Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2017

Ο Τσίπρας "κάνει παιχνίδι" με τους ιδιοκτήτες παράνομου διαδικτυακού τζόγου.



Συντονισμένα και με ένταση θα συνεχίσει η Νέα Δημοκρατία τις βολές κατά της κυβέρνησης κατηγορώντας την ότι «κλείνει τα μάτια» στον παράνομο διαδικτυακό τζόγο ενώ προσπαθεί να πείσει ότι δήθεν κυνηγά τη φοροδιαφυγή.
Οι ευθύνες του Μαξίμου αλλά και οι σκοπιμότητες που κρύβονται πίσω από αυτή την πραγματικότητα θα αναδεικνύονται όλο και περισσότερο από τους γαλάζιους βουλευτές και τα στελέχη αλλά και από τον ίδιο τον πρόεδρο της Ν.Δ. Είναι ενδεικτικό ότι ο Κυριάκος
Μητσοτάκης έθεσε το θέμα με έμφαση κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, όταν, αναφερόμενος στη δήθεν προσπάθεια της κυβέρνησης να περιορίσει τη φοροδιαφυγή, αναρωτήθηκε: «Θα κάνετε κάτι για τον παράνομο διαδικτυακό τζόγο; Για όλους αυτούς που έχουν τους servers τους στη Μάλτα και δηλώνουν ό,τι προαιρούνται; Οικειοθελείς είναι οι δηλώσεις φόρου εισοδήματος γι’ αυτές τις εταιρίες. Ή μήπως επειδή τελευταία απέκτησαν Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης -που όλως τυχαίως στηρίζουν την κυβέρνηση- θα συνεχίζουν ανενόχλητοι να φοροδιαφεύγουν;».
Φωτογραφικές διατάξεις
Λίγες ώρες αργότερα, με αφορμή φορολογική τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, η Ν.Δ. επανήλθε κάνοντας λόγο για φωτογραφικές διατάξεις: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., που δήθεν κόπτεται για την πάταξη της φοροδιαφυγής, κατέθεσε για μία ακόμη φορά βροχή τροπολογιών σε ένα εντελώς άσχετο νομοσχέδιο που διαγράφουν με φωτογραφικό τρόπο πρόστιμα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από συγκεκριμένες επιχειρήσεις.
Καλούμε  εδώ και τώρα την κυβέρνηση να αποσύρει τις χριστουγεννιάτικες τροπολογίες και τον κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο να πει στους Ελληνες πολίτες ποιοι επιχειρηματίες ευνοούνται και για ποιο λόγο η κυβέρνηση τους αντιμετωπίζει σαν να είναι Αγιος Βασίλης».
Γαλάζια στελέχη αναφέρουν ότι η πίεση θα ενταθεί αμέσως μετά τις γιορτές προκειμένου το Μαξίμου να τοποθετηθεί. Το στίγμα της έχει δώσει η Νέα Δημοκρατία εδώ και αρκετές μέρες δείχνοντας ότι είναι αποφασισμένη να ρίξει φως στα παιχνίδια της κυβέρνησης. Ηταν χαρακτηριστική η τοποθέτηση της εκπροσώπου Τύπου της Ν.Δ., Μαρίας Σπυράκη, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών όταν είχε ερωτηθεί για τους πλειστηριασμούς: «Δεν υπάρχει κανένα πλαίσιο προστασίας για τη λαϊκή κατοικία. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε προστατέψει την πρώτη κατοικία, την ώρα που η κυβέρνηση ανέχεται τον παράνομο τζόγο».
Η απάντηση αυτή της κ. Σπυράκη είχε έρθει μία μέρα μετά την πρωτοβουλία δεκατεσσάρων στελεχών της Ν.Δ. που καλούσαν με ερώτησή τους την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό να δώσουν εξηγήσεις για τη ραγδαία αύξηση του παράνομου διαδικτυακού τζόγου αλλά και εάν επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται ταυτόχρονα και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης έχουν σοβαρές φορολογικές εκκρεμότητες μέσω εταιριών σε offshore νησιά.
Απουσία λήψης μέτρων
Στην ερώτησή τους προς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο καυτηρίαζαν την απουσία λήψης μέτρων σχετικά με τη ραγδαία αύξηση του παράνομου διαδικτυακού τζόγου, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης καλώντας τη να απαντήσει αν προτίθεται να αντιμετωπίσει το φαινόμενο, το οποίο επιφέρει «απώλεια εσόδων».
«Η συνολική ρύθμιση της αγοράς των τυχερών παιγνίων είναι εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα για την ελληνική κοινωνία και την οικονομία και προϋποθέτει αυστηρό και πλήρες κανονιστικό και εποπτικό πλαίσιο. Με το Ν. 4002/2011, επιχειρήθηκε η ρύθμιση αυτής της αγοράς, ώστε οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο να μη λειτουργούν χωρίς έλεγχο», επισημαίνουν οι βουλευτές της Ν.Δ., ενώ, επικαλούμενοι σχετικές μελέτες και εκθέσεις, «τα ποσά που διακινούνται παράνομα, κυρίως μέσα από διαδικτυακές πλατφόρμες, εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 1,5 με 2 δισ. ευρώ το χρόνο».
Με δεδομένο, μάλιστα, ότι η φορολόγηση επιβάλλεται στα μικτά κέρδη των παιγνίων (Gross Gaming Revenues-GGRs) -λένε τα γαλάζια στελέχη- τα φορολογικά οφέλη που θα προκύψουν για το Ελληνικό Δημόσιο, αν αντιμετωπιστεί ο παράνομος τζόγος, θα είναι σημαντικά, της τάξεως, σύμφωνα με εκτιμήσεις, των 400 – 600 εκατ. ευρώ κατ’ έτος: «Την εκτίμηση αυτή επιβεβαιώνει και η επίσημη ανακοίνωση της ΕΕΕΠ (Επιτροπής Ελέγχου και Εποπτείας Παιγνίων) τον Μάιο του 2016, στην οποία αναδεικνύεται η πληθώρα νέων, παράνομων ιστότοπων τυχερών παιχνιδιών που λειτουργούν στη χώρα μας».
Γαλάζια πυρά
Στο πλαίσιο αυτό τα γαλάζια στελέχη εγκαλούσαν την ίδια την Επιτροπή τονίζοντας ότι «θα όφειλε να αποτρέπει, αλλά, όπως αποδεικνύεται, δεν έχει λάβει κανένα δραστικό μέτρο πάταξης του φαινομένου»: «Πρόσφατα προαναγγέλθηκαν άμεσες νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη ρύθμιση της αγοράς τυχερών παιγνίων από τον υπουργό Οικονομικών, τις οποίες και αναμένουμε», συμπλήρωναν χαρακτηριστικά: «Εγείρονται απορίες και ερωτηματικά από την επί μακρόν αδράνεια της κυβέρνησης να διαμορφώσει το κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο
και ενώ το πρόβλημα του παράνομου τζόγου διογκώνεται, ευνοώντας, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ακόμα και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Απορίες που έρχονται να προστεθούν στην αδυναμία της κυβέρνησης να περιορίσει τη φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο, πεδία στα οποία οι επιδόσεις της είναι από ανύπαρκτες έως εξαιρετικά χαμηλές. Την ίδια στιγμή, αποτελεί συνειδητή κυβερνητική επιλογή η υπερφορολόγηση των έντιμων και συνεπών φορολογουμένων, όπως πρόσφατα παραδέχτηκε στη Βουλή το οικονομικό επιτελείο της», επισήμαναν οι βουλευτές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πιέσεις θα ενταθούν μέχρι η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός να αναγκαστούν να πάρουν θέση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου