Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017

Κοτζιά για την ονομασία των Σκοπίων."Ο ΣΥΡΙΖΑ θα περάσει μόνος του όποιο όνομα θέλει"



Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς έστειλε μήνυμα στον Πάνο Καμμένο που δήλωσε πως δεν μπορεί να δεχτεί τον όρο «Μακεδονία» στη νέα ονομασία της ΠΓΔΜ.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Κοτζιάς επεσήμανε πως χρειάζεται πλειοψηφία «ευθύνης» βουλευτών, όχι κομμάτων και πως ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να περάσει μόνος του πρόταση για την ονομασία των Σκοπίων σε περίπτωση που δεν συμφωνήσουν τα άλλα κόμματα και δεν συμμετάσχουν στην ψηφοφορία.

Υπενθυμίζεται πως ο Πάνος Καμμένος τόνισε τη Δευτέρα πως από το 1992 το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών έχει αποφασίσει ότι η νέα ονομασία της ΠΓΔΜ δεν μπορεί να περιέχει τον όρο «Μακεδονία», προσθέτοντας μάλιστα ότι η στάση της Αθήνας μπορεί να αλλάξει μόνο με νέα σύσκεψη των αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ο κ. Κοτζιάς απέφυγε να δεσμευθεί για σύγκληση του συμβουλίου αρχηγών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «θα δούμε» εάν η κυβέρνηση θα ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να καλέσει τους αρχηγούς σε διαβουλεύσεις. Προσέθεσε πως εάν συγκληθεί το συμβούλιο τότε θα αξιολογηθεί και η τοποθέτηση του κάθε αρχηγού.
«Δεν μπορεί ένα ζήτημα να μένει άλυτο σε βάθος χρόνου εφόσον μπορεί να λυθεί με τρόπο που συνάδει με τα εθνικά συμφέροντα», επισήμανε ο κ. Κοτζιάς. «Είμαστε μια κυβέρνηση που ήρθαμε να λύσουμε προβλήματα» είπε.
Ο υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε ωστόσο ότι για την ώρα ούτε η κυβέρνηση των Σκοπίων ούτε ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς έχουν θέσει επί τάπητος οποιαδήποτε πρόταση για τη νέα ονομασία της ΠΓΔΜ.
Τέλος, ο κ. Κοτζιάς επαναβεβαίωσε πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να επιτρέψει την είσοδο της ΠΓΔΜ στο NATO με το σημερινό, προσωρινό της όνομα, κάτι που είχαν προτείνει εμμέσως πλην σαφώς τα Σκόπια το καλοκαίρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου