείων» και της ίδιας της Eurostat και πως αυτό είναι κάτι που εγείρει την ανησυχία της ΕΚΤ.
H ΕΚΤ αναμένεται να ανακοινώσει εξάμηνη παράταση του QE μέχρι τον Ιούνιο του 2018, σύμφωνα με 39 οικονομολόγους που απάντησαν σε σχετική δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 11-14 Σεπτεμβρίου. Προέβλεψαν ότι η οικονομική ανάκαμψη στην ευρωζώνη θα διατηρηθεί και το επόμενο έτος, αλλά ο πληθωρισμός δεν αναμένεται να αγγίξει τον στόχο της ΕΚΤ για κοντά αλλά κάτω από το 2%.
Η αυξημένη αισιοδοξία για την οικονομία στην ευρωζώνη έχει οδηγήσει σε άνοδο του ευρώ έναντι βασικών νομισμάτων, δημιουργώντας έτσι δίλημμα στην ΕΚΤ που φροντίζει να αναχαιτίζει τον εισαγόμενο πληθωρισμό.
antenna.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου