Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018

Έρχεται τροπολογία για ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και για χρέη στο δημόσιο



Απολογητικός ως προς την διάταξη για το 50+1 για κήρυξη απεργίας εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στην πρεμιέρα της επεξεργασίας του πολυνομοσχεδίου-μαμούθ στις αρμόδιες Επιτροπές στην Βουλή, με το οποίο κλείνει η γ' αξιολόγηση. "Αυτό το χάσαμε" παραδέχτηκε, ενώ την ίδια στιγμή υποστήριξε ότι η κυβέρνηση "έχει ήδη αφήγημα για έξοδο από την κρίση το 2018" τονίζοντας  "you haven't  seen anything yet! (δεν έχετε δει τίποτα ακόμα)".

Για πλειστηριασμούς
Την ίδια στιγμή προανήγγειλε ότι έρχεται η περίφημη τροπολογία σύμφωνα με την οποία και οι πλειστηριασμοί που θα κάνει το Δημόσιο (ΑΑΔΕ) θα γίνονται ηλεκτρονικά. 
Ανέφερε ότι θα έρθει τροπολογία για να διενεργήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) πλειστηριασμούς με ηλεκτρονικό τρόπο. Σημειώνεται ότι η ΑΑΔΕ είναι η αρμόδια αρχή για την διενέργεια πλειστηριασμών για λογαριασμό του δημοσίου. "Αυτά που ακούτε για τα 500 ευρώ κλπ δεν ισχύουν", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος. "Η ΑΑΔΕ έχει κριτήρια και τα ίδια παραμένουν. Αυτό που έκανε πριν με φυσική παρουσία θα το κάνει ηλεκτρονικά".
Υπέρ της επέκτασης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και για τα χρέη στο Δημόσιο (εκτός από τις τράπεζες και χρέη ιδιωτών προς ιδιώτες) τάχθηκε και ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής. "Υπάρχει κάποιος που λέει ότι δεν πρέπει να επεκταθούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και να μην τους κάνουμε υποχρεωτικούς;" είπε. "Δεν έχω ακούσει κάποιος να επιχειρηματολογεί για το αντίθετο. Θέλω να δούμε τι συνέβη  στους πλειστηριασμούς. Στο παρελθόν είχαμε ζήσει  εξωφρενικές  καταστάσεις με κάποιους που θέλουν να τους ελέγχουν πλειστηριασμούς. Είχαμε βία και τραμπουκισμούς ακόμα και από τον υπόκοσμο.  Θέλουμε τραμπουκισμούς και βία; Δεν εννοώ όσους διαμαρτύρονται , για το κίνημα, αλλά κάποιων άλλων. Θέλουμε να υπάρχει αυτό;" αναρωτήθηκε ο κ. Κοντονής.
Για εργασιακά
Στα εργασιακά εμφανίστηκε ιδιαίτερα απολογητικός, παρότι υποστήριξε ιδιαίτερα το πολυνομοσχέδιο.
"Είχαμε 3 πυλώνες στα εργασιακά: συλλογικές συμβάσεις, απολύσεις και συνδικαλιστικό νόμο. Μόνο αυτό πέρασε από το ΔΝΤ. Δεν είναι θετικό αλλά πέρασε. Το χάσαμε. Και είχαμε και την βοήθεια των ευρωπαϊκών θεσμών", τόνισε. Και συνέχισε:
"Να δούμε πόσο βάρος έχει αυτό το μέτρο. Δεν μου φαίνεται καταστροφικό. Αλλά πρέπει να γίνει σοβαρή συζήτηση. Πως ενεργοποιείς τους εργαζόμενους να συμμετέχουν. Να δούμε γιατί οι εργαζόμενοι δεν είναι ενεργοποιημένοι. Δεν είναι θεμιτό το μέτρο αλλά να μην μεγιστοποιήσουμε το πρόβλημα. Να πούμε ‘κάθε εμπόδιο σε καλό’ και να δούμε τι άλλα εμπόδια έχουμε.
"Αυτή η κυβέρνηση λύνει προβλήματα που χρονίζουν το έχει καταλάβει όλη η κοινωνία και στο εξωτερικό. Προβλήματα που λιμνάζουν που δεν τα πιάνατε γιατί ήταν δύσκολα και τα λύνουμε", υποστήριξε.
Για επίδομα παιδιού
Για τα επιδόματα και τις περικοπές στους τρίτεκνους και πολύτεκνους είπε: Λέτε για υπογεννητικότητα και κάνετε δύο λάθη: Αντί να έχουμε μέσο όρο 2,2  έχουμε 1,3 παιδιά. Είναι προφανές ότι η μεγάλη ανάγκη είναι όσοι κάνουν 1 παιδί να κάνουν 2. Αυτοί που κάνουν 3 και 4 είναι πολύ λίγοι.  Να πάμε από 1 στα 2.
Δεν πιστεύω ούτε εγώ αυτό που είπα. Για να το καταφέρουμε αυτό θέλουμε κι άλλα πράγματα. Όμως καταφέραμε να δώσουμε 316 εκ  από την επισκόπηση δαπανών να το δώσουμε για το παιδί. Αυτό δεν σημαίνει ούτε σημαίνει αναδιανομή φτώχειας ούτε ότι το κάνουμε για δημογραφικούς λόγους. Το κάνουμε για το Παιδί. Να έχει αυτή  η χώρα πολιτική για το παιδί.
Οι "ευτυχισμένοι Έλληνες" και ο Ντίκενς
Ξεκινώντας την ομιλία του στο πολυνομοσχέδιο ο κ. Τσακαλώτος απάντησε στον εισηγητή της ΝΔ Χρήστο Δήμα και τις επισημάνσεις του για το ότι οι Έλληνες είναι δυστυχισμένοι και αγχωμένοι. Μάλιστα επικαλέστηκε την το World Happiness Report το οποίο, όπως είπε ο υπουργός,  σε έκθεσή του ‘ανέβασε’ την Ελλάδα 15 θέσεις στο δείκτη της ευτυχίας το διάστημα 2014 -2016.
Και έκανε την σύνδεση αυτής της Έκθεσης με την Χριστουγεννιάτικη Ιστορία του Ντίκενς λέγοντας ότι του θυμίζει τον μικρό Τιμ που ήταν ανάπηρος αλλά ευτυχισμένος.
"Η φιλοσοφική ερώτηση είναι αν του χρωστάμε λιγότερα επειδή είναι ευτυχισμένος Εκεί μπαίνει μια δυσκολία επί της αρχής ποιοι είναι ευτυχισμένοι και ποιοι δεν είναι. Οπότε σκεφτείτε τον tiny Tim (μικρό Τιμ). Εγώ δεν λέω πως οι Έλληνες είναι ευτυχισμένοι ή δεν έχουν άγχος. Η έκθεση όμως δείχνει μια τάση καλυτέρευσης. Έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών και σας λέω ότι αυτό είναι το πρώτο μνημονιακό νομοσχέδιο όπου υπερτερούν τα θετικά από τα αρνητικά".
capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου